2006. augusztus 11.    
SZOMBATON DEMONSTRÁCIÓ A KISHÍDÉRT
   
     

"Az épülő M0 híd környezetvédelmi és műszaki okok miatt nem biztosít a Szentendrei-sziget számára végleges és állandó közúti kapcsolatot a szárazfölddel. Bár a tervezés időszakában kormányoktól és pártoktól függetlenül több ízben kaptunk ígéretet, egy a szigetet Szentendrével összekötő híd építésére, sajnos azonban e közúti kapcsolat megépítése a húszéves ígéretek ellenére ma a megkezdett nagyberuházás közben elveszni látszik.

Ezért mi, szigeti polgárok, civilek úgy gondoljuk, hogy hallatnunk kell szavunkat, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy felhívjuk a figyelmet a szigetet a szárazfölddel összekötő kapcsolat fontosságára. Nem akarunk többet, mint érvényesíteni elvitathatatlan alapvető emberi jogainkat a szabad közlekedéshez, a szabad munkavállaláshoz, iskolaválasztáshoz, a szabadon elérhető orvoshoz, mentőhöz.

Ezek elérése érdekében mi, szigeti polgárok, civil kezdeményezésként demonstrációt szervezünk. Az ügy mindannyiunk, gyermekeink számára is nagyon fontos. Kérjük, csatlakozzanak hozzánk!"

 
tovább..    
     
 
   
     
2006. augusztus 10.    
TALÁLKOZÁS
   
     

A Görög utcában összefutok Száva Palival. Olyan, mint mindig, elegáns, gondosan ápolt bajuszával, egyenes tartásával, huncut mosolyával, mintha egy zeneszerzőt és békebeli iskolaigazgatót gyúrtak volna egybe. Megőrzött, átörökített valamit, olyan jellegzetesen leírhatatlant, a vasaltnadrágos békebeli tisztviselők, városi főmérnökök habitusából, pedig egykor lázadó korosztályom, tarisznyás, farmeres csoportjából való. Üdvözöljük egymást. A véletlen hozta hogy összefutottunk, de most kapóra jött és nagyon örülök. No nem csak amiatt, hogy régen ültünk le együtt egy tea mellé, hanem az engem éppen izgalomban tartó támfal ügy miatt is, hiszen főmérnöke volt Szentendrének a hetvenes években, amikor a templomteret felújították.

Kapacitálom, mondja el véleményét, szerinte most mit kell tenni, mi ilyenkor a szokásos eljárás. Nem áll könnyen kötélnek. Hangsúlyából kiérzek egy kis szemrehányás félét, mintha azt mondaná, öreg, most persze jó vagyok "külsős szakértőnek," de nincs bennetek annyi kurázsi, megbecsülés a város volt főmérnöke iránt, hogy időnként odajöjjetek az emberhez és megkérdezzétek, hogyan is volt, mi a véleményed erről, vagy arról, hátha tudnék mondani olyan dolgokat, ami hasznos lehetne számotokra is. Ettől egy kissé pironkodva kérdezem, "-Szerinted mi ilyenkor a tennivaló, amikor az ilyen súlytámfal elindul, mit lehet tenni? És mekkora gond ez, meg lehet állítani?"

 
tovább..    
          
2006. augusztus 9.    
SEMMI KÜLÖNÖS, CSAK NÉHÁNY ALMA
   
     
     

A szerb tanárnő kertjében (ma Promenád vendéglő) érő nyári alma, minden szentendrei gyerek nyári csábítása volt a hatvanas években. Az utcán ugráltunk, kerítésre másztunk elérni gyümölcsét, hogy hozzájussunk a mosolygós piros borízűhöz, hogy az áhított darab birtokunkba jusson. Szóval, ez az alma, kor-értékeink között található, mint Reiner bácsi csemegeszőlője, a szigeti dinnye, a bubáni japán barack, a Pap-szigeti rétesalma, vagy a pomázi templomkertben található nagy szemű dió.

Duna-korzón a gomba irányába sétálok. A Promenád vendéglő előtt a járdán összetaposott almák, néhány darab az úttestre is gurulva. Látszik, minden nap gondosan összeszedik, felseperik a lehullott széttaposott gyümölcsöket, mert a járdán még ott láthatóak a megszáradt alma foltok. Mert hát ma olyan világban élünk, ahol már értéktelen a kiskerti gyümölcs. A tulajdonosok nem szedik le ha megérik, nem viszik piacra sem. Már alig van olyan kiskerti termés, ami a szentendrei fogyasztók asztalára juthatna. Cseresznye-érés idején a szomszéd germersdorfijának nagyobbik része ott rohadt meg a fán, csak a földről elérhető gallyakról szedték le az arra-járók.

Pedig, Szentendre és környéke valamikor -számomra nem is olyan régen- még híres volt gyümölcseiről. Nem csak a szigeti eper, a bogdányi málna, a szentendrei cseresznye, piszke, de legalább tizenöt féle gyümölcs és annak sok-sok fajtája kínálta magát a szentendrei piacon. Almát legalább tíz-, körtét, piszkét és barackot gazdag fajta-kínálatban lehetett kapni. Mára megszűnt e széles kínálat és csak egy-két intenzíven termesztett, zölden szedett és hűtőházban kényszer-érett gyümölcsöt kínálnak az áruházak.

A mai gyerekek nem is tudják, mennyivel más az íze, zamata a fán érett baracknak, kajszinak, cseresznyének, almának, körtének. Mennyivel édesebb, zamatosabb a petyinai Kálmán körte, miután félkilós gyümölcsét éretten, gyümölcsszedő koronával leemelte gazdája a magasból.

 
 
tovább..    
          
2006. augusztus 7.    
LESZ VASÁRNAPI KALAPÁCS?
   
     
 
Hamarosan augusztus vége, és itt a 8. Kis Magyar Performance és Nehéz Zenei Fesztivál. Mára nemzetközileg ismert szentendrei program, amelyet minden év nyár-végen rendeznek. Öcsi meséli, kiállítani és performance bemutatóra jelentkező van tucatszám, otthonról és külfölgrőll egyaránt. Csak hát a pénz, az kevés,- mint, mindig- ezzel mindig probléma van. Kevesebb van belőle, mint amennyi kellene. Ef. Zámbó István most ezerrel szervezkedik, rohangál, telefonál, hogy még további szporzorokat találjon. Szerencséje, hogy nagy az ismeretségi köre. Valamikori Bizottság-rajongók, akik komoly vállalkozók lettek mára, ellenzékiek, akiket a politika magasra emelt, az egykori templomdombi tárlatok akkor még ifjú rajongói akikből tekintélyes nagypapák lettek. Ef. Zámbó alkotások gyűjtői, közeli és távoli barátok, ismerősök, akik támogatására most is nagy szükség van. Tízezer forint is jól jön, mert hát sok technikai problémát kell megoldani és ma már minden pénzbe kerül, nem beszélve az ötven oldalnál vaskosabb kiadványról. Régi és új szomszédok, nemrég Szentendrére költözők, képzőművészetért rajongók és közömbösek, lényeg, hogy mindenki adakozzon, aki tud, mert hát a pályázatok ma olyanok, hogy legfeljebb a fele, ha eljut időben a rendezőkhöz és a kifizetések második részéhez csak elszámoláskor, általában már év vége felé. A gombánál arról beszélgetünk, hogy sok minden tervezett dolog anyagiak híján elmarad. Így nem biztos, hogy jut a már tizenöt éve szunnyadó ötletre a "Vasárnapi kalapács" című fesztivál-újságra. Pedig a program ígéretes, mármint azoknak, akik az olyan ínyencségekre vevők, mint a huszonegyedik század képzőművészeti kifejezésmódja a performance, e fura színház féle. Úgy döntöttem, én is segítek. Hetente legalább kétszer hírt adok az előkészületekről, no meg a fesztiválról, ha már minden olvasóm, nem fog tudni eljönni, vagy e program nem szája íze szerint való, mert más műfaj a kedvence, de érdekli mi történik Szentendrén.
 
 
 
 
          
2006. augusztus 6.    
TOVÁBB OMLIK A VÁRFAL
   
     
Szóval itt van ez a várfal-omlás probléma. Ami a valóságban nem is várfal, hanem a templomdomb oldala, s ami úgy látszik, városi méretű mára, mert nem tudni pontosan, mekkora gondot hozott a napfényre. A mai napon a helyszínen dolgoztak a Lakókert '97 Bt. barlangi mentőszolgálat alpinistái, hogy a közvetlen kőomlás veszélyét elhárítsák, és felmérjék mit is kell tenni, hogy a további omlást megelőzzék. Nagy András vezető véleménye szerint vissza kell bontani a mellvéd egy részét és a falat a keleti oldal nagyobb szakszán. Ma azokat a köveket szedték ki, amelyek leeshettek volna az alul lévő udvarokba. Megítélése és tapasztalata szerint - most éppen a Pálvölgyi barlangban végeznek hasonló munkát -, újabb szakaszok meggyengülésére lehet számítani. Mutatva a téren a mellvéd előtti megsüllyedt térburkolatot, szerinte ebből arra lehet következtetni, hogy a több mint százéves, szárazon rakott, majd később cementtel kifugázott kőfal omlása tovább folytatódhat. Az ilyen omlásnak gyakran előforduló sajátossága, hogy egyetlen rész megbomlásával, az összetartó erő is meggyengül, mint amikor a hordó abroncsa eltörik, és ilyenkor a fal további szakasza omlik le.  
tovább..       
KISTÉRSÉGI E-ÜGYINTÉZÉS
   
     
Ötszáz millió, mégis csak nagy pénz. Nos, ennyit költ el a kistérség az e önkormányzásra. Értsd alatta, hogy számítógépen keresztül lehet majd sokféle dolgot és ügyet, (építéshatósági, gyámügyeket és más hatósági és önkormányzati dolgokat) intézni. Ennek fejlesztésnek kistérségi (járási) főnöke Herpai Sándor, pomázi Infrastrukturális és Környezetvédelmi Tanácsnok.
Csak, hát az ilyen számítástechnikai rendszerek ott tudnak jól működni, ahol pontos adatok állnak rendelkezésre.(Németország, Svédország) De hát, itt van szerintem a bibi. Mert lehet a legjobb program, rendelkezésre állhatnak a legkitűnőbb számítástechnikai szakemberek, ha hiányosak vagy nem pontosak az adatok, a dolognak alig van haszna. Mert ha valaha is, dolgunk volt a föld-, vagy bármilyen népességi, ingatlan-nyilvántartási, építési engedélyezési ügyben jártunk már a valamelyik önkormányzati hivatalban, tudhatjuk, hogy bizony adataink nem igazán állnak rendelkezésre vagy jószerivel pontatlanok. Olyan dologról, mint közművek, azt, hogy hol megy a föld alatt a villany-, telefon-, csatorna-, vízvezeték, ne is beszéljünk.
   
tovább..         
2006. augusztus 5.    
TORNÁDÓ AZ ADRIÁN
 
     

Nem csak nálunk volt rendkívüli időjárás tegnapelőtt, hanem a Dalmáciai szigeteken is. Míg nálunk trópusi eső okozott kárt, öntött el pincéket, lakásokat, aluljárókat, a légtömegek hirtelen változása a szigeteken nemcsak esővel (mint nálunk) hanem tornádóval is párosult. Tegnapelőtt délelőtt 10 óra tájban fura és e térségben is ritka természeti jelenségnek lehettek tanúi, akik Hvar szigete mellett hajóztak el. Hatalmas tengeri tornádó víztölcsére volt látható a tenger felett a távolban, amely Brac sziget irányába tartott. A tornádó délutánra elérte braci Pineta /Fenyves/ autós-kempinget, amelyben reggel még 1200-an tartózkodtak. A vihar jelentős károkat okozva számos házat megrongálva vonult át szigetcsúcson. A starigardi honlap tájékoztatás szerint, emberéletben nem esett kár, két személy sérült meg könnyebben. Azért nem történt csak kevés baleset, mert az időben történő előrejelzésre, védett helyre, sokan öreg kőházakba húzódtak, mások, pedig elutaztak a tornádó elől.

 
     2006. augusztus 2.    
LEOMLOTT A MELLVÉD
   
     
 
Állítólag tegnap estefelé 45 milliméternyi eső esett le két óra alatt Szentendrére. Ilyen mennyiségű víz, ilyen rövid idő alatt csak a Föld egyes elátkozott helyein szokott esni. Ma éjjel a sok csapadéktól feláztatott talaj megindult a templomdomb oldalában és a keleti mellvéd Jakabék udvarára omlott. Mint a képekből is kiderül, nem egyszerű a helyzet, mert további szakaszok, leomlásától lehet tartani. A tulajdonos a Római Katolikus Egyháznak tetemes, többmilliós kárral és ennél nagyságrendekkel nagyobb helyreállítási költséggel kell számolnia. A szentendrei háztetők panorámáját jól látható, a turisták által kedvelt kilátópontot ideiglenesen elkerítették. Az omlás azonban felkeltette az arra járók érdeklődését és hiába a figyelmezető, elkerítő szalag, néhányan az omladék széléig merészkedtek, kockáztatták testi épségüket.

 

Radványi Levente alpolgármester arról tájékoztatott, hogy a város megkísérel a megyei vismajor keretből pénzt igényelni, az életveszély mielőbbi elhárításához. Gondolom, gondos statikai felmérés után lehet majd arra a kérdésre válaszolni, hogy mely szakaszokat kell még megerősíteni, és milyen technológiát kell alkalmazni a további omlások megelőzésére és a helyreállításhoz. Arra viszont, és ez képeimből is kiderülhet, sürgősen szükség volna, hogy megfelelő védőkorlátot, elkerítést készítsenek és megoldják az őrzést is, nehogy a szenzációt megcsodálni odatévedő felelőtlen gyerek vagy ifjú, aki fittyet hány az ideiglenes védőszalagra, balesetet szenvedjen. Talán nem lenne haszontalan, ideiglenesen, a megfelelő védőkorlát elkészültéig, a templomdombot is lezárni.

 
 
 
          
2006. augusztus 1.    
ÚGY ZUHOG AZ ESÕ...
   
     
Foto: Weszelits
Este fél hét óra tájban hatalmas dörgésekkel és villámlásokkal trópusi jellegû, özönvíz-szerû zivatar támadta Szentendrén. Valószínûleg a nagy esõ csak a város területét érhette, mert sem a Szataravoda, sem a Bükkös-patak nem öntött ki annyira, hogy házakat öntsön el - úgy látszik vízgyûjtõjén nem volt akkora csapadék, mint a városban. Én a vizet merem, amely éppen átfolyik lakásunkon, Weszelits Andris meg fogja a fotomasinát és papucsban úzsgyi le a városba. Szentendre óvárosában a kanálisok nem gyõzték elnyelni a nagy vizet. A megáradt Bükkös elfordította a Dunakanyar körút hídja alatti gyalogjáró kis hidat és kisebb tenger keletkezett a Dumtsa Jenõ utcai Bükkös híd és az Evangelikus templom elõtti keresztezõdésben, illetve a Vujicsics téren is. Jó néhány mélyebben fekvõ Pannónia telepi utcában is harminc centis áradat gyûlt össze.

Az ott lakók arról tájékoztattak, hogy a Rózsa utcában és a Kõzúzó úton a víz az aknafedelekbõl jött fel és harminc centisen hömpölygött az úton. A tûzoltókat számos házhoz, a pince és a szuterén elöntéséhez riasztották szivattyúzni a betört esõvizet. Mint a képen is látható, a volt hajóállomás mélyen fekvõ épületében (a libás házban) is szivattyúznak. Mint arról Radványi Levente alpolgármester tájékoztatott, most az elhárításon dolgoznak. Még nem tudják mekkorák a károk és mi történt a pismányi csatornaépítéssel, valószínûleg a hatalmas víz sok helyen kimosta a betemetett árkokat. Reggelre teljes képük lesz az özönvíz-szerû esõ következményeirõl. A tûzoltók várhatóan egész éjjel dolgoznak.

 
Foto: Weszelits
    
MÉLTATLAN MÉLTATÁS
   
Elhunyt Legeza Katalin, a városi újság munkatársa
   
     
 
A magamfajta, aki csak felelõtlenül vitézkedik a magyar nyelvvel, bele sem gondol abba, hogy milyen érzékeny dolog is az, amivel fakezûen szerencsétlenkedik. De ezt is csak akkor teheti meg, ha ott vannak mögötte azok az emberek, akiknek mindennapi társa, eszköze ez az óriások nevelte becses és kényes jószág, amelyet kaptafa-szavú, buta-agyúak koptatnak nap, nap után szüntelen. Ezt az emberség-ápoló munkát, legtöbbször háttérben dolgozó, csendes munkások végzik, a szerkesztõségek lektorai, akik megóvják a nyelvet, hogy a felelõtlen szó, a rossz mondat ne sértse, karcolja, törje darabokra az évszázadok alatt készült közös értékünket.

Legtöbbször csendben, szinte észrevétlenül teszik dolgukat, végzik munkájukat. Mégis talán legfontosabb alkotói a könyveknek és újságoknak. Érzékeny szerelemmel, óvó aggódással figyelik botladozásainkat, amit a nyelvvel, e kinccsel mûvelünk, és segítenek, hogy ki tudjuk fejezni gondolatainkat. A nyelv, a könyv szolgái õk, akik legtöbbje oly természetesen teszi dolgát, mintha a szószegény manager és a durva szavú ifjonc is méltó lenne e nyelv használatára.

Ez és ilyen volt Kati. Kert, virágok, állatok, a köztük is a legjobban szeretett, a magányosság burkát feltörõ kutya-embetárs, az egyedüllétet megédesítõ Brunó és persze könyvek, versek, a csendes mosoly. Õ volt Legeza Katalin, a Szentendre és vidéke nyugdíjas munkatársa, aki ma vártalanul elment közülünk.

   
tovább..    

   
     
2006. július 31.    
A VÁROSHÁZA SARKÁN ÜLVE
   
     
 
Olyan szemfárasztó szórt fény van a városháza sarkán, mint egy Seurat festményen. Az embernek könnyezik tõle a szeme, ha olvasni akar. A mai napon a rokon kislányoknak, akik itt ültek nap, mint nap, dolguk volt, így kiültem felségemmel helyettesíteni õket, teátrum jegyeket árulni. Fura szerep ez, legalább is néhány ismerõs reakcióit tapasztalva. Néhányan úgy megcsodálnak, mintha zombi ülne a mûanyag asztalka mögött. Volt, aki hátra arcot csinált, amikor meglátott. Más kalapot emelve sietett üdvözölni és volt olyan is, aki tudatosan nem vett észre, gondolván, nehogy zavarba hozzon. De számomra egyáltalán nem volt zsenánt, sokkal inkább valódi élvezetes vasárnapi szociológia tanulmány, amit rettentõen élveztem.

Délelõtt van, a Teátrum gyermekelõadására jönnek a gyermekes szülõk. A "Segítség ember" helyett az "Ördögkirály kútja" megy, a kicsiknek tartott elõadáson megszokott sikerrel. Jó közönség a gyerek, mert hát a színház igazi nyitott gyermeklelket kíván. Jönnek is örömmel, megszeppenve, mosolygó kipirult arccal kifelé. Látszik rajtuk, még dolgozik bennük a történet. Kis lelkükben még ott vannak, mozognak a figurák, szerethetõen és gyûlölhetõen, a jók és rosszak, szépek és csúnyák, a bolondosak, vidámak és szomorúak. Ott van bennük a színház lényege, amiért érdemes és kell a színházat csinálni.

 
Kovács Gyurival
tovább..    
          
2006. július 29.    
FORRÓ ESTE
   
     
Eldõlt, valószínûleg a tegnapi estén volt, a nyár legjobb produkciója. Szerencsés volt, aki ott lehetett az igencsak meleg estén a városháza udvarán. Pedig még sok minden hátra van a Szentendrei Nyár programjaiból, hiszen jövõ héten folytatódik a színház a Parti Nagy Lajos-féle Tartuffe-el, Alföldy Róbert rendezésében, ami bizonyára izgalmas lesz, sõt, jazz is lesz ma este és a Barcsay udvar programjai a jövõ héten.
A tegnap esti elõadás, nem úgy indult, hogy világszínvonalú produkciókban lesz része ezen az estén a szentendreieknek, aztán a második formáció produkciója széttört minden szkepszist és lemondást. Ugyanis a Jazz fesztivál három együttest ígért. Fekete Kovács Kornél Quartettet, Lantos Zoltán Mirrowolrd formációját és csemegének, vagy fogalmazzunk, pontosabban, egy kis kubai ínyencségnek Ella Valle Latin Jazz Syndicate produkcióját.

Hét óra elmúlt már, mire leértem a program kezdetére, de késett az indulás is. Nem csodálom, hiszen még vagy harmincöt fok volt, s hiába volt a hétórás kezdés ez még inkább strand-idõ ilyen melegben. Vagy a meleg, vagy más oka volt, hogy a produkció csak kötelezõen megoldottra sikeredett, tüzet nem okozott. A mûanyag székekre fenekét ragasztó hallgatóság is gyakran a fészkelõdéssel volt elfoglalva, nem tudta megfogni az egyébként kiváló muzsikusokból álló csapat zenélése.

De ami ezután következett világszámra sikeredett. Ugyanis Lantos Zoltán Mirrorworld /Lantos Zoltán - hegedû, Borbély Mihály- szaxofonok, tárogató, furulyák Lukács Miklós- cimbalom, Horváth Kornél- ütõhangszerek/ formáció helyett beugróval, de micsoda zenésszel okoztak tüzet a mintegy háromszáz fõs hallgatóság körében. Ugyanis Lukács Miklós- cimbalom, helyett, a következõ latin formációban várt zenész, Szakcsi Lakatos Béla lépett be.

 
 
 
 
tovább..         
2006. július 25.    
VÁRATLAN SZÜLINAPI KÖSZÖNTÉS
   
     
 
Ha valamit irigyelni lehet Antal Imrében, az rendkívüli mûveltsége és humora. Legalább is így él bennem az ismert televíziós személyiség. Mostanában azonban legkevésbé a szellemes emberrel, mûsorvezetõvel találkozni a bulvárlapok írásaiban, hanem betegsége, hányatott sorsa, szomorú történetei miatt.
Televíziós személyiség, sokszor írták le e mára már elkoptatott kifejezést. De ha ez valakire igaz, akkor Antal Imrére biztosan, mert a magyar televíziózás õskorában éppen õ jelenítette meg elõször a személyiséget képernyõn, akkor, amikor leginkább csak káderek voltak láthatóak. Talán nem tudják mindannyian, hogy Antal Imre szentendrei kötõdésû, régóta él itt, de visszahúzódva, csendesen.

Ma délután Szentendre város önkormányzatának hõgutától kókadozó testülete éppen a huszonnyolcadik napirendet tárgyalta, amikor a gomba teraszát tévékamerák és fotoriporterek lepték el. Nem a SZEMMI átalakítása, sõt nem is a Pap szigeti kútfúrás harminc milliója miatt jöttek ki Szentendrére, hanem mert Galambos Lajos (Lagzi Lajcsi) hóna alá kapta az egyik stábot és kijött felköszönteni Imruskát születésnapján.
 
tovább..    2006. július 24.    
DÉLSZLÁV NAP, DODOLA
   
     
Dodola 2006.
Rekkenõ hõség perzselte Cerovankát, a növények kókadoztak, szomjaztak, az alma és szilvafák levelei szürkék voltak a portól tegnap kora délután mikorra kiértem a Skanzenba. A Sztaravoda feletti Dél-Dunántúl tájegység udvarainak homokos talaja szinte égette talpunkat, még a szandál talpán keresztül is érezhetõ volt, itt csak edzett talpú falusi fiú vállalná a mesztilábot. Már ment a délszláv nap a Skanzenban.

Kevés látogató jött el, állapítom meg, amikor a bejárati parkolónál meglátom a csekély számú autót.
Akik kijöttek, azok is egy-egy ház árnyékába húzódnak, nézik, hallgatják a bemutatókat. Nekünk illett eljönni, no nem csak a tisztes invitálás és a tiszteletjegy miatt, hanem mert nemzetiségünk számára (szentendrei dalmátoknak is) szól e mai nap. Elõször fordul elõ, hogy olyan programot szervez a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, amely a szentendrei szerb, dalmát hagyományokkal is találkozik

70-es évek, szentendrei dodolázás
Dél-Dunántúli tájegységhez érve örömmel látom, hogy Szautner Kati is kijött családostúl és Jeles Anti is egy kis csapat Daru-piaci ismerõst hozott magával. Magyar Jutka és Hankó Laci képviselõ-kollégáim is elfogadták a meghívást, eljöttek. Szétnézünk, megkóstolunk, meghallgatunk mindent, ami éppen megy. A gibanica nem olyan, mint itt felénk, de hát ez legyen a legnagyobb baj, legközelebb majd a mi tájunk szokása szerint készítik el. Talán nagyobb lenne az érdeklõdés, ha a Boban Markovics koncertre szervezték volna rá a délszláv napot, de hát így is jó. A lelkes szerzõk Vadas Erikáék mindent megtettek, kerestek bennünket és felajánlottak is a siker érdekében.

 
 
 
 
tovább..    
 
   
     
2006. július 23.    
ISTER
   
     

"Sziasztok! Szerintem a skanzen sem mentes a giccstõl, ugyanúgy ahogy az egész város sem, de néha érdemes ellátogatni, mert sok olyan rendezvény van, amilyet sehol máshol nem láthat az ember." írja egy ismertelen hölgy az egyik topicon.

Amikor program útjára indult még kétnapos rendezvény volt és tegnap már a hatodik alkalommal került megrendezésre az Ister nap, amely már hagyományosan számtalan, a Duna köré szervezõdõ vízi és vízparti programot kínál a helyieknek és az idelátogatóknak.
Valamikor volt olyan elképzelés, hogy a rétegrendezvények, színház, performance fesztivál, kiállítások mellett a Szentendrei Nyár programjai között kapjon helyet olyan is, amely lecsábítja a lakóteleprõl és Pismányból a szentendreieket, hogy együtt szórakozzanak. Ilyen népünnepély immáron hatodik éve az Ister nap, amely alkalom arra is, hogy régi ismerõsökkel fusson össze az ember.

 
tovább..    2006. július 22.    
MEGÉRKEZTEK
   
     
Ma este nyolckor
Irígykedve hallgatom Zsuzsát, mert a telefonba behallatszik a mellette lévõ srácok vidám fröcskölõdésének hangja. Térdig állva a tengerben telefonál, mint mondja 26 Celsius fokos a víz. Éppen megmártóznak, túl vannak a szokásos kipakoláson. Mindenkinek van helye, ép és egészséges, tehát minden rendben. Jó volt az út, az autóbusz is kényelmes, meséli. Negyediknek érkeztek a skótok, hollandok és lettek után. A focipályán kialakított sátorvárosban van legtöbbjük szállása. Ma este amolyan ismerkedési est, party a fiataloknak, hogy összeismerkedjenek. Hagyománya van ennek az eurofesztiválokon hiszen az elsõn még Belgiumban 1992-ben, tizenhárom ország delegációjának részvételével rendezték.
Ma este nyolckor
Tegnap délután indult az autóbusz Szentendrérõl, az olaszországi San Vito Chetino-ba vitte a fiatalokból álló csapatot. A Szentendrei Nemzetközi Kapcsolatok Egyesülete szervezésében indultak huszonnégy órás autóbusz útra Olaszországba. Az egyesület, idén már a második alkalommal, vesz részt az Europa Fesztiválon hiszen a múlt évben kapcsolódott a rendezvénysorozatba, akkor a spanyolországi Aranda del Duero volt a helyszín. Most egy olasz kisváros rendezi, látja vendégül a fiatalokat. Holnap kezdõdnek a vetélkedõk számos sportágban, a focitól a pétanque-ig, az úszástól az atlétika számos ágáig, sõt lesz alkalom arra is, hogy a magyar népzene és tánc is megmutatkozzon a soknemzetiségû közönség elõtt. Szóval jó buli lesz, mert az alap adott hozzá, az idõ kitûnõ és rengeteg fiatal van együtt.
 
Ma este nyolckor
 
Vacsora
 
   
     
     
A HIDAK
   
     
 
"Az Árpád hídnál kétszer nagyobb új hidat 2007. október 31-én adják majd át. A híd Újpestet köti majd össze Budakalásszal. Korábban hírt adtunk arról, hogy a Duna felett 590 méter hosszú ferdekábeles acélhíd, a Szentendrei Duna-ág felett 332 méter hosszú acélhíd épül, az ezekhez csatlakozó vasbeton hidak hosszúsága 922 méter hosszú lesz. A teljes híd 5 hidat foglal magában, a kivitelezõnek ehhez összesen 9 hídszerkezetet kell megépítenie. A hídon kerékpáros és gyalogos járda épül, a leállósáv szélesebb lesz a késõbbi forgalomnövekedés függvényében, a bõvíthetõség miatt. A látványterv szerint két hatalmas A-betût formázó pillér lábai között halad majd az úttest."

Számos kísérlet volt már arra a politika és a fõhatóságok részérõl is, hogy Szigetmonostor elszánását megváltoztatassák az M0-ás híd beruházáshoz kapcsolódó a dunai kishíd ügyében. De ezek eddig mind zátonyra futottak, egyetlen igazi érv van még az építést ellenzõk kezében, hogy Szentendre nem járult hozzá a kishídhoz. Márpedig, ha nincs mindkét oldalon lévõ településétõl rendeletben foglalt hozzájárulás, a szigetiek erõfeszítése meghiúsul.

 
tovább..    
 
   
     
2006. július 19.    
BLIKK, GICCS, HAMLET
   
     
Szentendre és a bóvli régi, összeszokott páros, hiszen már a hetvenes években egymásra találtak itt. Pedig akkor még a padlásokon régi korsók, rokkák és ezernyi népmûvészeti tárgy kínálta magát, hogy fillérekért lenyúlva majd a Bogdányi utcában találjon konvertibilis valutáért német, osztrák vevõre. Megszületett a kínos rendszerváltás és a Fõ tér sarkán szovjet tiszti sapkák és kitüntetések elégítették ki a nyugatiak történelmileg perverz vágyait, akik átruccantak, hogy közelképük legyen a legvidámabb barakkról. Aztán jött az erdélyi "echte folklor" helyben faragva és sorozatban gyártva, önkényes forma és díszítõmûvészeti megoldásokkal, hogy hozzá a szlovák kristály, olcsó indiai, kínai aprócsodák csatlakozzanak.Elõbb csak csodálkozott, majd mosolygott, míg végül bosszankodott az ártatlan szentendrei azon, hogy min szedi meg magát élelmes pesti honfitársa. S mint a Blikkbõl megtudhatjuk, már nem csak nekünk tûnik fel.
"- Az itt található babák egytõl egyig távol-keleti gépek és kezek munkáját dicséri. Az itt árusított 1500 forintos termékek darabjának nem lehet több az elõállítási költsége, mint 200 forint - csattant fel a szakember, és hozzátette, az anyag, amit a babák viselnek, egyértelmûen kínai textília, mivel a hímzés túl apró, ezt csak komputeres hímzõgéppel készítették.
 
tovább..    
 
   
     
2006. július 18.    
REJTÉLYES EMBER
   
     
Kép: Kreativ
"Szentendre - trendi város akar lenni" áll kijelentõ módban egy fizetõs internetes oldalon a vezetõ hírünk rovatcím alatt, abban az interjúban, amely Kriaszter Attilával készült. Az oldal címe Keratív online, s mint írják azért jött létre, hogy a marketing és kommunikációs szakma szereplõi számára naprakész információkkal szolgáljon, és amely a Kreatív szaklap és Internet hírlevél a Kreatív Online-nal és az ehhez kapcsolódó Kreatív Online Hírlevéllel szinergiát alkot.

Kriaszter Attila ma az aktuális rejtély a városban, mintha Jókay regényhõse sajátos helyi Fatia Negra lenne. Honnan jött és miért, mit akarhat, miért csinálja, mi lesz belõle, a legtöbbször feltett kérdések. Sokan, sokfélét vélnek tudni róla. Van, ki önzetlen segítõnek, más fifikás zsebtömõnek, a mûvelõdési intézményeket összeolvasztó szervezet vezetõi széke várományosának, a polgármester mögötti szürke eminenciásnak, mindenek tudójának és eldöntõjének mondja. Mint a fent említett portálról kiderül, az önkormányzat kommunikációs tanácsadója, és ahogy a városi újságban megjelent, a polgármester körül lévõ különbözõ munkacsoportok tagja, egyik-másik titkára is. Nem városházi alkalmazott és választott önkormányzati tisztséget sem visel.

  A szövegben említett intejú teljes szövege, melyet egyik kedves olvasóm az írás megjelenése óta megküldött.
tovább..    
 
   
     
2006. július 17.    
ITT NEM HALLIK A NAGY DURRANÁS
   
     
Európa-bajnoki címet nyert Vörös Zsuzsa, Balogh Gábor és a férficsapat. Miközben városunktól karnyújtásnyi távolságra folynak az Öttusa Európa Bajnokság versenyei és Szentendre is felajánlotta együttmûködését a hatodik tusa, a kulturális programokra, helyi közvéleményünk mintha mégsem lelkesedne annyira. A szentendrei sajtóban, médiákban szinte semmi a szomszédvárban történõ "nagy durranásról." Az iwiw-en is az elsõ két helyen éppen " A kedvenc idézeted" és a "Foci VB 2006" míg mások inkább a "Kriaszter szindrómával" vannak elfoglalva.

Pedig ha az Európa Bajnokságról szóló nyilatkozatokat nézzük, "- Nagyon jó érzés ilyen lelkes közönség elõtt versenyezni." mondja Balogh Gábor versenyzõ. Császári Attila, a Magyar Öttusaszövetség elnöke ugyanerrõl: "- A budakalászi versenyekkel üzenni is szeretnénk. Bizonyítani, hogy nem attól lesz egy világverseny nagy, milyen hatalmas városban rendezik meg, hanem sokkal inkább annak köszönhetõen, hogy mekkora a helybéliek sportszeretete és lelkesedése..."
 
tovább..    
 
   
     
2006. július 16.    
EGY KIÁLLÍTÁS ÉS KÉPEI
   
     
 
A leányfalusi Móricz Múzeum elõtti parkot fiatal diófák szegélyezik. Nagyobbacska suhángok már, de még mellettük a támasz-karó, mert gyengék és ezért védeni, segíteni kell, hogy a szél ne döntse ki õket. Mikor tegnap délután Weszelits András régi leányfalusi képeslapok nyomataiból készült kiállításának megnyitóján a parkban sétálgattam, jelképesnek éreztem látványukat. Azt jutatták eszembe, hogy a múlt és a ma tárgyai, csak akkor és úgy találhatnak önmagukra, ha bennük a diófaültetés eszménye. Hiszen az ember diófát, unokájának ületet, mert annak termését, jótéteményét csak egy másik generáció élvezheti. De a gondolat reciprokában is lehet egy cseppnyi igazság, mert saját és közösségünk múltjával való õszinte szembenézés emlékeztethet, taníthat, szórakoztathat és építhet is. Lelket, eszményt, embert és így talán jövõt is.

Leányfalva húszas, harmincas években készült régi képeslapjainak kiállítása a helyi mûvelõdési ház támogatásával és közremûködésével és András barátom eltökélt gyûjtõ és kutatómunkájának eredményeként jött létre. Az eseményre eljött -néhány elfoglalt helyi képviselõ (az önkormányzati képviselõk legtöbbször elfoglaltak, ha kultúráról van szó) kivételével, polgármesterestül, könyvtárosostúl majd a teljes helyi nobilitás és mintegy százötvenen régi és új leányfalusiak, gyerekek, nagymamák, unokák és egy-két szentendrei átruccanó is. Bedõ Szilvi világos magyar mondatokkal fogalmazott udvarias köszöntõ mondatai után Szinna polgármester úr néhány stancát pengetett, mondott el egészen jó színvonalon a kissé zsúfolt teremben egymás lábán álló, többségében helyi közönségének, mintegy megidézve háború elõtti leányfalusi intelligencia által tartott nyári kerti összejövetelek hangulatát.

 
tovább..    
 
   
     
2006. július 15.    
NEMZETISÉG, KISEBBSÉG
   
     
     

Októberben nem csak helyhatósági, de kisebbségi választások is lesznek Szentendrén. A módosított törvény szerint, ahhoz, hogy ilyen választások lehessenek, azok, akik valamely nemzeti kisebbséghez tartozónak vallják magukat, kérhetik, hogy kisebbségi választói névjegyzékbe vegyék õket. Csak akkor alakulhat egy településen kisebbségi önkormányzat, ha van legalább harminc olyan választópolgár, aki kérte valamely nemzetiségi névjegyzékbe való felvételét. Tegnap zárult a névjegyzékbe vétel Szentendrén.

Ezek szerint, a városi Kisebbségi választói névjegyzékbe az alábbi nemzetiségek szerinti és számú választó jegyeztette magát. Bolgár 1, cigány 116, horvát 75, lengyel 1, német 45, örmény 26, román 1, szerb 57, szlovák 2. A törvény szerint, ha az elõírások szerinti jelölés és választás október 1-én megtörténik, akkor Szentendrén négy kisebbségi önkormányzat alakulhat, cigány, horvát, német, szerb. Meglepetés és érdekesség számba megy, hogy a még mûködõ lengyel kisebbségi önkormányzat ellenére Szentendrén csak 1 fõ vállalta lengyel nemzetiségi hovatartozását.

 
Starigradiak a dalmát zászlóvalZ
tovább..    
 
   
     
2006. július 14.    
"HALLÓ ITT BUDAKALÁSZ"
   
     
"Halló itt Budakalász! küldjétek a sárkányokat Disneylanden át!" énekelte Gazi a barlangban valamikor a nyolcvanas években, aki akkor még csak Waszlavik Petõfi Velorex nevû volt és az Ulmann Mónika elõnevet még nem használta. Elgondoltam akkor, ha egyszer esetleg jön valami rendszerváltás-féle vagy normális világ lesz és én kalászi leszek, netán polgármester, az biztos, hogy a község himnuszává teszem ezt a dalt, mert a szomszédvár népszerûsítéséért nem tett senki annyit, mint Gazi ezzel a dallal, legfeljebb Harcsa Lajos nagy bajuszával, no meg azzal, hogy most éppen az öttusa európa bajnokságot tartják a városkában.
Tegnap hír híján a városi honlapot nézegettem azzal, hogy megtudjam mizújság a városban, mik az új hírek. Az elsõ oldalon azt látom, hogy kibõvült a szokásos kulturális ajánlat, tahisi ,verõcei rendezvényt is ajánlanak nekünk. Igaz augusztusit, de úgy látszik azóta meggondolta magát a szerkesztõ, mert mára levette. (még jó, hogy lenyomtam PintScrn-t)
 
tovább..    
 
   
     
2006. július 12.    
NYÁR ESTI BLUES
   
     
Igazi nyáresti hangulat, amikor az egész napos forróság után azt várod, hogy megérkezzen az enyhülést hozó kellemes hûvös esti fuvallat. A MûvészetMalom udvara olyan, akár egy Csontváry festmény háttere fura színes egével, a fények meg mintha a holdvilág és a lemenõ nap egyszerre világítaná meg az épületet, meseszerûvé varázsolja a látványt. A mécsesek teszik csak még sejtelmesebbé.
Fiatalok és magamfajták csendesen üldögélünk a mûanyag típus-székeken, a sörasztalok körül, élvezzük a zenét, az estét. A büfénél sincs tumultus, mert itt most nincs miért sietni, rohanni, tülekedni, ez nem csápolós koncert, ez blues est, Ian Siegal szentendrei estje. A blues-ról azt írja a könyv, hogy eredeti formájában, dalban elbeszélt panasz - kesergõ. Érezni most is, hogy inkább a belsõre hajaz, érzelmi utazásra késztet és kesernyés-édes dallamaival, váltásaival a hûtlenségrõl, halálról az élet kegyetlenségérõl, a nyomorúságáról beszél.. A vörös és fekete drapéria elõtt a magányos slide-gitáros, énekes hangszere fölé görnyedve játszik, mintha nem is a közönségnek, hanem csak magának mesélne a gitár húrjain. Joni és a közeli hetekben eltávozott barátaim jutnak eszembe, megérint a zene.
 
tovább..    
 
   
     
2006. július 11.    
PARTYZÁNKODÁS
   
     
Nyáron az ember vészes hírszegénységben szenved, mert lusta ilyen melegben minden programra elmenni, különösen arra, amelynek helyi hírértéke kicsit is kockázatos. Az átlag polgár ilyenkor nyaral vagy a lakásban-marasztaló hõség miatt, nem megy ki, ha éppen nincs halaszthatatlan dolga.
Immáron negyvenéves tapasztalatom, hogy a nyár Szentendrén az Ivan dannal kezdõdik -természetesen csak akkor ha, olyan melegek ez esték, mint napjainkban- mert ez a kerti-partik kezdetének idõszaka. Évtizedek óta kötelezõ kûr ezeken, mint a jobb faluban a ballagáson, búcsún lenni vagy a nagyköveteknek az év végi jókívánság küldése, fogadást rendezni a nemzeti ünnepen.
Öt-tíz ilyen összeröffenés van, amit úgy tartanak számon a helyi folklórban, hogy illik ott lenni, mert ha lemaradsz, kívül leszel. Ezek az események voltak és maradnak immáron idõtlen idõk óta a szentendreiek és fogalmazzunk finoman, az új szentendreiek nem hivatalos kötelezõ találkozója. Téged is itt ismernek meg, mutatnak be annak a bizonyos arcnak, tudod, aki az x.y (és itt sok pénz, befolyásos kapcsolatok…) cég tulajdonosa, aki ennek vagy annak a nagykutyának a barátja, osztálytársa volt, ma is puszipajtások, akinek most jelent meg könyve, meg egyébként is hamarosan akadémikus lesz, az tuti….
 
 
Tegnap 18 óra, Szentendre
tovább..    2006. július 9.    
HAT HÉT, HAT TÁNC
   
     
Amikor tegnap este a gombától a szentendrei teátrumba indultam, arra gondoltam, hogy bizonyosan nem lesz telt ház a városházudvaron, mert hát este kilenctõl a labdarúgó világbajnokság harmadik helyéért játszik Portugália és Németország válogatottja. De tévedtem, mert mire az udvarra értem, már minden nézõtéri széken ültek és Barnáék éppen azon szorgoskodtak, hogy ülõhelyet találjanak a késõn érkezõknek.

Ezen a szombaton Richard Alfieri színmûve, a Hat hét, hat tánc (Six Dance Lessons in Six Weeks) volt mûsoron, amely mint mondani szokás, tipikus Broadway darab, annak összes jó tulajdonságával. Egyszerû történet, az olasz származású meleg tánctanár (Kulka János) és a magányos tehetõs baptista lekész-özvegy (Vári Éva) különös, humorral, tragédiával átszõtt egymásratalálásáról, kapcsolatuk története a kölcsönös elutasítástól a mély barátságig a tánctanítás ürügyén. A elõadás élvezetes, mert egy pillanatra sem hagyja egyedül a nézõt, nincs benne unatkozni való, mindig történik valami. Hiszen a szwing, tangó, valcer, foxtrott, cha-cha-cha, diszkó-tánc epizódok, a szó, nem csak színpadi értelmében, hanem valójában is színesek - lila, piros, kék, sárga - miközben, valójában egyetlen díszletben Lyli lakásában vagyunk.
 
tovább..    
 
   
     
2006. július 6.    
AZOK A FRÁNYA CIVILEK
   
     
Levelet hozott az emil, az egyik városrészi egyesület küldte és a csatornaépítésrõl, pontosabban a gondokról szól. Szóval, itt vannak ezek a cilvilek. Kényelmetlenek meg kedvesek, errõl jutott eszembe.
A politikában és a közigazgatásban mindig felvetõdik, hogy vannak-e és ha vannak, elegen vannak-e a civilek, mármint a civil szervezetek. Valamikor a rendszerváltás táján, amikor még a pártocskák éledeztek, sorra alakultak a civil szervezetek és kezdeményezések. Csakhogy az éppen építkezõ pártok hamar eluralták a mezõnyt, mert hát, mint mondták, színt kell vallani, "-Döntsd el barátom, hova tartozol, emdéefes, eszdéeszes, kisgazda vagy szoci horgász vagy-e, mert az nem ugyanaz." Mármint, nem tudom kinek, lehet, hogy a halaknak, vagy a csontinak, talán leginkább a horgászboltosnak, de egy bizonyos, mivel pártoknak építkezni kellett, hát ezerrel gyûjtötték, vonták saját ernyõjük alá a civil szerveztek legjobbjait a szervezõképes és a társadalmi terepmunkában már jártas aktivistákat és valljuk meg, bizony ez nem tett jót, sem nekik, sem civil közéletünknek.
 
tovább..    
 
   
     
2006. július 4.    
BUDAPEST, PAPRIKA, SZENTENDRE
   
     
Szentendre kulturális és turisztikai rendezvényekkel jól ellátott, hiszen a városban és környékén országos és megyei, községi intézmények és programjaik tömege. A Skanzen, Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága, Szentendrei teátrum, MûvészetMalom, Duna- és Eperfesztivál, vagy a Tóth János által kitalált és útjára indított Visegrádi palotajátékok, táj- és emlékházak és mûvelõdési házból vagy tucat úgy él és dolgozik, mintha mind-mind csak önmagában létezne. Minden település és intézmény szorgalmasan szervezi programjait, fesztiválját. Többségük kevés pénzbõl, mások tele bukszából, sikerrel, kudarccal. Legtöbben azzal a vággyal, hogy jövõre az övék is olyan sikeres lesz, mint a Mûvészetek völgye vagy a Salzburgi játékok. Lényeg, hogy az önállóság jegyében döcög még az együttmûködés, nehezen megy a koordináció, mert kísért a múlt kötelezõ alá- és fölérendeltségi kísértete, az önálló kezdeményezés tiltása, a kötelezõ együttmûködés kényszere.  
tovább..   Foto: Weszelits
 
   
     
X