|  | Szentendre 
            ünnepei közül a legismertebb augusztus 19-e, Krisztus 
            színe változásának ortodox ünnepe, 
            Preobrazsenszka templom búcsúja, a szentendrei szerbek 
            legnagyobb ünnepe. A templom a Bogdányi utcában 
            a Vujicsics téren áll, amelyet egy korábbi fatemplom 
            helyére 1741 és 1746 között építettek 
            fel mai formájában. A csehsüveg-boltozatos templomot 
            úgy alakították ki, hogy nincs benne a kórus, 
            de a többi berendezése megegyezik az ortodox templombelsõkkel. 
            A szentély elõtti ikonosztázon öt sorban, 
            díszes szõlõfürtös, indás mintázatú 
            keretekben vannak elhelyezve az ikonok. Érdekessége, 
            hogy más szerb ortodox templomokban lévõtõl 
            eltérõen itt úgy építették 
            meg az ikonosztázt, hogy az a mennyezetig ér. Ez az 
            elsõ olyan képfal, amelyen bizánci stílust 
            a barokk váltja fel. Helytörténeti érdekessége 
            még, hogy az ikonosztáz mögötti szentséget 
            elõkészítõ fülkében lévõ 
            fa táblán, a szappanfõzõ céh 1823-ból 
            származó névsora olvasható. A 
            templom kapuzatának kõépítménye, 
            amely a pesti szerb templom kapujának másolata, foglalja 
            keretbe Olhauser József szentendrei lakatosmester készítette 
            a kovácsoltvas kaput. E templom tulajdonképpen a régi 
            város vége, itt kezdõdött Szentendre határa. 
            A mai Rév utca helyén széles árok vezette 
            el a Szamárhegyrõl lefolyó vizet a Dunába, 
            amely felett kis fahíd ívelt át. Ettõl 
            északra már csak szõlõk és gyümölcsösök 
            voltak és a legközelebbi épület a valamikori 
            határban lévõ a Szamárhegy aljában 
            található Dézsma ház volt.
 
 Több 
              évszázada augusztus 19-e nem csak a helyiek ünnepe, 
              mert erre az alkalomra, Szentendrére látogattak az 
              ország különbözõ részeibõl 
              a magyarországi szerbek, hogy együtt ünnepeljenek. 
              A századfordulón még fogattal, hajóval 
              érkezett a sokaság az ország távoli 
              részeibõl és külföldrõl is. 
              Az ünnepi istentiszteleten hagyományosan szõlõt 
              szenteltek, majd a templom udvarán az egyházközség 
              elnöke kaláccsal és borral kínálta 
              az istentiszteletrõl kijövõket. Ez a szokás 
              napjainkig fennmaradt. Ilyenkor nem csak az ortodox hívok 
              vannak a templomkertben, hanem a környéken lakó 
              dalmátok és más városiak is. A templom 
              kertjében a délutáni vecsernye 
              után kólót járt az összegyûlt 
              ünneplõ közönség. Régen ilyenkor 
              kólón kívül, szrpkinyicát, kukunyestyét, 
              zápletet, szelyacssicát is táncoltak. 
 
              
                |  |  
                |  |   
              A hatvanas években Vujicsics Tihamér tragikus sorsú 
              ismert zeneszerzõ, kedves vidám alakja is gyakran 
              volt látható ezen az ünnepen. Szívesen 
              kapcsolódott be az udvaron játszó budakalászi, 
              pomázi tamburazenekar játékába, hogy 
              maga is szórakoztassa a közönséget.A 
              templom elõtti kis tér négy éve Vujicsics 
              Tihamér nevét viseli. Átépítését 
              a Vujicsics Együttes alapítója Eredics Kálmán 
              és családja szervezte. A téren Asszonyi Tamás 
              bárányos kútja áll, amely egyik kedvelt 
              köztéri alkotása városunknak. A 
              régi búcsúk fontos szereplõje volt és 
              a gyermekek kedvence volt a mézeskalácsos és 
              a cukorkaárus (alvadzsija vagy más néven posztaszticsász). 
              Ekkor még kapható volt mézeskalács és 
              a kor kedvelt üdítõje a serbet, vagy magyar nevén 
              a török sör. Amelyet úgy készítették, 
              hogy a száraz gyümölcsöket elõbb vízben 
              megpuhították, majd szétzúzták 
              és a lét kisajtolták. Ezután hígították 
              fel friss vízzel. Azért, hogy kellemesen üdítõ, 
              édes-savanykás ízû legyen mézet 
              és citromot is adtak hozzá. Ezt a gyümölcslét 
              jéggel kínálták. Szentendrén 
              a serbet egyik kedvelt alapanyaga a gránátalma volt. A 
              búcsúra érkezõ vendégeket a szerb 
              családok kitakarított, feldíszített 
              házzal, ünnepélyesen fogadták. A vendéglátók 
              mindent megtettek azért, hogy a vendégeiknek mindenbõl 
              a legjobbat adják. Ezt tükrözi a búcsúi 
              ebéd összeállítása is. Az augusztus 19-i búcsúi ebéd általam 
              ismert étrendje a következõ:
 Elso fogás a tyúk- vagy marhahús leves, amely 
              kissé erõsebben fûszeres, inkább borsos, 
              mint a nálunk szokásosan ismert változata, 
              amelyet (rezánci)-val metélt tésztával 
              tálaltak, majd a levesben fõtt marhahús, tyúkhús 
              következett, amelyet paradicsommártással és 
              hagymás krumplival adtak az ünnepi asztalra.
 A harmadik fogás a szárnyas hús rizzsel, a 
              negyedik a paprikás, vagy pörkölt, amelyet, a (szárma) 
              töltött káposzta követett. Hatodik fogás 
              a pecsenye, amely lehetett malac, bárány vagy libasült. 
              Befejezésül különféle tésztákat, 
              süteményt adtak az asztalra. Ez után kínálták 
              fel a hagyományos török kávét.
 
 |  |  |