| 
        "A 
        15. Budapesti Nemzetközi Pezsgő- és Borfesztivál társrendezvénye a Szüreti 
        Sokadalom, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban." írják a múzeum honlapján. 
        "Bemutatjuk a szőlő feldolgozásának és a mustnyerésnek hagyományos 
        eszközeit és módjait ( taposás, csömöszölés, préselés.) A szőlő- és borkultúra 
        tárgyi emlékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók a múzeum kiállításaiban, 
        a présházakban és pincékben. Kézművesek - kéregedény készítők, kádárok, 
        gyékényfonók, fafaragók, vesszővonók, késesek, fazekasok, kovácsok, kulacsosok, 
        papírmerítő, szaru- és csontfaragó - hozzák el termékeiket, mutatják be 
        mesterségüket. A múzeum szőlőskertjeiben, gyümölcsöseiben szabadtéri madárijesztő 
        kiállítást rendezünk. Táncegyüttesek és zenekarok színes műsorral, több 
        helyszínen várják a vendégeket. Programjainkban kiemelkedő helyet kapnak 
        a szüret tréfás hagyományai, a bábjáték és a vásári komédia. A vidám maskarás 
        felvonulás régi szüretek hangulatát idézi fel. A felvonulást követően 
        táncház zárja a szüreti mulatságot. A fesztivál területén vendégváró helyek, 
        s a borosgazdák kínálják a boriváshoz illő jobbnál-jobb tájjellegű falatokat." 
          |  |   
          |  |  Jó de hát valamikor Szentendre híres bortermelő hely volt, de mi éjjel-nappal 
        nyitva vagyunk, csak nem éppen akkor, amikor Szentendre idegenforgalmi 
        mozdonyát befűtötték és indul az őszi járat. Bocsánat, nem akarom én bántani 
        az éjjel-nappalt, de hát nem tűnne logikusnak, hogy együtt egymás programját 
        kiegészítve, építve rendezzük programjainkat, pláne ha van is hozzá minden, 
        legfőképpen tárgyi emlékek hagyomány?
 A török hódoltság után, a rácok letelepedését követően ezen a környéken 
        a vörösbor készítése lett túlsúlyban. A filoxéra pusztításáig, a város 
        a szőlő- és bortermelésnek köszönheti felvirágzását, gazdagságát. Az egykori 
        Budakörnyéki borvidék valaha Szentendrétol Tétényig a Duna partvonalában 
        elterülő hegy- és dombvidék szőlőit foglalta magába, amely négy fo körzetre 
        oszlott: Szentendrei szolok, Budai szolok (óbudai, Sashegy környéki), 
        Promontori szolok, Tétényi szolok. Európai hírre tett szert a Buda-Sashegyi 
        Kadarka, amit Fekete kadarkából készítettek. Híres volt a szentendrei 
        bor. A Pesten, 1870-ben kiadott "Magyarország képekben. Honismerteto 
        album." így ír a szentendrei borról:
 "Bogdány és Szent Endre ismertebb s nagyobb községek. Mindkettő gazdag 
        szolojérol s vörös boráról nevezetes. Különösen kitűnő a szent-endrei, 
        úgy nevezett zsuppos bor (Stroh wein), melyet szalmán- illetőleg zsuppszalmán 
        - töppesztett szőlőre töltött ó-borral készítnek."
 
 A 
        szőlő- és bortermelés emlékét őrzi az Ady Endre út és a Dézsma utca sarkán 
        lévő Szőlőgazdák keresztje és a Dézsma ház is. Ez az egyik legrégebbi 
        emlékkereszt, amelyet 18. század közepén emeltek, amely rejtve bújik meg 
        a kerítés falában. Az első háború után még tartottak itt ortodox hálaadást 
        és ünnepet is. Aztán a harmincas években gyöngyös-bokrétás ünnepe váltotta 
        fel. Elmaradt a hálaadás a keresztnél és az ünnepi felvonuláson már bíró, 
        főkötős magyaros ruhába öltözött lányok, csikósok vonultak.  Szóval lenne mit feleleveníteni, mert hát van a Ferenczy Múzeumnak a szentendrei 
        szőlőtermesztésről és borkészítésről az ötvenes években összegyűjtött 
        anyaga, amelyet valamikor állandó kiállításon mutattak be. De ha valaki 
        véletlenül a Castrumba téved, láthatja az udvaron felállított hatalmas 
        préseket, mint az Aranysárkányban, vagy a volt Dalmát pincében is. S ha 
        véletlenül előveszi a Tanáts régi jegyzőkönyveit hát meglepődve olvashat 
        a Harmincad utcai (Martinovics utca) dézsma-szedésről, vagy arról, amikor 
        arról döntenek a képviselők, hogy a Felvidéken hirdessék meg a szentendrei 
        szüret idejét, hogy szüretelő munkásokat toborozzanak. Kár, hogy a szőlő 
        borkultúra emlékeit, hagyományát nem tartjuk múltunkból fontosnak és a 
        még fellelhető szokásokat, hagyományokat Szentendre múltja részének, helyette 
        inkább újakat találunk ki.
 |  |  |