|
|
"A
15. Budapesti Nemzetközi Pezsgő- és Borfesztivál társrendezvénye a Szüreti
Sokadalom, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban." írják a múzeum honlapján.
"Bemutatjuk a szőlő feldolgozásának és a mustnyerésnek hagyományos
eszközeit és módjait ( taposás, csömöszölés, préselés.) A szőlő- és borkultúra
tárgyi emlékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók a múzeum kiállításaiban,
a présházakban és pincékben. Kézművesek - kéregedény készítők, kádárok,
gyékényfonók, fafaragók, vesszővonók, késesek, fazekasok, kovácsok, kulacsosok,
papírmerítő, szaru- és csontfaragó - hozzák el termékeiket, mutatják be
mesterségüket. A múzeum szőlőskertjeiben, gyümölcsöseiben szabadtéri madárijesztő
kiállítást rendezünk. Táncegyüttesek és zenekarok színes műsorral, több
helyszínen várják a vendégeket. Programjainkban kiemelkedő helyet kapnak
a szüret tréfás hagyományai, a bábjáték és a vásári komédia. A vidám maskarás
felvonulás régi szüretek hangulatát idézi fel. A felvonulást követően
táncház zárja a szüreti mulatságot. A fesztivál területén vendégváró helyek,
s a borosgazdák kínálják a boriváshoz illő jobbnál-jobb tájjellegű falatokat."
Jó de hát valamikor Szentendre híres bortermelő hely volt, de mi éjjel-nappal
nyitva vagyunk, csak nem éppen akkor, amikor Szentendre idegenforgalmi
mozdonyát befűtötték és indul az őszi járat. Bocsánat, nem akarom én bántani
az éjjel-nappalt, de hát nem tűnne logikusnak, hogy együtt egymás programját
kiegészítve, építve rendezzük programjainkat, pláne ha van is hozzá minden,
legfőképpen tárgyi emlékek hagyomány?
A török hódoltság után, a rácok letelepedését követően ezen a környéken
a vörösbor készítése lett túlsúlyban. A filoxéra pusztításáig, a város
a szőlő- és bortermelésnek köszönheti felvirágzását, gazdagságát. Az egykori
Budakörnyéki borvidék valaha Szentendrétol Tétényig a Duna partvonalában
elterülő hegy- és dombvidék szőlőit foglalta magába, amely négy fo körzetre
oszlott: Szentendrei szolok, Budai szolok (óbudai, Sashegy környéki),
Promontori szolok, Tétényi szolok. Európai hírre tett szert a Buda-Sashegyi
Kadarka, amit Fekete kadarkából készítettek. Híres volt a szentendrei
bor. A Pesten, 1870-ben kiadott "Magyarország képekben. Honismerteto
album." így ír a szentendrei borról:
"Bogdány és Szent Endre ismertebb s nagyobb községek. Mindkettő gazdag
szolojérol s vörös boráról nevezetes. Különösen kitűnő a szent-endrei,
úgy nevezett zsuppos bor (Stroh wein), melyet szalmán- illetőleg zsuppszalmán
- töppesztett szőlőre töltött ó-borral készítnek."
A
szőlő- és bortermelés emlékét őrzi az Ady Endre út és a Dézsma utca sarkán
lévő Szőlőgazdák keresztje és a Dézsma ház is. Ez az egyik legrégebbi
emlékkereszt, amelyet 18. század közepén emeltek, amely rejtve bújik meg
a kerítés falában. Az első háború után még tartottak itt ortodox hálaadást
és ünnepet is. Aztán a harmincas években gyöngyös-bokrétás ünnepe váltotta
fel. Elmaradt a hálaadás a keresztnél és az ünnepi felvonuláson már bíró,
főkötős magyaros ruhába öltözött lányok, csikósok vonultak.
Szóval lenne mit feleleveníteni, mert hát van a Ferenczy Múzeumnak a szentendrei
szőlőtermesztésről és borkészítésről az ötvenes években összegyűjtött
anyaga, amelyet valamikor állandó kiállításon mutattak be. De ha valaki
véletlenül a Castrumba téved, láthatja az udvaron felállított hatalmas
préseket, mint az Aranysárkányban, vagy a volt Dalmát pincében is. S ha
véletlenül előveszi a Tanáts régi jegyzőkönyveit hát meglepődve olvashat
a Harmincad utcai (Martinovics utca) dézsma-szedésről, vagy arról, amikor
arról döntenek a képviselők, hogy a Felvidéken hirdessék meg a szentendrei
szüret idejét, hogy szüretelő munkásokat toborozzanak. Kár, hogy a szőlő
borkultúra emlékeit, hagyományát nem tartjuk múltunkból fontosnak és a
még fellelhető szokásokat, hagyományokat Szentendre múltja részének, helyette
inkább újakat találunk ki.
|
|
|