2006. szeptember 27.    
LEVÉL
   
     

Szóval úgy áll a dolog, ismét tévedtem, pontosabban óvatlan voltam, nem jártam utána az adatoknak, amit egy történetben közreadtam. De hát ilyenek a helyi legendák, az embernek nem árt kellő óvatossággal kezelni az adatközlők által mondottakat.
Ha Ön, kedves olvasóm, visszagörget ezen az oldalon, valahol a lap alján megtalálhatja "Városismereti hiányosságaim" című fércemet, amelyben a szentendrei kupi történetéről, pontosabban nem is arról, hanem Misi bácsiról írok valami jelentéktelent. De mert a szomszéd néninek tetszett dolgozatom, és már nagyon unom a választási szórólapok gyakran semmitmondó szövegeit úgy gondoltam, azért, hogy olvasható is legyen kiadványomban beraktam ezt az írást is. Így lett nyomtatott anyag belőle és jutott el az óváros északi részébe, (a választási körzetek szerint ez az 1. számú választókerület) onnan került Petrovics Emil kezébe. Bár nem tüntet fel jó színben, mégis azt gondoltam, annak ellenére, hogy a professzor úr nem kért helyreigazítást felrakom lapomra, mert érdemes a közlésre olyan szellemes írás.

Kedves Benkovits György! Szerkesztő Úr!

Egy kedves fiatal barátom hozta egyedi kiadványát, amelybe egy sajnálatos szamárság is bekerült. Szakmámból következik, hogy természetesen mindent eléneklek, amit kell, de az Isten mentse meg azt a szerencsétlent, aki hangom szépségében szeretne fürdeni. Vágyódtam arra is, hogy a"Fémöntőde, Rézárú és Vagyonfelszerelési Gyárban" kitanuljam a szerszám-esztergályosi szakmát, de nem vettek fel, akárcsak az Eötvös-kollégiumba, ahova ugyan felvettek, de a kollégiumot verték szét, mint minapában a TV-székházat a kopasz forradalmárok, egy öregedő, roskatag, neurotikus népvezér sugallatára.
Sajnálom, hogy MISI bácsi legendáriumából ki kell iktatnom magamat, mert hát a zene és irodalom felsőfokú követelményei nem hagytak időt arra, hogy valami becsületes szakmát tanuljak.
Helyreigazítást természetesen nem kérek, hadd növekedjék a hírem a zenét nem kedvelő emberek között is. Vigaszul ezeknek azt mesélném el, hogy az ötvenes évek elején, közvetlenül felsőfokú tanulmányaim kényszerű szünetében a "Bányaberuházó Nemzeti Vállalatnál" dolgoztam, mit tervnyilvántartó. Közben a Bányász Művészeti Együttes kórusát vezényeltem, írtam feldolgozásokat a népi tánccsoport számára, falujárásokban vettem részt - nagy lelkesedéssel; s mindezt jutalmazandó: az egyik tatabányai bányász-brigád tiszteletbeli tagjává választott. Erre mindmáig büszke vagyok.(Levittek a tárnákba is.) Arra kevésbé, hogy a vállalattól eltanácsoltak, mert karton-vezetési és összedási biztonságom nem ütötte meg a kívánalmakat. Folytattam a Zeneakadémián.
Nagyon tisztelem Szentendrét, lakosait és a szerb féltesvéreimet (persze a pomáziakat is), a sajnos kihalt Vujicsics családot, az Együttest és a Söndörgőket, a múzeumot és a templomot. Ezért - komolyra fordítva a szót - bánt ez a félrevezető információ, mert ők tudják, hogy a történet nem igaz ; de könnyen megzavarodhatnak.

Sok sikert kívánok, humorérzéke gyógyír a mai gyűlöletvilágra. Szívélyesen üdvözlöm,

PETROVICS EMIL
zeneszerző, egyetemi tanár, kétszeres operaházi főigazgató illetve
főzeneigazgató, tatabányai brigádtag.

Szigliget, 2006 szeptember 21.

 
 
          
2006. szeptember 24.    
UTÓSZEZON
   
     
 
Starigradi barátaim mesélik, hogy náluk május elseje és szeptember 10-e között van nyár, pontosabban sok olyan évük van, hogy e két dátum között nincs eső. Ezen a nyáron és őszön nem így volt, hiszen többször is esett (örömükre) sőt az utóbbi napokban négy hűvös esős nap is volt. Pedig az ilyen időjárás céljukat nem segíti, mármint azt, hogy a turisztikai szezont kitolják az őszi kellemes időjárású időszakra is. Az ötlet nem új a mediterranumban, mert Görögországban Hellén ősz címmel őszi akciót szerveznek. Ugyanis, ekkor általában kellemes 25 Celsius körüli a levegő hőmérséklete és tenger is meleg még. Ezért a városka összefogva a megyével (Zsupanja) és a Helios szállodalánccal ilyenkor kulturális, sport és kulináris programokkal teszi szórakoztatóvá az itt tartózkodást. Ehhez kihasználják testvérvárosi kapcsolataikat, és ilyenkor sorra látogatnak a városkába a cseh, német, görög és más testvérvárosok együttesei.

Sajnos, Szentendre eddig kezdeményezésükhöz nem csatlakozott, bár két alkalommal már rendeztünk kiállítást és egyszer a Petzelt Szakképző szakács tanulói magyar gasztronómiai napot tartottak az Arkada Hotelben az egyik őszön, de ezek kisebbségi önkormányzatunk akciói voltak. Mint az a mellékelt képen is látható, a napokban osztrák fúvósokat láttak vendégül, akik ahogy kép is mutatja, a mólón vonulva szórakoztatják a vendégeket. Nagysikerű borfesztivált rendeztek az egyik szállodában. Ugyanakkor világhírű kórusuk, a Starigradi Szent István templom énekkara ez idő alatt Görögországban vendégszerepelt hatalmas sikerrel.

 
 
          
2006. szeptember 23.    
TÜNÉS
   
     
Azon gondolkodom, hogy megbocsátó-e a tünés kifejezés. Mert más is lehetne: hordd el magad, hordd el az irhádat, pusztulj, pusztulj innen, kotródj innen, tisztulj, tisztulj innen, mars, távozz. Gondolom a szó használója, falra firkálója, mert ma éjjel ezzel illetett a fehér ház oldalán, arra gondolhatott, hogy távozzak a közéletből. Tette ezt, nagy valószínűséggel felnőtti segédlettel, mert hát Sutyi becenevem inkább ebben a körben ismert, már csak koromnál fogva is. Bár a városra is gondolhatott, hiszem, tudja, engem több szál köt ide, mint az ő harcias lelkét. Már csak azért is, mert családomnak itt gyökerei vannak, háromszáz évesek. Így, bocsánat, igencsak nehéz lenne nekem itt hagynom e helyet, hol nagyképűen szólva, majd minden követ ismerek. Gondolom számára kínos lehet, hogy, "ha néha lábamhoz térdepel egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudom, tudom, hogy merre mennek, kik mennek az uton," Pedig segítenék neki szívesen megismerni városát, hisz nem nagy ügy, hogy megtudja valaki, hol lakik, milyen hely az, s kik azok, akik lakják, csak érdeklődés, kevés beszélgetés, némi olvasás dolga. Persze nem árt időnként eljárni a levéltárba is, hát mi ez, semmi. S az ott dolgozókat ismerve, örömmel fogadnák politikai hovatartozás megkülönböztetése nélkül, különösen az érdeklődő ifjakat.  
tovább..         
2006. szeptember 22.    
REGGEL
   
     
 
Álmosan baktatok a Pátriárka utcában. Nyolcra, rendkívüli képviselő-testületi ülésre megyek. Simogatóan lágy a reggel, olyan, amikor az ember érzi, hogy délben még egyszer rákacsint a nyár, de benne már ott a kétség, talán az utolsó meleg nap ez a borongós ősz előtt. Fejem lógatva lépkedek és csak időnkint pillantok fel, míg a homlokom mögött, mint koszos zsebkendőt gyűröm kesernyés gondolataim. A szürke kövezetet bámulom, mintha az acélkemény bazalt kövek, melyeket száz éve ismerek, segíthetnének felderíteni. Keserű a szám is, a ma reggel az ajtómban talált papír-fecni miatt, amely engem aláz és gazdáját is a szutyokba rángatja le. De, persze, tudom én, ilyen e politikainak nevezett bürökszagú ál-világ, itt győzni kell, s, mint mondják, minden áron. Mert a negatív politikai propaganda a jó, a leghatékonyabb, még akkor is, ha sokba van, s tallérjai a gerincből is lehasítanak.

A püspökség előtt a sarkon, kézzel írt tábla, mellette két gyerek vigyázza és rajta az alábbi szöveg: „Kedves Szülők! Kérünk benneteket, ne álljatok be autóval!" Lefényképezem. És valóban, mit a rend- és a polgárok őrei, feljelentő papír, határozat és jegyzői parancs eddig megoldani képtelen volt, egy kis tábla, ákombákom betűkkel és két lurkóval megcsinált. Most nem tülekszik, egymáson dzsipes és Trabantos, nincs benzingőz, nincs ki, kit tapos le felnőtt győzelem. Rend van és nyugi. Ettől elszáll belőlem a keserű gondolat.

S miközben öreg fotómasinámmal szerencsétlenkedem, mellettem egy hang szólal meg, mint az Ember tragédiájának első színében az Úr. Miklós baritonja az. Fullánkos humorral csippent egy kicsit belém. Nem vettem észre, pedig mellettem állt. Ettől, felvidámodom, összeáll a kép, mint mikor a kaleidoszkópban a sok kis színes üvegdarab a tükrök segítségével felrajzolja csodás világát elénk. Mire hát, e hazug, fenekedő világra ily sok időt, energiát, gondolatot pazarolni, mert van itt jó, vidám, csak időnként vak vagyok meglátni.

   
          
2006. szeptember 21.    
BIZOTTSÁGI VIS MAJOR
   
     
Valójában zavarban vagyok. Ugyanis tegnap délután a polgármester úr, pontosabban a jogi bizottság vezetője ülésre hívott a vis major pályázattal kapcsolatos téma megbeszélésére. Kapóra jött a dolog, mert engem is, napok óta feszültségben tartanak azok a kósza hírek, hogy árvízi pénzeket elbíráló vismajor pályázatunkat az illetékes grémium formai és tartalmi hibák miatt elutasította. Ez pedig, senkinek sem lehet közömbös, mert hát városunk igen csak vacak anyagi helyzetben van.


A helyszínen egy többoldalas dolgozatot kaptunk, amely legnagyobb részében felsorolják azokat a jogi hibákat, amelyeket a kiíró elkövetett véleményünk, de itt már összemosódik kinek is véleménye ez, ha pontosan fogalmazok a pályázatot készítő apparátus szerint. S az ülésen is, legalább is "nekem ez jött le", mintha a tárgyalás legnagyobb részében is arról akart volna szó esni, hogy milyen hülye a kiíró, rossz hasonlattal a tanító néni, aki egyest akar adni, pedig mi legalább hármasra tudjuk a leckét.

 
tovább..    
     

   
     
2006. szeptember 20.    
SZEPTEMBERI TŰZ
   
     

Nem volt erőm írni az elmúlt két napban. Nem volt, mert annyira megdöbbentett ami történt, hogy helyi dolgokról írni botorságnak tűnt, legfeljebb arról adhattam volna hírt, hogy az ifjak közül kik, mit meséltek, akik zászlóikat a Fő téren még dugdosva, a fővárosba érve, már csoportba verődve lelkes forradalmárokká „lettek" és arról, hogyan mesélik ők el, a tévé elfoglalását, a Blaha Lujza téri randalírozást. De hát ez nem az én dolgom, ez rendőrségi ügy. Legalábbis, ha a Köztársasági Elnök Úr értékelését elfogadom. A rendszerváltás után négy évvel léptem a többpárti városi politikai kűzdőtérre, hogy azóta is, valamilyen rejtélyes ok miatt ne hagyjam el. Tettem ezt akkor azért, mert azt gondoltam, hamarosan demokrácia lesz, kiépülnek intézményei, belépünk az unioba és ugyanúgy működik majd a köz, mint tőlünk nyugatra. De most csalódnom kellett, mert bár nem akartam, megmaradt valami a korábbi balkáni világból. Mert balkáni az, ha a tüntetők elveszik a fecskendőt a munkájukat végezni akaró tűzoltóktól, ha nem engedik a mentőt a sebesülthöz, ha értelmetlenül rongálnak, ha végtelen butaságokat beszélőket engednek színpadra. Nincs nekem semmi bajom azzal, aki nem úgy gondolkodik, ahogyan én, más az értékválasztása. Még azzal sincs, aki nem tudja magát túltenni saját ideológiai beállítódásán, és ezért személyes gyűlöletre is képes.

De bajom van azzal, aki gyújtogat, rombol és csak fröcsögni tud bután, s elhiszi magáról, hogy a közdolgok problémáinak megoldását fennen ismeri.
Bánom és szégyellem magam helyettük is, ha a képeket látva a szomszéd néni remegve indul reggel, mert rémeket lát és polgárháborút. S megijeszt, ha egy szentendrei tizenhat éves gimnazista (nem önkormányzati iskolás) azzal nyit topicot, két nappal a szégyenletes tévé székház-foglalás előtt, hogy „Fel kéne gyújtani fél Budapestet, és akkor kicsit megijednének." Jelentem, elég, én már megijedtem.

 
      
2006. szeptember 18.    
POSTA
   
     

Már csak magamfajta öreg vasisok, füzisek emlékezhetnek arra, amikor Karcsi megnyitotta kis zöldséges bódéját a kiszlakótelep melletti játszótér szélében. A mai ifjak meg úgysem hiszik el, hogy abban a világban, amikor, nem csak a pénz, sőt leginkább nem az, hanem, hogy kapsz-e jó árút a pénzedért volt a legfontosabb szempont a vásárlásnál. Amikor azért jattoltak az emberek, hogy a pult alatti árut kapjanak. Amikor sorban állás volt, ha banán érkezet, mekkora város szenzáció volt egy új zöldséges bolt megnyitása. Bár Karcsi nem gazdagodott meg belőle igazán, de a környékbeli hölgyek állandó kedvencévé vált. - Drága Naccságos Asszonyom, ha rátekintene a répámra, bizonyosan kedvet kapna tőle egy…(kisebb spättel) répafőzelékhez! Ilyen és hasonló, ántivilágból való szövegei miatt, amolyan mindenki által kedvelt zöldségese volt a környéknek. Karcsi is elment már, valamikori bódéjából azóta, kis rendezett házacska lett, amelyben cuki, ingatlan iroda és most legújabban posta működik.
Tegnap egy cetlit dobott be a postás, amelyen ez áll:

Tisztelt Ügyfelünk!

Örömmel értesítjük, hogy 2006. szeptember 11 -én Szentendrén a Sztaravoda út 11/A. szám alatt található Oázis Ingatlaniroda épületében megnyitjuk új postai szolgáltató helyünket.
Szeretettel várjuk az alábbi szolgáltatásainkkal:
2000 grammnál kisebb tömegű belföldi és nemzetközi levélküldemények felvétele,
ajánlott-, tértivevény- utánvétel,- sajátkézbe elsőbbségi értékbiztosítás különszolgáltatás biztosítása, · belföldi postautalványok felvétele,
·készpénz átutalási megbízás befizetéseinek elfogadása,
·bankkártya kezelés POS terminálon,
·postai, pénzügyi értékcikkek árusítása,
·postahelyi kézbesítés.
A postahely nyitva tartása: hétfőtől - péntekig: 09.30 - 12.30; 13.00 -17.30 óra

No szóval, rendben van. Van ismét kisposta a vasi és füzi környékén.( Nekem is elérhető távolságban) Szerintem jó helyen, a buszmegálló mellett, ahol nem csak a két lakótelep, de a Skanzen felé és onnan igyekvő is kipostázhatja magát.

 
 
          
2006. szeptember 17.    
JAVASLATOK
   
     
Amikor délben Jeles Anti utolsóként betoppant a Dézsma házba, már csak hárman beszélgettünk Jani bácsival és Katival szokásos dolgainkról. Szóval, megvolt. Lement ma délelőtt a kötelező választói találkozó, amit minden jelöltnek fel kell kínálnia, meg kell tartania. Ez az a bizonyos kötelező kür, olyan, mint műkorcsolyában a kötelező iskola-gyakorlatok, amit az, az egy-két korcsolyamegszállott néz, akit egyébként is minden érdekel, amiben jég meg korcsolya van. Nos, az ilyen választói találkozó is hasonló, mert lehet majd rá hivatkozni, meg írni róla. Most én is ezt teszem. De nem azért, hogy eldicsekedjek, arról, hogy százhuszan jöttek el a Dézsma házba, ugy sem hinné el senki, mert negyvennél több ember nem is fér el.
Amit szóba kívánok hozni az a lakosok által elmondottak, mert hát a képviselőnek, jelöltnek, akár tetszik akár nem, rá tartozik, vagy sem, úgyis elmondják ezeket. Az egyik ilyen tipikus panasz, a szomszédi együttélésből, pontosabban együtt nem éléséből adódó, hatósági ügyekben (építéshatósági) testet öltő, gyakran a verekedésig, de a bírósági tárgyalásig biztosan elfajuló viták. Ilyen a közterület (út, utca, járda, tér, köz, park, városi zöldterület stb.) használata, elbirtoklása, elorzása. Amikor a szomszéd úgy parkol boltod, kapud, ablakod, bejáratod elé, hogy reggel ki sem tudod nyitni kocsijától az ajtót. Nem tudsz kimenni kapudon, kihajtani garázsajtódon, kinyitni ablakod, vagy csak egyszerűen nem tudsz elmenni az utcában.
 
Itt menjen el a szomszéd, ha tud.
(Szamárhegy, Felsőhegy utca)
tovább..    
          
2006. szeptember 15.    
VÁROSMARKETING
   
     

Két hete, hogy Szentendre város honlapján megjelent a meghívás, hogy tanácskozzunk arról, "milyen legyen kedvenc településünk? Hogyan legyen jobb és sikeresebb, mint a szomszédja? Milyen eszközökkel hirdessük magunkat, hogyan vonzzunk minél több látogatót?
Önkormányzati szakemberként vagy településen dolgozó cégvezetőként bizonyára Ön is egyetért velem abban, hogy a közeljövő egyik legnagyobb kihívása, hogy miként tudjuk városainkat úgy megjeleníteni, vonzerejüket olyan egyedi és sikeres eszközökkel erősíteni, hogy azok hosszútávon is versenyképesek legyenek határokon belül és túl egyaránt. Különösen fontos ez az Európai Uniós támogatások hatékony megszerzésével és felhasználásával összefüggésben. Ezt a munkát egyre gyakrabban használt kifejezéssel városmarketingnek nevezzük, amelyben minden érdekelt együttműködésére szükség van. Legyen az hivatali tisztviselő vagy turisztikai, kommunikációs, építészeti szakember. "

Szóval, erről a bizonyos városmarketingről tanácskozott tegnap az a közel félszáz szakember a városháza nagytermében, akik meghívást kaptak, vagy invitálást érzetek, hogy elmondják tapasztalataikat és javaslataikat. Gondolom a konferencia előadásaiból lesz majd kiadvány, fenn lesz a városi vagy akármilyen honlapon -ez a módi-, amelyben átgondolt módon összegzik a tanácskozás tapasztalatait és olvashatók az előadások is.

 
 
tovább..    
          
2006. szeptember 13.    
SPORTEXPO A DUNAKANYARBAN
2006. szeptember 16. (szombat)
   
     

A rendezvény célja: a térségben működő valamennyi sportegyesület (sportágtól független) bemutatása, népszerűsítése, a gyerekek motiválása az egyesületi sportolásra. Annak elősegítése, hogy a térségben lakó, tanuló gyermekek megtalálják a számukra legvonzóbb és legmegfelelőbb sportágat. A sportegyesületek felkutatása, áttekintése nem könnyű dolog. Ez a rendezvény alkalmat teremt a sportkínálat egy helyen egy időben történő áttekintésére, a személyesen jelen lévő edzők sportvezetők időkorlát nélkül elbeszélgethetnek az érdeklődőkkel, ismertethetik a sportágat, edzést, versenyt, tagdíjat, követelményt és egyéb részleteket. A gyerekek megtalálhatják a nekik tetsző sportot, a mérkőzéseken szurkolhatnak barátaiknak, osztálytársaiknak, megérezhetik a versenyzés hangulatát!
Program: A térségben működő összes egyesület bemutatkozása saját standon, plakát, szóróanyag és személyes jelenlét formájában. Kosárlabda, röplabda, kézilabda, teremfoci mérkőzések, helyi gyerekek és vendégcsapatok között. A résztvevők elérhetőségének közzététele a helyi sajtó és az internet útján.
A rendezvény helyszíne: Móricz Zsigmond Gimnázium Szentendre
A rendezvény időpontja: 2006. szeptember 16. (szombat) 10.00-16.00 óráig.

   
részletes program         
2006. szeptember 11.    
BEINDULT AZ ISKOLA
   
     
Beindult az iskolai nagyüzem, szülői értekezletek, iskolai kirándulások, amit mi, akiknek már nincs kisiskolás gyerekük, abból érzékelünk, hogy időszakosan megsűrűsödnek az autók a város egyes részein. Ma estefelé a városba indultam, és a Könyvtár előtt olyan autótömeg állta az utam, mintha a borfesztivált nem Skanzenban rendezték volna tegnap, hanem ma délután a Könyvtár adott volna helyt a rendezvénynek. Én, még csak átküzdöttem valahogy magam az autók között, de aki babakocsival akart a Pátriárka utcában továbbhaladni, bizony hosszabb ideig bennragadt a dugóban.

Emlékszem, amikor hetvenes években Nyugat-európai városok közlekedési dugóiról adtak elborzasztónak szánt képeket a tévében, mennyire nem szörnyülködtünk, hanem irigykedtünk a jobbnál-jobb kocsik miatt, mert nekünk csak Trabant, Zsiguli, Skoda állt a garázsban. Sokan, sokszor leírták, elmondták már, bármennyire is szeretnénk, az óváros utcáit nem lehet kitágítani, tereit kibővíteni, ekkorák, itt kell elférni valahogy. És ez csak úgy lehet, ha aki tudja, tömegközlekedéssel, biciklivel, vagy gyalog közlekedik, mert több autó már nem fér el, ráadásul olyanokat is akadályozunk a közlekedésben, akiket nem akarunk, a babakocsit toló anyukát, beteget szállító járművet, mentőt, mozgásukban korlátozott embereket.

 
 
tovább..    
          
2006. szeptember 9.    
CSALÁDI NAP
   
     

Kilométer hosszú kocsisor a Skanzen irányában, a borfesztivál rendezvényére igyekeznek az autók. A postásra megyek a zsúfolt Dunakanyar körúton. Meglógtam a kötelező szombat délelőtti választási fogadóórámról, mert akik akartak -hárman itt voltak, hozták a kopogtatót -többen úgysem jönnek már,- tudom le magamban a kötelező lelkiismeret-furdalást. Akinek volt elmondhatta javaslatait, jókívánságait. A postásra a szocik által rendezett családi napra igyekezem.

A réten már nagy a sürgés-forgás, pörög ringlispíl, nyomja e zenét céllövölde és a teniszpálya mögött készülődnek pörkölt-főzők. A kiírás és a tények szerint is, a szentendrei pártok versengenek, a kölcsönös szolidaritás és béke jegyében, hogy a pörkölt-főzés nemes tudományában mérjék össze erejüket, három héttel az igazság napja, az önkormányzati választás előtt. Körös-körül a politikai küzdőtérről, népgyűlésekről vagy iskolából, városból ismert arcok. A bicikliúthoz legközelebb REAC mezben (jó, Szentendre színe is a sárga kék) a jobboldali, most dr. Dietz vezette csapat Dragon Józsival, Hudek Ferivel bográcsaik előtt. Velük kavar politikai és szakmai kiegészítőként multifunkcionális gázhajtású főzőjével Dicső Zoli is. Tőlük balra Hankó Laci a szocik szokásosnál kissé vörösebb marhapörköltjét készíti. Utána a sorban a kisgazdák (a Túri Kovács-féle) erdei gombákkal megbolondított husija készül Kiss Karcsi tálalásában.

 
 
tovább..       
KAMARÁZOK
   
     

A kamara szerdán sátrat állított a Görög utca sarkán. Meglepődtem, amikor belebotlottam és összetalálkoztam a két csinos kamarai hölggyel. Kérdésemre elmondták, hogy itt nem valamiféle politikai kampányról van szó, -akkor mi volt, hogy a kamarai lap címoldalán Vereczkey és Gémesi együtt mosolyog, no mindegy - sokkal inkább arról, hogy kamarai tagokat toboroznak és bemutatják, mit is tesz a mi szakmai érdekvédelmi szervezetünk. Mondom a miénk, bár nekem is van tagdíjtartozásom, - ugye ami nem szép dolog- de hát úgy vallom mégiscsak az enyém. Igaz, soha semmiféle kamarai támogatásban nem részesültem, de valamilyem megmagyarázhatatlan demokrácia nosztalgiám miatt mindig fizettem a tagdíjat, már amikor befizettem.

Néhány éve aztán számítottam volna rájuk, mert abba az öncsapdába estem, hogy felvettem három tanulót, gondolván hátha átadhatok nekik valamicskét a dekoratőr szakma ismereteimből. Meg természetesen azért is, mert saját fiamnak sem találtam mestert a szakmai gyakorlathoz. Amikor kitudódott, hogy tanulók vannak nálam szakmai gyakorlaton, azonnal több tízen kezdtek ostromolni, hogy vállaljam őket is, mert valamilyen általam ismeretlen ok miatt, az ifjak közül manapság sokan szeretnének kirakatrendező és dekoratőrök lenni. De hát ahelyett, hogy ebből valamiféle hasznom, - erkölcsire gondolok,- is lett volna, anyagilag hatalmas bukás volt.

 
 
tovább..    
          
2006. szeptember 8.    
BICIKLIÚT
   
     

Néhány nap múlva a képviselő-testület elé kerül a "Duna Menti Kistérségi Kerékpárút-hálózat tervezésének finanszírozásáról" című anyag, amelyben arról döntünk, hogy az európai EuroVelo® kerékpárút-hálózat magyarországi építésének és tervezésének támogatását szolgáló központi pénzekhez a szükséges önrésszel hozzájárulunk-e, vagy sem.

Magyarán szólva, hogy komolyan vesszük-e és továbbra is részt veszünk-e a pályázaton. A Duna jobb partján vezető 45,6 km hosszú kerékpárút Visegrád, Dunabogdány, Leányfalu és Szentendre érintésével épülhet. A tervezéséhez kapott maximum 50 %-os, 8.162.000 Ft összegű forráshoz 2.040.500 Ft összegű szentendrei önrészt szükséges biztosítani. Szerintem a döntés nem kétséges, igen, lesz, még akkor is, ha bizony most igencsak üres a városi kassza.

Választókerületünket is érinti a terv, mert a mellékelt vázlaton a Duna korzóról (Czóbel parktól) az Ady Endre úton, Dézsma utcán, a Daru piacon, és Hold utcán vezet a kerékpárút egyik szakasza, amely innen a Vasávári Pál és a Kisforrás út érintésével érkezik meg a Skanzenbe.

   
tovább..    
     
 
   
     
2006. szeptember 5.    
OBJEKTÍVAN
   
     
Fáradtan érkezem haza az egész napos értekezletesdiből, kopogtató cédula koldulásból és egyéb emberbosszantó és pénztárca-zsugorító ügyintézésből. Feleségemnek mesélem, hogy ki adta oda, ki hajtott el, mint legyet a levesestányérról, ő meg csak csendesen mosolyog, semmi empátia, semmi szolidaritás. Mikor arról regélek, hogy a kártyával, ez meg az… rámförmed, hogy tudod, hogy utálom, ha kártyázol. S közbevág: - Képzeld, Panna ma volt először az oviban, és amikor anyja (menyem) aki már hónapok óta készült, hogy majd sírni fog, ha otthagyja, és nagy sóhajtva kimondta: - Panna, akkor én most elmegyek! - a kislány csak annyit válaszolt, hogy jó, és már ment is többi lurkó közé.
Szóval, nagy esemény van a Szamárhegyen. Nem az Ivandan, nem a performance fesztivál éjszakai hangoskodása miatti aláírásgyűjtés és tüntetés, nem is az önkormányzati választás valami kurflija, és nem is a templomdombi várfal omlása, hanem, hogy Panna, nagyobbik unokám tegnap először ment oviba. Jó, nem adott hírt róla a helyi rádió, a tévéhíradókban sem volt benne, de ez csupán a mai magyar média érzéketlenségének és bulvárosodásának következménye, és nem a dolog fontossága miatt van. És egyébként is, aki ezt nem tudja hírértékén kezelni, annak semmi köze a ma realitásaihoz, Szentendre valóságához és egyébként is igaztalanok azok a pletykák, hogy a nagypapák elfogultak az unokáikkal. Nem tudom más hogy van ezzel, de én már megtanultam - mert egy cseppet sem vagyok szubjektív, csak a dolgok, események objektív követésének, reális menetének híve -, és egyébként is meg tudom különböztetni a lényegest, a lényegtelentől, a fontosat a mellékestől.
 
 
 
tovább..    
     

   
     
2006. szeptember 4.    
VÁROSISMERETI HIÁNYOSSÁGAIM
   
     
Az a szégyen történt meg velem nemrég, hogy barátaim egy alkalmi városnézésen arról kérdeztek, hogy hol is volt pontosan a szentendrei kupleráj, s én nem tudtam megmutatni az épületet. Azt azonban tudtam, hogy körülbelül merre lehetett, és eszembe jutott, van nekem egy ismerősöm, idős barátom, aki - már csak korából adódóan és azért mert gyermekkorában a környékén lakott - felvilágosítást adhat nekem, Szentendrét kevéssé ismerőnek.

A dézsmaházi beszélgetések rendszeres résztvevője egy halk-szavú, mokány bácsi, aki mindig óramű pontosan érkezik. Másokkal ellentétben, soha sem handabandázik, fényezi magát, dícséri egekbe családja múltját. Keveset beszél, legtöbbször hallgat, és csak akkor szól, ha valamilyen, eseményről, emberről a többi résztvevő nem tud semmit, vagy tévesen állít valamit. Ilyenkor pontos adatokat, utca és házszámot, hónapra, napra pontos időpontot mond, legfeljebb annyit tesz hozzá, hogy itt lakott, ekkor volt. Már négy éve kerülgetem őt, de eddig még nem volt bátorságom interjúra kérni. De, mert engem is érdekelt a hely és legendái, hát bátorságot merítettem és beszélgetésre invitáltam.

 
tovább..    
     

   
2006. szeptember 1.    
SÜNDÖRGÉSEM
   
     
 
Langyosan indul, mint a húsleves főzése, mert a délutáni kezdéskor még csak úgy százan lézengünk a Postáson. Persze ez nem jelent semmit, lehet ebből még ötezres tömeg is, hiszen még csak péntek délután négy óra van. Beával sétálunk a bicikliúton. Kütyüsök (technikusok) cikáznak ide-oda, kábeleket hoznak, visznek, meg mindenféle elektromos cuccokat, szerelik a technikát. A sátrasok is most pakolnak ki. Hamarosan kezdődik a Söndörgő fesztivál. Honlapukon a következőt írják: "Mivel az eddigi helyszínt -a Vujicsics teret- a rendezvény "kinőtte", idén a város kedvelt és sokkal tágasabb tere, a Postás-strand szolgál helyszínül." Bizonyosan igaz az állítás, bár én tanúja voltam annak az eseménynek, amikor rendőr jelent meg a Vujicsics téren a rendezőt keresve és kijelentette, azonnal abbahagyni. Még szerencse, hogy ott volt vagy tucatnyi önkormányzati képviselő, az akkori polgármesterestül és hosszú huzavona után meggyőzték a közeget, hogy ez marhaság, mert egyrészt, van érvényes engedély a rendezvényre, másrészt, meg akármilyen magas helyről is jött az ukáz hülyeség, ilyet tenni ezer emberrel. Szóval, nekem ott az a hangulatos tér jobban Vujicsics és Söndörgő volt, mint ez, az egyébként általam is nagyon szeretett Postás. Már csak azért is, mert talán harminc éve, amikor a televízióban először láttam a Vujicsics Együttest a templomdombról közvetítették háttérben a várossal. S azóta is vagy ötven olyan klippet, amelyben a város barokk tornyait, panorámáját, hangulatos utcáit mutatják és közben alatta Vujicsics zene megy.
 
     
tovább..    
     

   
2006. augusztus 31.    
BORÜNNEP
   
     
Ötödik éve emékezünk
a Szőlősgazdák keresztjénél.
"A 15. Budapesti Nemzetközi Pezsgő- és Borfesztivál társrendezvénye a Szüreti Sokadalom, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban." írják a múzeum honlapján. "Bemutatjuk a szőlő feldolgozásának és a mustnyerésnek hagyományos eszközeit és módjait ( taposás, csömöszölés, préselés.) A szőlő- és borkultúra tárgyi emlékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók a múzeum kiállításaiban, a présházakban és pincékben. Kézművesek - kéregedény készítők, kádárok, gyékényfonók, fafaragók, vesszővonók, késesek, fazekasok, kovácsok, kulacsosok, papírmerítő, szaru- és csontfaragó - hozzák el termékeiket, mutatják be mesterségüket.A múzeum szőlőskertjeiben, gyümölcsöseiben szabadtéri madárijesztő kiállítást rendezünk. Táncegyüttesek és zenekarok színes műsorral, több helyszínen várják a vendégeket. Programjainkban kiemelkedő helyet kapnak a szüret tréfás hagyományai, a bábjáték és a vásári komédia. A vidám maskarás felvonulás régi szüretek hangulatát idézi fel. A felvonulást követően táncház zárja a szüreti mulatságot. A fesztivál területén vendégváró helyek, s a borosgazdák kínálják a boriváshoz illő jobbnál-jobb tájjellegű falatokat."
Jó, de hát valamikor Szentendre is híres bortermelő hely volt, és mi éjjel-nappal nyitva vagyunk, csak nem éppen akkor, amikor Szentendre idegenforgalmi mozdonyát befűtötték és indul őszi járatra. Bocsánat, nem akarom én bántani az éjjel-nappalt, de hát nem tűnne logikusnak, hogy egymás programját kiegészítve, építve rendezzük meg dolgainkat, pláne ha van is hozzá minden, legfőképpen múlt, tárgyi emlékek hagyomány, szokás?
 
 
 
tovább..    
     2006. augusztus 29.    
HARAGOS SZOMSZÉD
   
     
Öcsivel a gomba teraszán arról beszélgetünk, hogyan sikerült a performance fesztivál. Természetesen ilyenkor, a friss élményekről az éppen aktuális gondokról. Arról, hogy hány fellépőt kellett visszamondania, hogy még nem érkeztek meg pénzek, hogy bizonytalannak tűnik a miniszteri keretből történő támogatás is a miniszterváltás miatt. S ha már pénzről van szó, az is, hogy nagyságrendekkel nagyobb összeg kellene ahhoz, hogy valóban világsztárokat lehessen vendégül látni. Közben a vetítésekre terelődik a szó és ekkor került elő az a kis történet, hogy hogyan lett a dühös szomszédból, szponzor. Ugyanis a múlt évi fesztiválon a szomszéd nem tudván arról, hogy a mellette lévő malomban három napon át "a dob meg basszus, dübörög", meglepődve tapasztalta, hogy bizony itt este nem lehet aludni . Felpaprikázódva a zajoktól fogta magát és átrontott szomszédba lehalkítani a fesztivált. Természetesen Öcsihez, a főrendezőhöz, fesztivál-mindeneshez irányították. Ráöntötte mérgét, majd amikor azt tapasztalta, hogy Öcsi nem hogy nem replikázott hanem megértést kért tőle, halkabbra váltott. Mérge habja lassan kezdett elpárologni és körbenézve látta meg milyen programba is csöppent.  
tovább..         
2006. augusztus 28.    
HARMADIK NAP
   
     
 
Az eredeti, a Péterpál utcában függeszkedik immáron másfél éve. Öcsike ötlete, kereskedelmi antiszlogen, Éljen a művészet! felirattal. Most a háromnapos Szentendre éjjel-nappal nyitva program részeként a Görög utcában is felugrott egy vörös banner az utca fölé, Művészetek utcája szöveggel. Az ötlet jó, sőt kézenfekvő is, mert hát Szentendrén művészetek utcáját nyitni, olyan, mint a mézeskalács ház mellett, valódi mézeskalácsot árulni egy asztalkáról.

Igen ám, de meggondoltabban, óvatosabban a dologgal, mert ezzel átverni a gyanútlan látogatót, simlis esztétát, jószándékú lakótelepi háziasszonyt egyszerűen nem illik. Hiszen ő arra számít, hogy a szentendrei festészet széles kínálatával fog szembesülni, meglesheti azt is, amikor a festők éppen alkotnak. Ugyanis, számukra a festő, még mindig a plen-air festő, és lelki szemeik előtt olyan, plen-air remekművek, mint a Majális vagy a Lilaruhás nő Szinyei Merse Pál alkotásai vagy a nagybányai művésztelep alapítója és a plen-air festészet hazai atyja Hollósy Simoné, az utód a szentendreivé lett Ferenczy Károlyé.
Szóval, nem akármilyen ügyről van szó, ezzel itt nem illik játszani. Ha plen-air, a szabadban festés megjelenik, érdemes a kvalitásra is adni, mert ha nincs, akkor lejáratja a városi képzőművészet egyébként is csökkenő hírnevét. Szóval, Szentendrén egyáltalán nem mindegy ki fest az utcán, milyen alkotásokat raknak ki.

 
 
 
 
tovább..    

   
     
2006. augusztus 27.    
MÁSODIK NAP
   
     

Olvasgatom a visszhangokat, a várost éppen nyüzsgésben tartó Szentendre éjjel-nappal nyitva programról és a performance fesztiválról. A legjobbat az Art portálon találom Rieder Gábor szösszenete, aki a következőkben sűríti a városról korábbi tapasztalatait: "Szentendrét kissé lustává tették a jól bejáratott turistalátványosságok, a magyaros ipartermékeket árusító szuvenírboltok és a méregdrága cigányzenés luxuséttermek. Közben az igazi szentendrés coulour locale mintha elszivárgott volna valahová, a macskakövek, a rozsdásodó eresztékek közé, a törzsvendégekre utazó kávézók fülledt zegzugaiba."

Szóval a második nap. Este van és mindenütt emberek. Eldőlt, Kriaszter:szekptikusok 6:3. Jó mondjuk, hogy ez még csak az első meccs volt, bajnokságot még nem nyert, hisz ahhoz a sorozaton végig jól kell szerepelni, legfeljebb egy-egy megingás engedhető meg. De hát a Fő tér nyüzsög, a Dumtsa tömve és a malom is őrli szellemi lisztjét "tovább él a híres-neves szentendrei dadaizmus polgárpukkasztó, antiművész, underground szellemisége. ...- úgy látszik - kiapadhatatlan: ma is magához vonzza az underground figurákat, a hollófekete gótikus gimnazistákat és a fővárosi parti-szcénától némiképp különböző, alternatív arcokat."

 
tovább..    

   
     
2006. augusztus 26.    
ELSŐ NAP
   
     
 
Megyek a Szamosba, éppen most érkeztem meg Budapestről, az ebben a ciklusban utolsó megyei gyűlésről. A Dumtsa utcában az OTP előtt tarkára fújt konténer takarja a kilátást, ezt már az esti programra rakták ki ide, egy rádió konténerje, ebből nyomják a konzerv-zenét. Megyek, mert hát bevállaltam én is, hogy a "Szentendre éjjel-nappal nyitva" háromnapos programfolyamban valami kis szösszenetet összetákolok. Amikor belesodródtam, mint a fűcsomó az áradásba, hát azt gondoltam, olyan programmal próbálkozom, amiben van kihívás, mert amikor mindenki nyüzsög, fagyizik, sörözik, szóval, olyan majálisos hangulatban az emberek az utcán nyüzsögnek, én kamaramuzsikálásra hívom őket. Hát mit mondjak, várakozásom bejött, pontosabban a program nem jött be, de működött, mint a lakmuszpapír a sósavas oldatban.
 
tovább..    
     

   
     
2006. augusztus 24.    
     

Itt élünk együtt, ismerjük egymás, köszönünk, barátkozunk, aztán a mosolygós,
szemüveges, biciklis fiatal fiú egyszer csak eltűnik Szentendréről. S amikor egy évtized után újra találkozunk, a fiú már másképpen vall a világról, és kiderül, visszavonhatatlanul elhódította őt egy másik babonás világ, a zene.

Kovács Gyuri

akit sokan régről ismerünk, meghívásunkra zenésztársaival Kertessy Ingrid operaénekessel, Ella István orgonaművésszel augusztus 25-én, pénteken este hét órától vendégünk a Szamos Cukrászda emeleti különtermében.

Beszélgetünk Szentendréről, a zenéről, meg mindenféléről, ami éppen eszünkbe jut. Időnként megszólal majd a trombita, zongora, felcsendül Ingrid szopránja, hogy megidézzen könnyűés komoly dallamokat. Azért, hogy legyen valaki, aki felteszi az első kérdést,
Eszes Sándor és Benkovits György mi vendéglátók ezt magunkra vállaltuk
.

Szeretettel hívjuk és várjuk!

 
 
 
Eszes Sándor és Benkovits György
   
     
2006. augusztus 22.    
BÚCSÚZÁS
   
     
 
Feketébe öltözött embertömeg az öreg szamárhegyi református temető zölddel buján benőtt bokrai között. A délutáni eső is abbahagyta már és három órára a nap is kisütött, mintha tudatosan tette volna, hogy nyugalmat biztosítson a búcsúztatásnak. Kétszáznyian gyülekeztek, kerestek maguknak helyet a szűknek bizonyuló temetőkapu környékén azok, akik azért jöttek, hogy végső búcsút vegyenek Győri Karcsitól. Kemény arcú meglett sorsú férfiak, ellágyult tekintetű ifjak, maguk elé meredő ötvenen túliak, így együtt olyan kép, mintha csak férfiak lennének ebben a városban. Pedig itt vannak asszonyaink is, csak ilyenkor mintha kisebbek lennének, mert a feketék kemény sziluettjei férfias árnyakként töltik ki a sírok közti tereket. Lassan csendben a méltóságot nem akarván sérteni mozog mindenki. Lassan lépked, nehogy valaki végső nyughelyét tapodja le óvatlanul.
Félszáz zenész, közöttük a régi társak, Vujicsics és Söndörgő tagjai, barátok, volt kollégák majd mindannyian itt vannak.
 
tovább..    
     

   
     
2006. augusztus 21.    
ÜNNEPELTÜNK, KITÜNTETTÜNK
   
     
 
Itt van Szent István király, a magyar államiság, a kenyér ünnepe, augusztus 20-a. Fura módján és hagyományaival Szentendrén. Ünnep, de hát mintha mindenkinek mást jelentene, legalább is, egy kicsit. A kirándulóknak ugyanolyan nap, mint a többi, nyüzsi, shoppingolás a Bogdányi utcában, termőföld ünnepe a Skanzenban, lángos a Bercsényi utcában. A város lakossága egy maroknyi részének az év legnagyobb ünnepének másnapja, ugyanis az előző nap volt Preobrazsenszka búcsúja, Krisztus színe változásának ortodox ünnepe, mert ugye hát kétszáz évig ez volt a nagy ünnep Szentendrén. Aztán van, aki ki sem mozdul ilyenkor, mert hát örül, hogy nem kell kocsiba ülnie, Budapestre utaznia, ezért hát legfeljebb este kerti party a barátokkal, szomszédokkal. Aztán a művészeknek és egyéb hasonló népeknek meg alkalom, mert hát pestiek egy része, ha jó az idő,- Ilyenkor legtöbbször jó az idő - kimenekül Szentendrére, és ilyenkor van megnyitó, fesztivál.
Megpróbáltam a dolgot körbejárni, - persze csak a magam szerény módján- és amolyan közvéleménykutatás-félét tartottam közvetlen környezetemben, tudnak-e arról, hogy városi ünnepség van a millenniumi szobornál, elmennének-e és ha nem, miért maradnak otthon. A: - Gyurikám, hagyjál már ezzel, unokázom, meg egyébként is örülök, hogy otthon lehetek, ez egyébként is nektek, politikusnak van. B: -Mi, hogy hol, miféle millenniumi szobor, az meg merre van? Én egyébként sem szoktam ilyenekre járni, tudod, én nem politizálok. C: - Ja, igazad van, de hát honnan tudjam, hogy ilyen is van itt. Hogy benne volt a Vidékében? Látod, nem is vettem észre. D: - Mi bemegyünk Pestre tűzijátékot nézni, tavaly Pismányból, a telekről néztük, de most állítólag jobb lesz. ( Elmosta a vihar, sőt, még haláleset is történt. sic) E: - Hagyjál már engem békén a hülyeségeiddel, voltam én már eleget mindenféle kommunista ünnepen. Majd ha engem tüntetnek ki, akkor elmegyek. Inkább csináltattad volna meg a kátyúkat, mint, hogy ilyenekkel jössz. F.- Nem tudok róla, nem érek rá! G: - Mi a Szent Jobb körmenetre megyünk a bazilikához, lovagrendünk ott vonul fel.H: - Jaa. Igen, Gyuribáá, háát, nem is hallottam róla, de amikor középiskolába jártunk ott volt ünnepség.
Szóval, tegnap délután városi ünnepég volt a millenniumi szobornál. Részletesebben lásd Hírképek.hu
 
 
 
 
     

   
2006. augusztus 19.    
AUGUSZTUS 19. A SZENTENDREI ÜNNEP
   
     
 
Több évszázada augusztus 19-e nemcsak a helyiek ünnepe, mert erre az alkalomra Szentendrére látogattak az ország különböző részeiből a magyarországi szerbek, hogy együtt ünnepeljenek. A századfordulón még fogattal, hajóval érkezett a sokaság az ország távoli részeiből és külföldről is. Az ünnepi istentiszteleten hagyományosan szőlőt szenteltek, majd a templom udvarán az egyházközség elnöke kaláccsal és borral kínálta az istentiszteletről kijövőket. Ez a szokás napjainkig fennmaradt. Ilyenkor nem csak az ortodox hívők vannak a templomkertben, hanem a környéken lakó dalmátok és más városiak is. A kertben a délutáni vecsernye után kólót járt az összegyűlt ünneplő közönség. Régen ilyenkor kólón kívül, szrpkinyicát, kukunyestyét, zápletet, szelyacssicát is táncoltak. A hatvanas években Vujicsics Tihamér, a tragikus sorsú ismert zeneszerző, kedves, vidám alakja is gyakran volt látható ezen az ünnepen. Szívesen kapcsolódott be az udvaron játszó budakalászi, pomázi tamburazenekar játékába, hogy maga is szórakoztassa a közönséget.
   
tovább..    
     

   
     
2006. augusztus 18.    
ÉJJEL, NAPPAL
   
     
Mi is ez a sokféleképpen kommentált háromnapos szentendrei programdömping valójában? Alulról építkező civil kezdeményezés, amely mögött az óvárosi vendéglősök, butikosok művészetet szerető értelmiségiek, szóval egész Szentendre összefogása áll? Vagy, az új városi arc, Kriaszter Attila sokak által szeretett, mások által elutált kezdeményezése, amelyet az őszi önkormányzati választásokra időzített még az előző tavaszi kampány időszakában, nagy őszi polgármester jelölt-csatákra számítva? Vagy megújuló, Szentendrét újfent az érdeklődés középpontjába segítő turisztikai attrakció első lépése? A várományos SZEMMI vezető vizsgamunkája, a hogyan fogjuk (kell) csinálni a jövőben, bemutató?
Egy biztos, nagy pörgéssel "Ne tököljünk, dübörögjünk!" összehozott, kétesélyes ( nagyban függ a program sikere attól, milyen idő lesz) program, amely célul tűzi ki, hogy ez "az esemény is hozzájárulhat Szentendre "régi nagy hírének" megerősítéséhez." "Mit rákenetek a századok, lemossuk a gyalázatot." (Sic.)
 
   
tovább..    
     
 
   
     
2006. augusztus 15.    
EMLÉKEZÉS
   
     
Foto: Paraszkay György
A kirándulók és a Vujicsics téren sétálók kegyeletes látványnak lehettek részesei pénteken este. Gyertyák, mécsesek pislákoltak a bárányos szobor talapzatánál egy fiatalember, Győri Karcsi fényképe előtt. Barátai és ismerősei ez évszázados módon emlékeztek, gyászolták az elment barátot, zenésztársat. Mert úgy vagyunk mi emberek, a hozzánk közel álló barát, szeretett hozzátartozónk halála megdöbbentő, fájdalmas, de emlékezésre is késztető, és arra indít bennünket, cselekedjünk, s ha mást nem, legalább gondoljuk végig dolgainkat. Azok a zenésztársak és barátok, akikkel életre szóló kapcsolat kötötte össze Karcsit, úgy gondolták, nem csak a fájdalom és a szomorúság miatt, hanem a megbecsülés, a közös munkában, zenélésben, a közösségnek nyújtott, embert gazdagító élmények miatt is fontos, és köztérre, közemlékezésre méltó e gyász és emlékezés.
 
   
Karcsi temtése,
augusztus 22-én 15 órakor lesz, a Szentendrei Református Temetőben.
     
2006. augusztus 12.    
A TAMBURÁS
   
     
 
Vannak emberek, akiket mindenki ismer, de amikor mesélni kell róluk, bajban vagyunk, mert csak annyit tudunk, amit mindenki más, és ami bármely könyvben és lemezborítón elolvasható. Győri Karcsi a Vujicsics Együttes tagja, zenész, primtamburás - volt. És itt baj van a létige múlt idejével, mert mögötte gyász, hiány és a döbbenet. Micsoda? Karcsi ilyen fiatalon meghalhatott, éppen csak túl az ötvenen. Miért? Aztán az örök megválaszolatlan kérdés,miért volt neki ilyen kevés idő kimérve? A válasz helyett - belül - csak kiáltunk, ez igazságtalan. Keressük magunkban a képeket róla, idézgetünk a homlokunk mögött, s szembesülnünk kell azzal, hogy a kép már nem pontosítható, megismételhetetlen, mint a múlt. És tudjuk - megmásíthatatlanul -, ő már nem segíthet a felidézésben.

Mi, nézők, zenehallgatók emlékezünk, amikor kis primtamburával vagy hegedűvel kezében táncoltatja a dallamot a kíséret felett és feleselgetnek egymásnak a hangok, és énekelnek a hangszerek. Arca felidéződik, ahogy átéli. Látjuk a nevető ajkakat, kerekedő szemet és a felszabadult huncut mosolyt is, amikor a zenélés öröme kiteljesedik.

 

"1975-ben a népzenekutató Vujicsics Tihamér repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett. A zenekar felvette a nevét. Akkoriban mintegy háromszáz szerb család élt a környéken, s valamennyien mélyen kötődtek kulturális és nyelvi gyökereikhez, így archaikus vonásait megőrizve maradt fent a délszláv zenei hagyomány. Ebbe merült bele, és azóta is ezt ápolja a változatlan felállásban játszó Vujicsics Együttes, amelynek Borbély Mihály, Brczán Miroszláv, Eredics Gábor, Eredics Kálmán, Győri Károly, Horváth Zoltán és Szendrődi Ferenc a tagja. Később a szerb mellett a Duna menti és dél-magyarországi horvát népzene gyűjtésére, feldolgozására és megszólaltatására is vállalkoztak." írják Vujicsicsékról valamelyik lemezük után.

De hát ők nem csak ennyi, ismerős fiúk, akik hozzám képest fiatalok. Karcsi is olyan családból származik akiket mindenki ismer, s akinek a fél város rokona. Horvát-dalmátok, így a bratstvo is összeköt közös gyökereivel. Mamája még a tanács titkárságán dolgozott, amikor ifjon, talán még gimnazistaként elkezdték a nagy terv megvalósítását, hogy világhírű zenekar lesznek és az egész város drukkolt nekik. Aztán teltek az évek, sikerek itthon és külföldön is, és megnemesedett a név. A fiúkból előbb zenekar, majd Vujicsicsék, a fogalom lett. S benne állandóságként a zene és ők a zenészek, az emberek. Amely itt, e soktornyú városban több mint egy együttes, amely Szentendrén a várost is jelenti már. És most eltört valami, valaki hiányozni fog a csapatból, és a városból is, visszavonhatatlanul.

Isten veled Karcsi!

 
 
 
 
 
 
     
    a lap tetejére
X