2008. április 4.
JÖJJÖN MÚZEUMBA!
 
 
Ahogy én magunkat szentendreieket ismerem, a többség még sohasem volt a Szentendrei Városi Közlekedési Múzeumban, sőt sokunk még azt sem tudja hogy van ilyen ebben a városban. Pedig az immáron a 16 éve működő múzeum a budapesti tömegközlekedés elmúlt 120 évéből olyan információkat és legfőképpen gyönyörű tujákat mutat be, amelyekre joggal kíváncsi gyerek és felnőtt. Aki szereti a régi járműveket hatvan különféle kocsit, HÉV-szerelvényt, trolibuszt, villamost, autóbuszt láthat, amely nem csak felidézi közelmúltat, hanem unokáinknak valódi érdekesség, csoda. Nos, akinek holnap, április 5-én nincs jobb dolga, jöjjön le a HÉV állomáshoz a múzeumba ahol délelőtt 10 és délután 6 óra között egész napos programmal várja a vendégeket a múzeum és ünnepli négy évtizedes működését a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. Hiszen 40 éve vonta össze a főváros a Fővárosi Villamosvasutat, a Fővárosi Autóbuszüzemet, a Budapesti Helyi Érdekű Vasutat és a Fővárosi Hajózási Vállalatot, s így alakult meg a BKV.
A jubileumi alkalmat emlékezetessé teendő a szervezők színes programról gondoskodnak: a gyerekeket délelőtt az Alma együttes szórakoztatja, a felnőtteknek pedig a Four Fathers együttes és a "stand up comedy" műfajának népszerű hangutánzóművésze, TraBarna kínál vidám hangulatú, színvonalas szórakozást. Az érdeklődőket szimulátor, játszósarok, múzeumpedagógiai tárlatvezetés és nosztalgiafotózás is várja. Ezen kívül átadásra kerül a Miss BKV és a "Minőségi újságírás a közösségi közlekedésért" díj is.

Több újdonsággal gyarapodva kezdi az idei szezont a Szentendrei Közlekedési Múzeum, amely szombaton nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján a BKV által fenntartott intézmény vezetője. Zsigmond Gábor múzeumigazgató elmondta újdonságai is lesznek közöttük a 16 millió forintból helyreállított BKV-Ikarus 260 T jelű, a 70-es évekből való trolibusz, amely eredetileg sárga színű volt, később festették át "trolibusz pirosra". Ugyancsak új látványosság a felújított terepasztal, amelyen a valahai Széll Kálmán tér, a mai Moszkva tér elevenedik meg apró modellekkel. Látható itt az a 120 éves HÉV-szerelvény, és 110 éves villamos is, amelyen még Jókai Mór is utazott. És egy igazi szentendrei téma is, hisz a képek között számos szocreált is vizslalhat az érdeklődő, olyan emblematikus alkotást is, mint a füttyös kalauzt.
Régi a tömegközlekedést népszerűsítő propagandafilmeket is láthatunk, az egyiken még Alfonzót is.

 
 
"> 
 
 
Tatai oldtimer IKARUS találkozó

2008. április 2.
BAZI NAGY ZABÁLÁS
 
 
A dolog jól van kitalálva. Pedig a kezdeti, mára oly nagyon lenézett iwiw-mánia hozta össze a csapatot. Ugyanis kiderült a főzés nem lehet virtuális dolog, nem elég csak dicsérni saját vagy mások főztjét, receptet adni, jó tanácsot osztogatni, a kaja az ízek, a látvány, az illatok összessége, szóval csak kézzelfogható valóságában az igazi. Nagy zabálás címmel főzős-program van kéthavonta Gizinél. De a résztvevők nem csak az ízekre kíváncsiak, hanem egymásra is, ugyanis kiderült hasonlóak vagyunk sok mindenben. Mert hát nekünk még vannak korosztályokat összetartó élményeink amelyben a Salinger: Zabhegyezője ugyanúgy benne van, mint a padláson őrzött öreg tarisznya, vagy a stoppos balatoni emlékek, krakkói esték, endékás és jugó csavargások, Nagy László és ceruza nadrág. Persze ilyenkor hamar előjönnek, hogy bezzeg, aztán hamar abbahagyjuk, mert hát látjuk mi, ez egy másik világ, legfeljebb azt sajnáljuk, hogy hidegebb, frusztrálóbb, mint az a volt, és ezért jó egy kicsit visszaemlékezni azokra a nyarakra. Sajnáljuk gyermekeinket, unokáinkat hogy ez számukra már nem lesz.
 
Azt vettem észre, hogy mostanság ezeken a korosztályos beszélgetéseken már alig esik szó azénvalaholnyugatonvoltamésetzláttamvettem, de az a kék csehszlovák sátor mára megnemesedett szép emlék, megbocsátóan gondolunk fogyatékosságaira.
Valóban ennyit ér a távolból a biztonság, amelyet képtelen pótolni a választék ezerszerese, a politikai szabadság nemesnek hitt lehetősége. Mintha mindenki egy kicsit csalódott lenne, csalódott önmagában is, mert boldogabbnak gondolta nyugdíjas éveit. S korosztályomban egyre többen látják úgy, nem jó érzés, hogy feleslegesek vagyunk, hogy nem kellünk.
Talán ezért jó Gizinél kéthavonta összejönni, megkóstolni Miki kacsás, spárgás rizottóját, András brindzával töltött sajttekercsét, Viktor echte zakuszkáját, amelynek eredeti nevét már elfejeltettem, és még sok minden más finomság is, mint olívás olajbogyós csirkemell, sült töltött paprika, sólet és sajtkrémmel töltött képviselő fánk, ananászos csirkemell saláta és még vagy hatféle finomság. Jó összejönni, mert így talán jobban érezzük hogy vagyunk, s a sokféle íz nem elválaszt hanem egymás iránt érzett örömet is teremt.
 

 
2008. április 1
KISEBBSÉGI VÁLSÁG MLINKYN
 
 
Nálunk annak ellenére, hogy törvény szerint számos erős jogintézmény védi és segíti a kisebbségi önkormányzatokat, a valóságban tevékenységüket a többségi társadalom részéről leginkább elnéző értetlenség jellemzi. Saját volt horvát kisebbségi önkormányzati vezetői tapasztalataim szerint, a legtöbb helyen mint óvodás szakkört kezelik őket, és ha vita alakul ki, könnyen lesöprik az asztalról érveiket, igényeiket a kisebbségi önkormányzatok vezetőihez képest jól képzett települési önkormányzati vezetők. A jogban egyébként jártas és törvényességért is felelős jegyzők egy része pedig már csak egzisztenciális megfontolásból is, inkább kezes a polgármestereknek, mint érvényesítője kisebbségi jogoknak.

Szlovákiában legfelső politikai szinten is teret kapott az ügy, miszerint a szlovák többségű magyarországi Pilisszentkereszten Lendvai József polgármester egy másik épületbe költöztetné a helyi szlovák kisebbségi önkormányzatot.

Ján Slota a kormányban koalíciós partnerként részt vevő Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője égbekiáltó diszkriminációnak és dörzsölt jogtiprásnak nevezte "az utolsókat lélegző" magyarországi szlovák nemzeti kisebbség elleni lépést. Szerinte a pilisszentkereszti önkormányzat lépése csak "a magyar sovinizmus nacionalista és diszkriminatív politikájának budapesti példáját" követi.
Dusan Caplovic szlovák kormányalelnök a TA 3 hírtelevízióban úgy nyilatkozott, ha a szlovákiai magyarokkal történne ilyesmi, akkor már Brüszszelben is erről beszélnének, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) pedig már a keddi döntés előtt nyilatkozatban sürgette, hogy kéressék be a szlovák külügyminisztériumba a pozsonyi magyar nagykövetet
Nem magyar-szlovák ellentétről van szó Pilisszentkereszten a Szlovák Ház ügyében kialakult helyi viták során, az ezzel kapcsolatos külföldi reakciók indokolatlanok voltak - mondta Sólyom László hétfőn a Pest megyei faluban tett látogatásakor, miután az önkormányzat és a szlovák nemzetiség képviselőitől tájékozódott az ügy részleteiről. A köztársasági elnök elmondta: meggyőződött róla, hogy a falu vezetése és a szlovák kisebbségi önkormányzat közötti konfliktus nem nemzetiségi kérdés, hiszen az önkormányzati testület tagjainak döntő többsége is a szlovák kisebbséghez tartozik, szlovákul beszél. Inkább a 10-15 éve húzódó személyi és politikai ellentétek robbantak most ki, ezt az irodahelység használata körüli érdekellentétet azonban meg lehet oldani - tette hozzá. "Meggyőződtem róla, hogy a szlovákságot és a szlovák önkormányzatot semmiféle joghátrány nem érte" - szögezte le Sólyom László.
"Azonban jól tudjuk, hogy nem elég a törvény betűjét betartani, vannak érzelmek, amelyekre különösen a nemzetiségi kisebbségek esetében oda kell figyelni" - hangoztatta. Érthetőnek nevezte, hogy a szlovákság sérelmezi az eddig általa használt, magáénak érzett hivatali helység elhagyásáról hozott testületi döntést, s ez megítélése szerint sem volt szerencsés. Másfelől viszont, - mint rámutatott - érthetőek a helyszűkében lévő önkormányzat igényei is.

Azt persze a köztársasági elnök elfelejtette hozzátenni, hogy nem irodáról és nem is vezetőségről van szó, mint azt a polgármester nyilatkozatában előszeretettel említi (mert ilyen nincs, mint azt Szentendrén is illene tudni néhányaknak) hanem magáról a kisebbségi önkormányzat testületéről van szó, amely jogállása, a parlament szándéka és a hatályos alkotmány szerint is egyenrangú önkormányzat a települési önkormányzattal. Arról, hogy ha a települési önkormányzat kisebbségi önkormányzat is és ennek nincs kontinuitása, magyarán szétválik két önkormányzat mert a települési nem vállalja vagy nem tudja vállalni a kisebbségi önkormányzást, hogyan kell szétválasztani a két intézmény helyiség-használatát. Ez a probléma gyökere most Pilisszent kereszten.
"Boldog lennék, ha Szlovákiában bármelyik helyiségben a magyaroknak lenne önkormányzata, ha ott is működnének regionális önkormányzatok, országos önkormányzat és a magyarokat ért nem jogi, hanem érzelmi sérelemre is ilyen támogatást kapnának szlovák kollégámtól"- mondta az államfő.
Sólyom László pilisszentkereszti látogatásának előzménye, hogy a képviselő-testület döntése szerint a helyi szlovák önkormányzat irodájának (ez szó szerint ezt jelenti, hogy a szlovák kisebbségi önkormányzatnak) a Szlovák Házból másik helyiségbe kell költöznie. A szlovák önkormányzat elnöke e döntést méltánytalannak találta, mert álláspontja szerint az iroda fontos szimbóluma a helyi szlovákok identitásérzésének.

 
"> 
 

Ebben az ügyben az államfő nem lehet bíró csak egy szereplő a sok közül, ha hatalmas tekintély, még akkor is. Abban azonban óvatosabb lehetett volna, hogy állásfoglalásával most annak az elvnek a gyakorlattá válásában teremt szabad utat, ami faluban is általánossá kezd válni, hogy mi biztosítjuk az egyenlőséget, mert nekik is ugyanannyi jár mint nekünk, miért terpeszkednek el házukban, majd kapnak tőlünk egy helyiséget oda menjenek, fogadják el, dolgozzanak többet, ne különüljenek el, táncházat is mi csináltunk a fiatal szlovákoknak.

Pedig a Párizsi Charta így fogalmaz, „A nemzeti kisebbség és többség közötti formálisan az egyenlő bánásmód önmagában nem elég arra, hogy feloldja a demokráciából és az emberi jogokból eredő diszkrimináció dilemmáját. Az emberi jogok és alapvető szabadságok gyakorlásakor a többség és a kisebbség két olyan kategória, amely különböző előfeltételek függvénye. Ezért a nemzeti kisebbségek pusztán formálisan egyenlő bánásmódja nem elégséges, ugyanis ha különböző helyzeteket hasonló módon kezelnek, az valós vagy valószínű diszkriminációt eredményez.”

Nos ennek veszélye fenyeget itt is, amikor nem kívánják érvényesíteni a kisebbségi önkormányzatok vagyonhoz juttatásának egyik fontos elvét.

Mikként arról a törvény rendelkezik: A helyi önkormányzat a települési kisebbségi önkormányzat részére biztosítja a települési kisebbségi önkormányzat testületi működésének feltételeit. Ebben törvény egyértelműen fogalmaz. Amelyben két dolog mindenképpen kötelezettségként terheli a települési önkormányzatot: a testületi működéshez igazodó helyiséghasználat biztosítása, a helyi önkormányzat vagyonán belül részére elkülönített vagyon használata, hiszen ezt a jogát korábban már gyakorolta, most visszavonni igyekeznek.


 
2008. március 31.
VIZITDÍJ NUKU
Ez nem áprilisi tréfa.Nincs vizitdíj, hurrá?
 
A díjak eltörléséről népszavazás döntött március 9-én. A referendumon feltett kérdés alapján az Országgyűlés úgy határozott, hogy már 2008. április 1-től ne kelljen fizetni.
A vizitdíjat és a kórházi napidíjat 2007. február 15-én vezették be, 300 forint volt, azonban fizetési mentességet mintegy négymillión élveztek, de volt másfajta támogatás is a szociálisan rászorulóknak, és a hátrányos helyzetűeknek.
A vizit- és kórházi napidíj tavalyi bevezetése valamivel több mint 21,7 milliárd forint bevételt eredményezett. Jelentős megtakarítás jelentkezett az Egészségbiztosítási Alapban. A megtakarítás hozzávetőleg 62 milliárd forintot tett ki a szaktárca adatai szerint.
Most a háziorvosok, szakrendelők kompenzációra várnak, mert bár a népszavazás előtti vitában elhangzott hogy a probléma helyben megoldható, azért kellene hozzá harminc millió Szentendrén, ami nem egyszerű dolog.
Egy biztos, a vizitdíj annyiban igazságos volt, hogy először a huszadik századi történelemben nem csak Szentendrének kellett a zsebébe nyúlnia, mert a harmincmillió bevétel kétharmadát a környékbeliek fizették ki.
Mert úgy van az tecciktudni, hogy ha fizetni kell, nem nagyon akaródzik a szakrendelő kistérségi ellátásnak lenni.
No persze ettől a pénzhiány, gond maradt, úgy hogy, sürgősen meg kell találni a költségvetésben minek a terhére pótoljuk ki, a kieső harminc milliót. Mert az biztos, most magukra hagyni a doktornéniket, bácsikat felelőtlen dolog volna, és ezt a betegekkel nem tehetjük meg.
 

 
2008. március 30.
MEGHALLGATÁS I.
Hosszú és szubjektív írás a kulturális kht vezetői pályázatának első fordulójáról
 
Szóval az ilyen meghallgatás, vagy semmitmondó vagy felesleges, szokták mondani. De ez a csütörtök délelőtti, amelyen a Kulturális KHT. vezetői posztjára március 20-ig beérkező és a pályázatokat alátámasztó beszélgetés volt, más jelző, az érdekes, tanulságos a megfelelő. „A 11 pályázat közül Zakar Ágnes képviselő asszony a Kulturális, Oktatási és Kisebbségi Bizottság elnökének javaslata alapján az alábbi pályázók meghallgatására került sor, Boros Iván, Juhász Károly, Nyitrai Zsuzsa, Balatoni Mónika, Závodszky Zoltán, Varga Ferenc, Urbán Ágnes és Hidvégi Miklós” Többségében közepes dolgozatokkal, de felkészült szakemberek, érdekes figurák gondolták úgy, hogy érdemesek Szentendre kultúrája első emberének, a Kulturális KHT. vezetőjének szerepére. És hát valljuk meg azt is, a Szentendrei Teátrum, MűvészetMalom, Szentendrei Nyár jól hangzó patinás intézmény-nevek és címek.

Az mindenképpen jó üzenet, hogy még van a városnak némi presztízse a szakmában.
Abban a tekintetben azonban zavarban vagyok, hogy egy ilyen előzetes meghallgatásról mit is lehet és szabad közölni. Mennyire vonatkozik a pályázókra a személyiségi jog információt korlátozó volta és mennyiben és milyen mértékben számítanak közszereplőnek a pályázók. Az bizonyos, hogy a város közösségét megilleti az információ, ugyanis arról fog dönteni nemsokára a képviselő-testület, hogy kire bízza városának kulturális ügyeit az elkövetkező három évben.

Érdekes ötleteket, jó elképzeléseket, megoldásokat, egyes esetekben történeteket hallhatott a jelen lévő

Nos általában a meghallgatásról. Hosszú volt, mármint a meghallgatás ideje a pályázók magas száma miatt is, no meg azért is, mert érdekes ötleteket, jó elképzeléseket, megoldásokat, egyes esetekben történeteket hallhatott az ott jelen lévő al- és polgármester, valamint a jelek szerint e kérdésben karthauzi némaságot fogadott jegyzőasszony, és mi négyen, Magyar Judit, Zakar Ágnes, Szegő András, valamint jómagam, akik önkormányzati képviselők. E társaságból ha lehetséges kivonnám magam annyiban, mert elsősorban, mint a nagyközönség egy részének tájékoztatására szegődött tollnok mentem el.

Az összképről még annyit, hogy az átlagéletkor középkorúak és fiatal középkorúak társasága volt, amelyből azért Boros és Hidvégi valamint a Budakalászról érkezett Varga urak korban inkább rám hajaznak, a magam immáron ötvennyolc évével. Sajnos taknyos huszonévesek, szemtelenül okos dolgozattal nem „frusztráltak” bennünket. De hát lássuk be, ez egy ilyen műfaj, már csak az öt éves vezetői gyakorlat követelménye miatt is, hiszen ritka az olyan, aki huszonhét éves kora előtt megfelelő felsőfokú végzettséggel és vezetői gyakorlattal is bírjon.

Összegzően lehet arról is írni, hogy a többség jól ismerte a város kulturális életét, jól összegereblyézték a szükséges ismereteket, sőt egyes esetekben mint Balatoni, Závodszky vagy Nyitrainál új megközelítéseket, eddig nem ismert oldalakat, nézeteket és lehetőségeket is felvillantottak. Boros úr még ajánlásokat is hozott a plébános úrtól, a Petőfi Egyesületben előadásokat tartó Kiss Mao-Tun Istvánig számtalan városi köz és önszereplő tekintélytől, érdekes módon a korábbi Kriaszter pályázat alkalmával befolyásukat erősen latba vető helyi értékük szerint nagy súlyú képzőművészektől alig. De akinek füle volt, azért meghallhatta Urbán Ágnes megszólalása mögött szirén hangként a háttérben egy-egy szentendrei képzőművész öreg baritonját. Egyébként is ha a tekintetben kellene a dolgozatokat és megszólalásokat értékelni, melyek voltak kiegyensúlyozottak a színház,( Szentendrei Teátrum) a képzőművészet, (MűvészetMalom) és a közművelődés (Szentendrei Nyár és Duna-parti Művelődési Ház) hármasát figyelembe véve, számomra talán csak Závodszky, Balatoni és Nyitrai dolgozta tűnt ilyennek. Míg a többiek valamelyik irányban erősen részrehajlóak, pontosabban ez így nem igaz, egyes területeket nagyvonalúan elhanyagolóak voltak.

A bizottság felállásából adódóan, mert Magyar Judit, Szegő András és Kun Csaba erős költségvetést-óvó szemlélete átsütött értékelő megszólalásaikon, valamint jelen volt Kiaszter szelleme is költségvetési hiány formájában, erős nyomot égetett a város vezetésének és a testület tagjainak szemléletébe. Befolyásolta tárgyalást az a tény is, hogy a pályázók január végén kaptakadatokat, amikor még az intézmény legfontosabb gondja az volt, hogy hogyan konszolidálja költségvetését, magyarán szólva miből és hogyan kezeli a keletkezett hiányt, és ez sajnos időnként olyan dolgokra tereltette a gondolatokat, amelyek bár fontosak, de a jövő szempontjából, a tekintetből hogy hogyan nyerheti vissza Szentendre elveszett és megtépázott kulturális tekintélyét, kevéssé lényegesek. Egy dolog azonban a polgármestert is meglepték, hogy alig akadt olyan a pályázók között, aki ne számolt volna azzal a logikus és szükségszerű döntéssel, hogy a három és fél milliárd hitelből, a város befejezi a MűvészetMalmot. Most aztán Dumtsa terv ide és oda, ha a város vezetői nem teljesen süketek, le kell vonniuk a következtetést, hogy ha pénz lesz a városi kötvényekből a MűvészetMalom befejezésével számolni kell, mert e döntés mögött a szentendrei értelmiség egységesen felsorakozik. Azt persze, hogy ebből egy huszonegyedik századi megoldás, vagy hagyományos kis múzeum születik-e majd, vitája várható. De dr. Gyöngyössy Márton megyei múzeumigazgató úr legújabb 2008-as fejlesztési tervében, azzal, hogy a volt szentendrei földhivatal épületében 1800 négyzetméteren a szentendrei kortárs képzőművészeti anyag bemutatását tervezi, a vitát tulajdonképpen már eldöntötte.

Meglepő javaslat volt, hogy az eddigi képzőművészeti és színházi elkötelezettséget új irányra váltsuk

Egy ilyen találkozás mindig tanulás, legalább is nekem. Most Boros úr hozott meglepőt számomra azzal, hogy mondandójában haloványan felidézte a Karácsonyi ének egy-egy prohászkás gondolatát.
Olyan dolgot ajánlott fel, amellyel láthatóan megragadta Kun alpolgármester fantáziáját és megmozgatta identitás-vonzalmait is, hiszen pályázata azt is tartalmazta, hogy Szentendrére telepíti a máig hontalan Magyarok Nagyasszonya Nemzetközi Egyházzenei Fesztivált.

Az immáron tíz éves Magyarok Nagyasszonya Nemzetközi Egyházzenei Fesztivál múlt évi egyik kiemelkedő koncertjét 2007. október 8-án a Belvárosi Főplébánia templomban tartották, ahol Virágh András orgonaművész és a Magyar Nemzeti Énekkar is fellépett, s amelyen hat Ave Máriát is előadtak. Mert mint Muzsika net. írja a hangverseny legfőbb erénye volt, hogy Antal Mátyás karnagy bátran nyúlt olyan ritkán hallható művekhez, mint Brahms Marienlieder-sorozata, Kodály korai, szinte filmzenét idéző női kari Ave Máriája vagy Poulenc ugyancsak női karra írott Litanies a la Vierge Noire című kompozíciója. De megszólaltak romantikus és 20. századi művek is. Hallhatott a közönség Buchholz, Schütz, Buxtehude, Bach, Mendelssohn, Weinlig, Wagner, Dobos Kálmán, Liszt és Biller műveiből álló koncertműsort is.

De ne legyünk igazságtalanok, nem egyprofilú és egyoldalú fesztivál ez, hiszen megszólalt olyan, igazán Szentendrére való zene is, mint amely az október 12-i koncerten hangzott fel a Szent István bazilikában, ahol a Moszkvai Ortodox Szólisták orosz, görög és bolgár liturgikus dallamokból adtak elő, valamint Ljubimov, Csesznokov, Rahmanyinov, Golovanov, Frunza, Hrisztov, Dinev és Nyikolaj-Sztrumszkij műveiből összeállított koncertet játszottak a Szentpétervári Férfikar tolmácsolásában./ a video alatt az írás folytatódik/

 
"> 
 
     
  Bach koncert a Szentendrei Evangelikus templomban (2007)  

 

E dologgal azért foglalkozom ily sokat, mert ez volt az egyetlen olyan dolgozat és megszólalás amelyben én erős kulturális irányváltást véltem felfedezni, a zene prioritásának megjelenését Szentendrén. A dolog számomra bármennyire is ezt fogják majd mondani, nem elvetendő, de mindenképpen meglepő, hogy az eddigi képzőművészeti és színházi elkötelezettséget új irányra váltsuk, váltsák. Gondolom ez olyan húzás lenne, amelyről érdemes volna vitát nyitni.

Bár eddig volt már a zseniális Sári László est az első összművészeti fesztiválon, szerintem hasonló jelzőkkel dicsérhető, avantgárd megoldásokat felsorakoztató Kovalik Balázs opera rendezések a MűvészetMalomban, vagy a nehéz-zenei fesztiválok és jazz-koncertek a városháza és Barcsay udvaron, de ez most egy kissé más irány.

Merre és hogyan tovább Szentendre és vidéke

Aztán itt van a pályázatok egyik érdekes része a Szentendre és vidéke. Voltak, akik nem számolva a Dietz-Kun városi politikai kurzus ízlésével és eljárásmódjával, olyan sajtó-megújítási javaslatokat mondtak el, írtak le, mint Balatoni naivan, vagy Závodszky láthatóan óvatosan, már magát kissé megégetett módon, amelyek jól szolgálhatnák, hogy a szentendrei harsonából valóban egy közösségi, informatív, olvasható lap legyen. De azt hiszem, ennek ma nincs reális esélye, ahogy én Bokor Tamás és Németh Erika magányos kínlódásait látom, amint a városházi követelmény ideologikus megrendelése, a történések felkínálta újságírói lehetőségek, a határidők és írás gyenge politikai szereplők hálójában vergődnek. Itt is Boros úr tett egy kurflit azzal a javaslatával, hogy ide -ahogy én kihallottam szavaiból, inkább konzervatív hangütésű, szerkesztésű írások kellenek melyek „a lélek pacsirtadalai legyenek amikor tele a szív, a lét s az erő érzetével, s mikor vonz az ég, az azúrmélység s magasság. ” amely stílus nekem tetszene is talán, ha akarnék és lehetne is nekem aljas kis körbegyalázások nélkül egyáltalán megszólalnom benne. No de hagyjuk, ez a legkevésbé gondja ma az újságnak.


S mert igencsak megragadott e késői barokknak nevezhető stílus, miszerint „Az élet a lélek akciója, - az élet az, amit a lélek magából vált ki s ami tartalmává lesz, -az élet a lélek eleme, de amely nem körülötte, hanem benne van.” hát e dolgozatocska ( a kicsinyítő -ka, valamiféle szláv hatásra utal) semmiképpen sem tudósítás, inkább egy-egy számomra érdekes pillanatok, nézetek, momentumok felvetése a meghallgatásról.

De ha valakit pőre valójában érdekel, kik és milyenek is a jelöltek, április 11-én a Kulturális, Oktatási és Kisebbségi Bizottság nyilvános ülésén megismerheti. Érdeklődjön a városházán az időpontról, kötelesek és szívesen is adnak felvilágosítást!


 
2008. március 29.
GERONTO-NET
 
 
Ildikót úgy keresik a könyvtárban idős barátai, a számítógéppel ismerkedő nyugdíjasok, mint bizalmas ismerősüket, mintha háziorvosuk lenne, akivel a rájuk, csak kettőjükre tartozó dolgaikat jöttek megbeszélni, s akivel megoszthatják titkaikat. E bizalmas viszony mögött, az a tény áll, hogy számukra Ildikó az az ember, aki bevezette őket, a tőlük eddig elzárt, ismeretlen, komputer csoda-világba, ugyanis ő szervezi, tartja a nyugdíjasoknak a számítástechnika-ismereti tanfolyamokat. Mert hát, az idős, nyugdíjas emberek egy része e hazában úgy tekint magára, mint akire már nincs, vagy alig van szüksége a közösségnek, a társadalomnak. S ha a mindennapok emberi, családi viszonyait vizsgáljuk, nem is véletlenül alakult ki ez az érzet bennük. Mert hát többségük egyedül, sokuk magányosan, távol gyermekeitől, családjától, unokáitól él itt, és gyakran csak azt érzékeli, hogy ő nehezebben mozog és alkalmazkodik a körülötte őrült tempóban változó világhoz, hogy számára az őt körülvevő közeg az üzeni vissza, akadály vagy, miért vagy még mindig itt közöttünk. Így hát hálásak, ha komolyan veszik őket, ha nem tekintik debilisnek, ha nem infantilisan viszonyulnak hozzájuk. Mert úgy gondolják, hogy őket megtanítani erre az új dologra, a mai felnőtt társadalom (fiaik, lányaik) jutalma, figyelmessége, még akkor is, ha ezért fizetni kell. Szóval, így kapcsolódik össze ötvenen túli korosztályunk digitális analfabetizmusának felszámolása és korosztályuk önbecsülésének problémája.

S bár az unió azt tűzte ki célul, és Magyarország is azonosult ezzel a céllal, hogy két éven belül a digitális analfabéták számát felére csökkentjük, ez már látszik nem teljesül és az internethasználat mértéke elmaradt a nyugat-európai statisztikáktól. A 2007-es év mégis sikerként könyvelhető el a hazai online piac szempontjából, mivel egy év alatt 650 ezerrel bővült a világhálót rendszeresen böngészők köre a Szonda Ipsos és a GfK Hungária Nemzeti Média-analízis kutatása alapján a felnőtt (vagyis 15 évnél idősebb) lakosság körében. Tavaly a második félévben 2,926 millió volt a havonta legalább egyszer internetezők száma, míg 2006 második félévében még csak 2,276 millió.
Az internethez hozzáférők száma valamivel kisebb mértékben nőtt, 2007 második félévében 3,7 millióan rendelkeztek valamilyen módon hozzáféréssel a világhálóhoz, míg 2006 hasonló időszakában 3,2 millió felnőttről volt elmondható ugyanez. Ebből az is következik, hogy az internet-hozzáférések kihasználtsága megnőtt: míg 2006-ban a hozzáférőknek csak 71 százaléka internetezett legalább egyszer havonta, addig ez a mutató a múlt év második felére 79 százalékra emelkedett.Jelentős változás történt az otthoni hozzáférések tekintetében is: 2006-ban még a felnőtt népesség 21 százaléka rendelkezett otthoni hozzáféréssel, amely szám egy év alatt közel 800 ezerrel nőtt. Tavaly a második félévben már 30 százaléknak, több mint 2,5 millió felnőttnek volt lehetősége otthonról használni az internetet, ami 42 százalékos növekedést jelent. Az otthoni internetezők 84 százaléka esetében széles sávú (xDSL vagy kábeltelevíziós) hozzáférésről van szó. Az internetezőket korcsoportok szerint vizsgálva legnagyobb mértékben a 60 évnél idősebb netezők száma nőtt, 70 százalékot meghaladó mértékben, de így is csak 100 ezer ilyen korú internetezőről beszélhetünk, ami a korcsoportnak mindössze 5 százaléka. A legnagyobb számbeli növekedés a 18-29 és a 30-39 éves internetezők körében volt mérhető, ezek a csoportok megközelítőleg 200-200 ezer új belépővel bővültek 2007 folyamán. Az internethasználat legnagyobb mértékben továbbra is a legfiatalabbakat jellemzi, a 15-17 évesek 76 százaléka internetezik legalább havi rendszerességgel.
Tavaly a második félévben már a felnőtt lakosság 30 százalékának, több mint 2,5 millió embernek volt lehetősége otthonról használni az internetet, ami 42 százalékos növekedést jelent.
A 2007-es év sikerként könyvelhető el a hazai online piac szempontjából, mivel egy év alatt 650 ezerrel bővült a világhálót rendszeresen böngészők köre.

Itt tartunk most, és rohamtempóban változik tovább a technika körülöttünk. Nyakunkon a digitális tévézés kora, ami közhiedelemmel ellentétben legkevésbé azt jelenti, hogy hamarosan ki kell cserélnünk tévékészülékünket, hanem egy másképpen kommunikáló világot hoz el. Hogy az egy életen való tanulás, már láthatóan azt is jelenti, hogy korosztályoknak kell valahogy követniük, használniuk, az őrült tempóban változó technikai dolgait. S felvetődik kérdés, ki és mikor fogja ezekkel megismertetni azokat, akik nem gyermekként találkoztak velük, nőttek bele az új technológiákba, vagy az következik be, hogy egyre nagyobb lesz azok száma, akik úgy érezhetik ez nem az ő világuk, ők feleslegesek?

 

 
2008. március 28.
 
FELHÍVÁS
az önkormányzatokhoz, állampolgárokhoz

mindenkihez, aki szeretne tenni
a humán eredetű klímaváltozás csökkentése érdekében:
egy óra a Földért.
felhívás

 
 
Napjainkban egyre több szó esik a klímaváltozásról,a szélsőségessé váló időjárás hatásait pedig magunk is érezzük. Arra kérjük, hogy városukkal, településükkel önök is csatlakozzanak egy olyan akcióhoz, amely jól látható módon felhívja a figyelmet a problémára. 2007. március 31-én több mint kétmillió sydney-i lakos, cég és maga a város is kikapcsolta a nélkülözhető fényeket egy órás időtartamra. Az „Egy óra a Földért” akcióval 5%-al csökkenthető a légkört szennyező anyagok kibocsátása, de a fő cél a figyelemfelkeltés volt. Nagyon hasznos lenne, ha ebben az évben Magyarország több települése, azok intézményei, vállalatai és lakosai is csatlakoznának az immár nemzetközi akcióhoz, és március 29-én, szombaton este 20 órától kezdve egy órányi időszakra kikapcsolnák a köz-, vagyon-, és a közlekedésbiztonság szempontjából nélkülözhető fényeket. Az élhető Föld fenntartásához szükséges környezettudatos szemlélet kialakításában fontos lehet a sikeres akció. Az akció folyamán, a települések díszvilágításának kikapcsolásával, a városképet romboló, egyéb zavaró fények hatása kontrasztosan kiemelkedik. Ez lehetőséget ad arra, hogy az energiapazarló, sok esetben a megfelelő díszvilágítást elfojtó, elrontó fényszennyezésre is felhívjuk a figyelmet. A csatlakozó települések lakosai megfelelő időjárás esetén ismét felfedezhetik a csillagos égboltot városuk felett.

 
Szervezeteink szívesén közreműködnek az esemény koordinálásában, azok tanulságainak felfedésében. A Világítástechnikai Társaság szakmai segítséget nyújt az energiahatékony, zavaró fényektől mentes kültéri világítás megvalósításában. A Magyar Csillagászati Egyesület vállalja az akció idején, hogy a lakosok számára – az időjárás függvényében – bemutatásokat szervez. A nemzetközi kampányról további információ található a www.earthhour.org/ honlapon.
Kérjük, hogy Önök is csatlakozzanak az akcióhoz, adjunk „Egy órát a Földért”!

Tisztelettel:
Nagy János elnök MEE Világítástechnikai Társaság www.vilagitashaza.hu
Kolláth Zoltán elnökMagyar Csillagászati Egyesület www.mcse.hu
Elérhetőségek:
vtt(at)vilagitashaza.hu, 30-931-1060
kollath(at)konkoly.hu,20-972-1420

 

 
2008. március 27.
LEMARADUNK?
 
 
Mióta egyre többen mondogatják, hogy leszálló ágban vagyunk. Mármint Szentendre leszálló ágban van, én egyre idegesebben reagálok az olyan hírre, mint ez a mai. „A T-Mobile szélessávú hálózata az alábbi településeken biztosít névlegesen 7,2 Mbps-os letöltési sebességet: Agárd, Baja, Balatonfüred, Balatonszemes, Balatonszéplak, Békés, Berettyóújfalu, Budakalász, Budakeszi, Budapest, Cegléd, Celldömölk, Csorna, Dorog, Ecser, Eger, Etyek, Gödöllő, Gyula, Hajdúhadház, Téglás, Hódmezővásárhely, Kecskemét, Kiskundorozsma, Kiskunfélegyháza, Kismegyer, Makó, Mátészalka, Ménfőcsanak, Monor, Nagykovácsi, Oros, Paks, Százhalombatta, Szekszárd, Tihany, Törökbálint, Törökszentmiklós, Üllő, Üröm, Veszprém.”
Az óvatlan hozzánk ellátogató nálunk Szentendrén alig láthat presszókban, éttermekben és más közösségi helyeken ( kívétel a könyvtár és néhány felvilágosult vendéglő) wifi emblémát. Mert hát Szentendrén nincs, vagy alig ismert a Wi-Fi (WiFi, Wifi vagy wifi), vezeték nélküli mikrohullámú kommunikációt megvalósító, széles körűen elterjedt szabványú kapcsolat. Pedig ha valaki laptopján a hálózatkersőt bekapcsolva végigsétál városon, nincs olyan háztömb, utca, ahol ne jelentkezne be vagy egy tucat, (magán, kódolt) kapcsolat).
Az elmúlt harminc évben alig volt olyan új telefóna-szolgáltatás, amely Szentendrén ne az elsők között lett volna elérhető. Emlékezzünk csak a mobil kezdeti időszakára vagy más szolgáltatások, mint 3G bevezetésére. Most meg itt ez a HSDPA vagy HSUPA amely nálunk nincs.(A HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access, vagyis „nagysebességű csomagletöltési hozzáférés”) harmadik generációs mobilkommunikációs protokoll, melyet előszeretettel használnak világszerte mobil internet illetve egyéb nagy sávszélességet igénylő szolgáltatások kiszolgálására. A HSDPA a használt eszközöktől függően 1,8-3,6-7,2-14,4 Mbit/s maximális letöltési sebességű adatátvitelre képes, a valódi sebesség függ a két végpont távolságától, az adótoronyra kapcsolódó felhasználók számától, illetve a különböző zajok mértékétől.)

Pedig ma már a turizmus szolgáltatásaihoz a gyors wifi kapcsolat ugyanúgy hozzátartozik, mint a jégbe hűtött üdítő. Szentendre sajnos e szolgátatásban még a tizkilencedik században tart, mert sem a városházán, sem a kultúrházakban, turinform irodában, az utazási idodák többségében, de még a POSTÁN sincs az átlag halandónak szabad mikorhullámú internet hozzáférés, mint Európa boldogabbik felén mindenütt. Sajnos vendéglőink jelentős részében sincs wifi. Jórészt azért, mert a tulaj nem is tudja, mi az, de azt sem, mennyibe kerülne a kiépítése. Így hát azt gondolva, hogy ez hatalmas beruházás lenne nem is gondol erre. Nos, így most nálunk nem lesz elérhetővé a HSDPA vagy HSUPA a 7,2 Mbps-os adatátvitelt, amely arra alkalmas telefon vagy modemmel 41 településen gyorssá teszi az internetezést, a letöltést, a fájlok és e-mailek küldését.
Füleimmel már hallom az illetékesek szokásos visszekérdezését, hogy jó, jó de miből? Én meg azt kérdezem, ez a szolgátatás az e közigazgatásra nyert 500 millóba nem fért volna be? Mert ha van valamilyen szolgáltatás, amely az átlag ügyfélnek segíthet, hát akkor a wifi az.

 

2008. március 22.
HÚSVÉT
 
Nos, Húsvét van és Matkóét is beledatak apait anyait, írná egy bulvárlap. Ugyanis, arról van szó, hogy a starigradi Szent István templom kórusa is fellép ilyekor Húsvétkor. Mert hát ők a városka büszkesége, hírességei, akik szerepeltek már a Föld vagy ötven országában, felléptek már a Carnegie Hall-tól a római Szent Péter Templomban is a pápa előtt, mert hát ők a Garmica Klapa és hivatalosan amikor egyházi szolgálatban vannak, hát ők Starigradi Szent István Templom Kórusa is. Egyikük sem könnyű ember, többségük egyébként igazi amatőr, hentes és sofőr, meg portás, szóval kétkeziek, csak hát, nem csak jó hanggal hanem évszázados apáról fiúra szálló énektudással is megáldva. Persze év közben sokat cívódnak, de ilyekorra Húsvétra aztán minden harag elfeljetve, félre téve, mert ez a nagy évkezdő fellépés hazai pályán. Az ő húsvéti egyházi énekükkel kívánok Önnek is minden jót!
 
 

Faros cantors - O, my people
Uploaded by felixfaros"> 
 
 

2008. március 21.
GYÖKEIREINK ÉS A TŰZOLTÓSÁG
 
 
A legutóbbi képviselő-testületi ülésen kérelmet terjesztettek be a polgármester arról, hogy a városi önkéntes tűzoltók használhassák a Szentendre nevet. A dolog rendben is volna, hiszen a képviselő-testület őrködjön csak féltékenyen város hírnevén így is, e módon is, hiszen ez ma érték- sajnos lassan már csak ez maradt Szentendréből. Meg aztán így van szabályozva rendeletünkben is. Csakhogy, volt itt már önkéntes tűzoltó egyesület nem is akármilyen, heted-hét országban ismert, vagy ha ott nem is, de a városban és környékén nagyon. Mert hát voltak minden településnek olyan civil szervezetei, amelyek 1985 az egyesületek újjáéledéséknek lehetősége és különösen rendszerváltás óta, fontosak, és szükségesen az egész közösség fundamentumai kell hogy legyenek, akikre, amelyekre nem csak emlékezni illik, de építeni is. Mert ők az a közösségi gyökér, amelyen újrahajthat európaiságunk is. Mert mit érne a szentendrei baloldal és annak pártja ha nem emlékezne helyi ünnepeire május elsején és november első hétvégéjén arra, hogy a 1918-ban ezen napon a helyi szociáldemokrata párt népgyűlést rendezett és felhívást tett közzé „hogy Magyarország jövendő államformája a köztársaság legyen.” Nos így kell, hogy éljen a mindennapokban a Szentendrei Kaszinó, a Munkásképző Egylet, Polgári Kör vagy Turista Egylet és ebben az évben 110 éves Szentendrei Kerékpár Egylet emlékén túl tagjainak a közösségi közjóért vállalt tettei és céljaik tovább./tovább/
 

 
2008. március 19.
ELLENZÉKINEK LENNI ANNO, ÉS MA?
 
 
Ellenzékinek lenni még önkormányzati testületben sem könnyű vállalás. Már csak azért sem, mert ha az ember az általa elgondolt közjó megvalósulását szeretné, és ezért jelképesen a sarokba állítják, pellengéres helyzettel kell számolnia, igaztalannak érzi. Büntetik persze ócska kis trükkökkel is mint, hogy neki, ha túllépi a hozzászólásra szánt időt, könyörtelenül kikapcsolják a mikrofonját. Máskor visszakérdeznek olyan helyzetben, amikor az ülést vezető kérdező is tudja, hogy lehetetlen hülyeséget kérdez. Sőt azzal is meg kell birkóznia annak aki ellenzéki sorsra jutott, hogy a magyar politikai hagyomány, pontosabban a politikai kultúra évszázados hiánya itt jobban honorálja a kard ki kard kurucos abcugot, az érzelmileg magas hőfokú, keményen megmondomént, mint az értelmes vitát, az átgondolásra késztetés. Mert itt e medencében gyűlölni kiválóan megtanultunk, tudunk, de a másik érveire figyelni felesleges dolognak tartjuk. De hát ne panaszkodjunk, mert így van ez máshol is errefelé és nem is új keletű.

A történet amit itt felidézek a szentendrei testület korábbi idejéből való és Lieber bácsi nyugalmazott tanfelügyelővel, képviselővel a korabeli egyszemélyes városi ellenzékkel esett meg. Mert hát vannak minden testületben olyanok, akiknek állandó témájuk van. A jegyzőkönyvek tanúsága szerint ilyen volt, még a gázlámpa előtti világban Loits ügyvéd úr, akinek a városi közvilágítás, illetve annak hiánya volt felszólalásainak állandó tárgya, vesszőparipája. Lieber bácsinak ez a falopás volt. Ugyanis, nagyon bántotta, hogy a városgazda a szentendrei testület vezetésének elnéző jóváhagyásával dézsmája a város 2300 holdas erdejét. Megunva a hasztalan hadakozást és felszólamlást, amely eredménye annyi volt csupán, mint a pusztába kiáltott szónak, és unta már a kérdéseire kapott semmitmondó válaszokat, fogta magát kiült az izbégi útra, leállított minden arra haladó lovaskocsit, megkérdezte, hogy honnan és hova viszik a fát. Majd ezután bement városházára és ott elkérte ( meg is kapta)- akkor ez még könnyen ment egy önkormányzati képviselőnek, nem úgy mint nekem mostanában a tévéfelvételekkel, amelyek állítólag megvannak és mindenki számára nyilvánosak is- hogy mutassák meg neki, kinek, milyen és mennyi fa kiutalása volt. Majd ezek után a következő testületi ülésen felolvasta, mikor, mennyit lopott a városgazda. No, ennek nem örült a várost kormányzó többség, de különösen városgazdának esett zokon. S ezért úgy vett elégtételt, hogy az öreg, egyébként, testi fogyatékos, sánta tanfelügyelőt, Lieber bácsit nappal, a takarékpénztár előtt, alaposan elverte a botjával.
Így ért véget Liber bácsi igazságért folytatott egyszemélyes szentendrei háborúja, s lett a mindenkori városházi ellenzék emblematikus alakja örök időkre. Példázat arra, hogy még a bottól sem rettentsen vissza senkit az igazáért folytatott küzdelemben. Mégis remélem, hogy a dévédék megnézéséért én nem járok majd így. Mindenesetre, biztos ami biztos, mostanában kerülöm a takarékpénztár környékét.

 

 
2008. március 17.
VÁLTOZÓ VILÁGUNK
 
Az Idősek Otthona munkatásai a klubtagok által készített húsvéti ajándékokat árulják.
Mindenkit érhet kihívás, lehetne a motto, mert még az olyan, látszólagos állandóságot mutató területet, szakmát is, mint amilyen az évezredes könyvtár, is rángatja mostanában a változót világ, ez a kommunikációs izé, bumm, vagy mi. Google- vagy spam-nemzedék, így nevezték el a legújabb generációkat (google-nemzedék az 1993 után születettek). A British Library megkérdezte olvasóit, mennyire veszik igénybe az új eszközöket. Ja nem azt, hogy ismerik e számítógépet és van-e internet hozzáférésük. Panaszkodnak is, hogy a munkanélküliek és nyugdijasok között náluk is lehet vagy 40% a digitális analfabéta. (Nálunk ebben a két csoportban 83 %)
Az eredmény - életkortól függetlenül -, hogy még mindig sokkal fontosabb a személyes ajánlás, messze maga mögött hagyva minden esetben a Google Scholart. Ja hogy mi nem is tudjuk, mi az a Google Scholar ? Én sem nagyon. Szóval, a Google Scholar a Google tudományos keresője, amely különféle témájú és formájú tudományos publikációk között keres. 2004. november 18-án indult, mára szinte minden online elérhető preferált folyóiratban keres. 2006. február 20-tól a magyar könyvtárakban is keres a MOKKA-n keresztül. No, szóval, még képesek csodálkozni az angolok, hogy nem mindent innen tudnak meg a királyságiak. Mert hát gondoljunk bele, ez a Scholar alig több három éves, csak.
A dolog már csak azért is érdekes lehet számunkra, mert a királyságban igencsak jó oskolák vannak. De mint a cikk írja, nem kell elkeserednünk, hiszen a Center of Digital Future felmérése szerint egyáltalán nem annyira triviális, hogy a gúgli majd mindent megmond. A mégkérdezettek csupán 51%-a mondta azt, hogy szinte minden információt meg lehet szerezni a keresőmotorok segítségével.
Aztán jön a további megnyugatatás, hogy a tanácsok csereberéjének egyik legnagyobb generátora pedig még mindig a szociális háló/közösségi alkalmazások, mint pl. a Facebook, amely teret ad a tapasztalatok cseréjére. Hasonlóan erősek a tudásmegosztó helyek is, mint pl. a Wikipédia, ahol egyre nagyobb elfogadottságot ér el a könyvtárosok jelenléte, vagy a Flickr, ahová a Library of Congress elkezdte publikálni a képarchívumát. Mi a tanulság az egészből? Az, hogy egyáltalán nem igaz a Google-mítosz, mert nem mindenki esik neki a gúglinak vagy más keresőnek ha valamit meg akar tudni. Márészt, hogy a könyvtárosoknak be kell épülni a közösségekbe, méghozzá ezeknek az alkalmazások a segítségével. Nagybritanniában. És nálunk?
 

 
2008. március 16.
VIRÁGVASÁRNAP
 
 
A hangulatos fotó a Szentistván téren készült és a virágvasárnapi ünnepre feldíszített egyik házat mutatja. Testvérvárosunkban egyébként is különös tisztelet övezi a növényeket, virágokat már csak azért is mert itt régen nagy érték volt minden marék termőföld, hiszen a szigeten jobbára csak szikla van. A Velencét idéző, reneszánsz hangulatú óvárosban egyre többen értékelik ma már épített környezetüket is, becsülik meg „nem modern” házukat. Már csak azért is, mert a kétezres évek elején még öt-tiz millióért kínált házak ára, ma már százmillióra rúg. Bár az idősek egy része ma sem érti miért ez a nagy hajcihő ezekkel az öreg házakkal, de örül az érte kínált pénznek. Amióta Dalmácia évről-évre sikeres turisztikai szezonokat zár, a köz dolgaira is egyre több pénzt juttat a kormányzat és starigradi barátainknak megsokszorozódott a dolga. Mostanában mindarra, amire a kétezres évek elején csak vágytak, megépíthetik. A legfontosabb, és nemsokára kész a városban csatornázás. Megépítették a csatornahálózatot régi városrészben és a városka tenger felőli oldalán a mólón is. Az üdülők mindenütt összközművesek és nem épülhet úgy ház, nyaraló sem, hogy ne legyen a hálózatba kötve.

 
 
Amikor elkészültek a csatorna munkáival, azonnal felújítják az utakat, utcákat. A kikötőt is felújították. Nem csak víz, villany, csatorna, és kommunikációs csatlakozók állnak a kikötő vitorlások rendelkezésére, de a mólón új kandelábereket is állítottak, mint ahogy a régi városrészben is új falikarok világítanak. A vendéglők is sorra megújulnak, legutóbb éppen arról kaptam hírt, hogy az általunk kedvelt Jurij podrum Jurij Csavics konobája fiatalodik meg. Szóval, gőzerővel készülnek szezonra. Nemsokára Húsvét, amely Stari gradban újabban a szezon kezdetét is jelenti, hiszen a nagycsütörtökről, nagypéntekre tartott és több falun át vonuló hegyi zarándoklat, kórusaik miatt, ma már a nemzetközi idegenforgalmi katalógusokban is meghirdetett vallásos folklór kuriózum-esemény. Ja, kórusuk már háromszor járt Szentendrén.


 
 
2008. március 14.
MÁRCIUS 15. SZENTENDRE
 
 
Szóval itt van ez a nagy nemzeti ünnep és a mi városunk Szentendre. Mármint itt van március 15-e, amely, mint azt Petőfi naplójában írja "Eredményei olyanok, melyek e napot örökre nevezetessé teszik a magyar történelemben." De ez hogyan volt Szentendrén? Kényes ügy. No nem történelmileg, mert az objektív dolog, úgy volt, ahogy volt. Hanem leginkább utókorilag. Ugyanis, felvetődik a kérdés, hogyan nézzük mi utódok őket, a korabeli várost, a testületet, a közösséget hogyan viselkedett, hogyan fogadta a történelem fordulását. Aztán ha nem felemelő és hősies volt, hanem kissé bizalmatlan ellenséges szemmel fogadták itt a Pesten történteket? Akkor mit mondjunk gyermekeinknek, hazudjunk, másítsuk meg a történelmet, hallgassunk, lapítsunk? Csak arról beszéljünk ami hősies és szép volt és ami illeszkedett, illeszkedik ahhoz, amilyennek lennie kellett volna?
Nekünk szentendrei magyar dalmát horvátoknak ez mellé jön még Jellasics is a horvát Széchenyi. Mert ő ugyebár magyar oldalról nézve a császár hadseregének vezetője, a pákozdi csata legyőzöttje, "amely csata sem méreteit, sem a veszteségeket tekintve nem tartozik a szabadságharc nagy csatái közé, következményei azonban a magyar függetlenségi harc továbbélése szempontjából felbecsülhetetlenek. A győzelem jelentős katonai következményein túl erkölcsi, politikai hatása miatt vált a magyar honvédelem jelképévé." S amelyet a lánglelkű költő így tolmácsol /Fut Bécs felé Jellasics, a gyáva,/Seregének seregünk nyomába',/Megrémülve fut a magyar hadtól...
Pesten már forradalom van, Szentendre éli a gazdag városok csendesen, nyugodt életét, de eljut ide is a hír, hogy valami történt Pesten. Mégis felbuzdulást nem a forradalom hanem a leendő gőzhajó járat okoz, amely megkönyítheti a közlekedést, áruszállítást Pestre. A városban azt beszélik izgatottan, hogy mire jutottak Mathievits János és Szájbéri Sándor urak akiket a város még januárban a Gőzhajó Társulat ilyen irányú megkörnyékezése céljából küldött ki. Itt soknemzetiségű a lakosság, kevés magyar szó hallik, a többség ekkor még gazdagabb mint az átlag magyar kisvárosok és mint a környék lakói. Gondoljunk csak meg, ez az akkor kb. ötezres városka az előző évtizedek alatt, hét akkora templomot épített fel, a főtéri és más nagyobb szentendrei házakról nem is ejtve szót, amelyet ilyen lélekszámú községek legfeljebb egyet szoktak 100 év alatt felépíteni. Ekkortájt itt van születőben modern szerb-szláv nyelv, regény és színház, tudósokból, irodalmárokból, zenészekből és más értelmiségiből tucatszám élnek e gazdag kereskedővárosban, amely ekkor már láthatóan túl van már a tizennyolcadik század közepe, vége csúcskorszakán, de még ekkor sem hétköznapi város. A 26 éves Jakov Ignjatovity lelkesedik forradalomért, sőt később rész is vesz az osztrákok elleni egyik csatában, de valljuk meg a tehetős szentendrei szerb kereskedők a császárság továbbélésében érdekeltek. Erről tudósít bennünket a város jegyzőkönyve is, amely szerint Eckstien Rudolf főszolgabíró, eképpen beszélt a március 15-éről, a történtek után három nappal.
Polgártársaim!
Örömmel üdvözlöm Önöket e névvel, mert tizenötödike óta arra megjogosítva vagyok! Mert az országgyűlés mindent elkövet az irányban, hogy úrbéri viszonyok kibontakozása eszközöltessék, a nép és a nemesség közti érdekek kiegyenlitessenek. Pest város normális állapotban van. Ha ezzel ellenkezőleg terjesztgetők és netalán még lázító egyének is jelennének meg, azokat hívassák elő, maga a nép előtt a dolgok fekvéséről világosítsák fel, s ha azok után is rendetlenséget okozni szándékoznának, őket a városból illedelmesen ugyan, de hatályosan távolítsák el, mindenesetre pedig a népet nyugtassák meg!

Hát bíz ez, nem valami forradalmi lelkületű tolmácsolása a 15-én Pesten történteknek.
 

 
2008. március 13.
ÁRPÁD NAP
 
 
Dél elmúlt már, amikor a testületi ülésre megérkeztem, és mint ilyenkor lenni szokott, az ember előbb tájékozódik, mielőtt bekapcsolódik az önkormányzat munkájába. Én is így tettem, előbb arról érdeklődtem, hol tartunk, melyik napirendeket tárgyaltak meg érkezésemig, zártak le, milyen sürgősségi indítványok voltak, lényeges módosító javaslatok születtek. Nos, kolléganőm, sorra vette a történteket és többek között arról tájékoztatott, hogy a testület jobboldali többsége megváltoztatta az Oktatási, Kulturális és Kisebbségi Bizottság által már elfogadott, korábban Kriaszter Attila nevével fémjelezett Kulturális Kht munkatervét, és a március 15-e, Költészet Napja és más egyéb programok, ünnepek közé felvette az Árpád napja és a Szabadság Napja ünnepeket is.

A rendszerváltás után kialakult az ünnepek rendje Szentendrén, és a nemzeti ünnepek ( március 15. augusztus 20. október 23.) mellé két városi ünnepet vett fel, élesztette újjá a közösség, az Ivan dan-t, Keresztelő Szent János templom (templomdombi templom) védőszentje, a templom búcsújának napját, a szentendrei dalmátok ünnepét, és augusztus 19-ét a szentendrei szerbek ünnepét, a Preobrazsenszka búcsújának napját, évszázados szentendrei közösségi ünnepeket.

Szégyen vagy sem, mivel én Árpád napjáról eddig annyit tudtam csak, hogy az a bizonyos Árpád akinek alakja nekem leginkább a Feszti körképről idéződik elém és mint keresztnév régi magyar személynévből a 19. században újították föl Árpád fejedelem (i. sz. 883–907) tiszteletére, a honfoglaló magyarok vezére volt. Nos ilyesmikről olvastam, hallottam, de hogy a vezérnek napja lenne, eddig nem tudtam. Bár ha már megemlítődött Feszty neve, azért annyit Árpád napján sem árt tudni, hogy lánya Masa, aki Borus B. Ferenc hétköznapi nevén Bindorffer Feri bácsi, az utolsó szentendrei bognár mester és amatőr költő múzsája volt, s aki rokonához, Feszty Árpád húgához járt ki Szentendrére és aki a mai MűvészetMalom előtt lévő házban lakott.
Így hát a legegyszerűbb megoldáshoz folyamodtam, beírtam a gúgli keresőjébe. Egyik site-on találtam valami keveset, pontosabban egy felhívást, amelyben ez áll 2007-ben: „Ezért a civil Magyarországnak és a családoknak kell megemlékezniük - a Kárpát-medence minden magyar közösségében és a tengerentúlon is - az európai történelem egyik kimagasló személyiségéről, a magyar Árpád nagyfejedelemről.” Innen tudtam meg hogy 2008. március 31. én van Árpád napja, amely éppen Árpád nagyfejedelem halálának 1101. évfordulója.
Mert hát Árpáddal én úgy vagyok, mint talán rajtam kívül sokan e medencében,

„A világ vagyok – minden, ami volt, van:
a sok nemzedék, mely egymásra tör.
A honfoglalók győznek velem holtan
s a meghódoltak kínja meggyötör.
Árpád és Zalán, Werbőczi és Dózsa -
török, tatár, tót, román kavarog
e szívben, mely e múltnak már adósa
szelíd jövővel – mai magyarok!”


 
2008. március 12.
FELFÜGGESZTVE
 
 
Mint a tegnapi maratoni hosszúságúra nyúló képviselő-testületi ülésen elhangzott, felfüggesztik. No nem valamely elmarasztalásra érdemes polgátársunk börtönbüntetését, és nem is a köztársaság bírósága teszi ezt, hanem a szentendrei testület jobboldai többsége -ami úgyebár maga az önkormányzat, hisz alkotmány-alakító többséggel bírnak- az új óvárosi közlekedési rendet függesztik fel.
Pontosabban:
Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy felfüggeszti a 366/2007. (XI.20.) Kt. sz. határozat mellékletének 5. pontjának végrehajtását arra az időre, amíg el nem készül a Bajcsy-Zsilinszky utca és a 11-út lámpás csomóponjának kialakítása és azáltal a Bajcsy-Zsilinszky utca felől a 11-es útra törétnő kikanyarodás lehetősége.

Mint azt az alpolgármester úrtól megtudtuk, így döntött frakciójuk, slussz-passz.
Valami nagy gebasz lehetett a háttérben, ha ilyen kurta-furcsa elintézték a belváros koncepciót, és vele erkölcsileg szegény közlekedési munkacsoportot is, mert a korábbi protestálásokat még könnyen vették. Nos a verdikt az, hogy mindaddig míg nem készül el az új Dunakanyar körúti csomópont,felfüggesztik az új közelekedési rendet. Bár a vitában Hajdú rákóczis igazgató úr a csökkenő forgalomról és biztonságosabb gyermekközlekedésről számolt be és rajta kívül többen beszéltek kevesebb óvárosi autóról, nem volt a vitának helye, előre eldöntött volt a dolog.
Az ötös számú melléklet a Bajcsy-Zsilinszky, Bükkös, Kanonok, Tiszteletes utcák közlekedésére vonatkozott.

A Belváros forgalmi rendjének alakítása a Belvárosi Koncepcióban megfogalmazott célok irányába.

Alapvető szabályok:

- A forgalmi rend egyes lépcsőinek megváltoztatása csak évente két esetben, a tavaszi szezonkezdés előtt, február 1.-jén, illetve ősszel, október 1.-jén lehetséges.
- A változásokat a későbbiekben a végrehajtást megelőzően legalább fél év türelmi idővel kell eldönteni.
- Útlezárás miatti parkolóhely csökkentés, további döntésig csak akkor lehetséges, ha ezzel egy időben új parkolási terület nyilik meg. Az parkolóórás rendszer használata során keletkező kihasználtsági adatok függvényében eseti alapon ettől eltérő parkolóhely szám változtatás is lehetséges.
- A végső cél a Belvárosi koncepcióban elfogadott teljes korlátozás.

1.A Bükkös part – Kucsera Ferenc utca – Kanonok utca által kijelölt terület elzárása a forgalomtól.
Megoldás: Behajtani tilos, kivéve engedéllyel.
Ok: Az utcák indokolatlan parkolóhellyé válásának veszélye, az átmenő forgalom szügségtelensége.
Határidő: 2008.02.01
2.A Duna-korzó egyirányúsítása északi irányba a Péter Pál utcától felfelé a Rév utcáig.
Megoldás: Táblás jelzés
Ok: A szakasz elzárása egyelőre nem javasolt, viszont a zsúfoltság csökkentése indokolt. A korlátozás feltétele a Teátrum parkoló visszakerülése városi üzemeltetésbe.
Határidő: 2008.02.01
3.Péter Pál utca és Kucsera Ferenc utca forgalmának korlátozása
Megoldás: Behajtani tilos, kivéve engedéllyel
Ok: A területen található szolgáltatások gyalogosan megközelíthetők a közeli parkolóhelyekről. A teljes lezárás feltétele a Teátrum parkoló visszakerülése városi üzemeltetésbe.
Határidő: 2008.10.01
4.Dumtsa Jenő utca – Jókai utca – Duna-korzó – Péter Pál utca által határolt terület teljes korlátozása.
Megoldás: Behajtani tilos, kivéve engedéllyel.
Ok: Az utcák indokolatlan parkolóhellyé válásának veszélye, az átmenő forgalom szügségtelensége.
Határidő: 2008.02.01
5.Bükkös part – Kanonok utca – Bajcsy Zsilinszky utca forgalmának változtatása (opció 1)
Megoldás: A Kanonok és a Bajcsy Zs. utca forgalmi irányának megváltoztatásával a Bajcsy Zs. utcából minden olyan forgalom kiszűrése, amely nem az ottani intézményekbe irányul.
Megoldás: Táblás jelzés
Határidő: 2008.02.01
6.Bükkös part – Kanonok utca – Bajcsy Zsilinszky utcák forgalmának változtatása (opció 3)
A 6-os opcióval együtt a forgalom visszavezetése a 11-es útra a csomópont átalakításával. Az átalakítás jelentős költsége miatt ennek végrehajtási feltételei távolabb vannak, de ez a megoldás van összhangban a Belvárosi Koncepcióval, hosszútávon mindenképpen ez a megoldás
Megoldás: Lámpás csomópont a Bükkös part Dunakanyar körút kereszteződéshez.
Határidő: 2009.10.01
7.Bükkös part lezárása a Kanonok utcától lefelé
Megoldás: Behajtani tilos, kivéve engedéllyel
Ok: A szakasz forgalma a 8-as megvalósulása után indokolatlanná válik
Határidő: 2009.10.01
8.Rákóczi Ferenc utca korlátozása az Arany János utcától a Főtér felé
Megoldás: Behajtani tilos, kivéve engedéllyel
Ok: A jelenlegi forgalom csak a helyi intézmények dolgozóinak parkolását biztosítja, alkalmanként 1-1 eltévedt autóval. A korlátozás feltétele a Teátrum parkoló visszakerülése városi üzemeltetésbe.
Határidő: 2008.02.01
9.Városház tér fizikai lezárásának megszüntetése, a „Kivéve engedéllyel“ zónához kapcsolása. A jelenlegi lezárás a koncepció többi eleméhez képest előreszaladt, a fizikai lezárás a katasztrófa elhárítást nehezíti. A forgalom elvágása miatt jelentős forgalmat indukál a Paprikabíró csomópontban, amely szemben a Rákóczi Ferenc utcai csomóponttal nem védett.
Megoldás: Megnyitás, Megállni tilos
Határidő: 2009.10.01
10.A Fulcó Deák utcáról a PMK parkoló felé fordulás engedélyezése
Megoldás: A jelenleg másik irányú forgalom megfordítása
Ok: A forgalom vonzása a parkoló felé, az ellenkező irányú, lefelé menő forgalom okának hiánya.
Határidő: 2008.02.01
11.A 11-es út és a Kossuth Lajos utca kapcsolat helyreállítása
Megoldás: Az Intermodális csomópont kialakítása során az „extra“ irány bevezetése. A szakaszra a „kivéve célforgalom“ korlátozás bevezetése
Ok: A Posta felé irányuló forgalom jelenleg a lakótelepen keresztül, a part felől érkezik. A korlátozás oka, hogy itt az átmenő forgalom oka megszűnt.
Határidő: 2009.10.01

 

 
2008. március 11.
KAPTAM EGY FÜLEST
 
Az utóbbi két napban csendben voltam, mert ha az ember, ha nem is váratlanul, de kap egy nagy pofont, olyat, hogy attól két napig cseng a füle, hát nincs nagy kedve édelegni, jópofásodni. Arról hazudozni pedig, hogy nem történt semmi, nem az én stílusom. Mások vállán kisírni magam, meg nem éppen férfias dolog, így hát hallgattam. Mert hát valljuk be őszintén, a FIDESZ rendesen megnyerte ezt a népszavazást. Bocsánat nem a nemek aránya volt meglepő, hanem a mozgósítás eredményessége. Az előzetes tájékoztatások nem jelezték azt, hogy a magyar lakosság a 2008. március 9-ei országos ügydöntő népszavazáson ilyen nagy számban fog elmenni szavazni, bár a közvélemény-kutató cégek mostanában már errefelé igazítanak. A szentendrei kistérség 45245, ezen belül Szentendre 19460 fő választópolgárának részvételi hajlandósága nagyjából közelített az országos átlag 50,02%-hoz, Szentendrén egy kevéssel kisebb 49,15% volt. A megjelenés kis eltéréssel akkora volt, mint a 2006. évi jobboldali győzelemmel zárult önkormányzati választáson. (akkor 10 396)

Nyertek az igenek, annyira, hogy még a győzők is megdöbbentek tőle. Mert hát hiába, az ügyesen feltett kérdéssel rájátszani az emberek önvédelmi reflexeire, győzni a népszavazáson, a fő gond megmaradt, és most igazán hangosan fogalmazódik majd meg. Mi lesz a nyugdíjjal, egészségügy átalakításának szükséges és fájdalmas tennivalóival, ugyanis, azt az ellentétes nézeteket valló kollégáink is pontosan tudják, hogy kevés az aktív dolgozó, a befizető és nagy lélekszámú nyugdíjas korosztályunk, mint ahogy arról is pontos ismereteik vannak, hogy kevés a befizetés az egészségügyi alapba és egyre drágábbak a gyógyszerek, műszerek, eljárások, magyarán szólva valamit lépni kell. S most, aki kérésükre, javaslatukra a vizitdíj, kórházi napidíj és tandíj ellen szavaztak, hamarosan azt fogják mondani, hogy ha á-t mondtatok, mondjatok b-ét is. Nem véletlen Orbán Viktor győzelem utáni visszafogott hangütése, mert hát az ellenzéki oldalon lévő kollégáink is pontosan tudják, hogy a vátoztatások tovább nem halaszthatók és ehhez az ellenzék támogotása is szükséges.

A helyi hírharsonában írtam arról, hogy miért tartom üdvösnek vizitdíjat. Kaptam is rá választ az igazgató asszonytól, mondván az a 32 millió amit én felemlegetek nem is a vizitdíjból jött össze, ( ő és a polgármester mondta a testületi ülésen, visszanézhető, hallgatható). Mégsem azzal van bajom, hogy most másképpen emlékezik, hanem azt amit ez előrevetít. Ugyanis, ha már ennyit nem bír el a győztes igazságérzete, mi lesz ha, a csődhelyzet elkerülése miatt majd fájdalmasabb dolgokban kell közös gyékényen árulni? Vagy én is, mert éppen megfricskáztak, mondjam azt, tegyek érte, hogy ne a szentendrei rendelőintézet legyen az egyik favorit. Nem teszek ilyet, bármennyire is sérti hiúságom a meghazudtolás

Tulajdonképpen nem az bánt, hogy a lelkesedéstől piruló arcú, fiatal, gomblyukában nemzetiszín szalagos tanító néni meglegyintett, mert az oké, ő tipikus Viktor hívő, vele kalkuláltam, benne volt a pakliban, mint mondani szokták. Hanem az, hogy idős, esztergályos kollégám, akivel együtt kevertük maltert, amikor kalákában építettük az óvodát, kent le egy rendes nyaklevest. Mert ezen a szavazáson körülbelül 900-an voltak Szentendrén olyanok, aki 2006-ban baloldali szavazók voltak, s akik most voksukat a vizitdíj, kórházi napidíj és a tandíj eltörlésére adták. Mert hiába állította a kormány és a szocialista képviselők is, hogy ők ilyen egészségügyi törvényt, több biztosítós, fizetős egészségügyet akarnak, ennek előnyeiről nem sikerült meggyőzni választóinkat. A többség az érzékelte csak, hogy koalíciós elígérkezésből adódó kényszer miatt alakult így a törvény, az SZDSZ kényszerítette rá akaratát a miniszterelnökre és a koalíció foglyaként vergődő szocialista frakcióra. Nem sikerült elhitetni választóink többségével, hogy jó dolog a napidíj, vizit-díj és tandíj, mert az elképzelés is, amely bár lehet, hogy eurokonform -ennek a szónak ma már nincs pozitív tartalma Magyarországon- és szükséges is, éppen, azzal a nyolcvanas években vágyott svéd, német jóléti kapitalizmus-modellel ellentétes, amelyre választóink többsége vágyott és amelyet elérni remélt a rendszerváltáskor.

Szóval, lehet reformról beszélni, szabad kádáristának titulálni a társadalom nagyobbik felét, ez a rendszerváltás óta elfogadott szólhasználat, már nem sérti legfeljebb néhány régi káder fülét. De az emberek zsebébe nyúlni nyilvánosan, úgy látszik, azt nem szabad. Persze most neoliberális barátaink, a pénz diktatúrájának lovagjai fanyalognak, hogy milyen éretlenek vagyunk, mennyire nem értjük ez az új kapitalista, a pénz számára szabad világot, mennyire korszerűtlenül gondolkodik honfitársaink többsége. Lehet, hogy így van. Lehet az átkos paternalizmus hívének minősíteni a többséget, de attól még így gondolkodnak, sőt mint kiderült cselekednek is honfitársaink.

 

 
2008. március 9.
MILYEN LESZ AZ IDEI TURISZTIKAI SZEZON?
 

Kovács Margit Kerámia Gyüjtemény átadása anno hetvenes évek.

Azt, hogy milyen lesz a turisztikai szezon Szentendrén, nehéz megjósolni. Egyesek szerint a hetvenes években elegendő volt annyi, hogy a KGST főtitkárát meglátták a tévéhíradóban, amint a Kovács Margit kerámiákat nézegeti,és valamelyik magyar központi méltósággal végigsétál a szentendrei Fő téren, máris háromezer szocialista brigád – ünnepi felhívás és mindenféle egyéb felajánlás nélkül, és függetlenül attól, hogy arany vagy bronzkoszorús volt-e – úgy döntött, hogy márpedig ők, a TSZ (gyár, szakszövetkezet stb. a kellő szocialista termelési ágazat ide beilleszthető) buszával eljönnek Pestre a Skálába bevásárolni, majd utána kiugranak és megnézik a csudálatos Szentendrét.

Nem is csalódtak. Mert ettek itt, egy, öt, tizenhét lángost, ittak rá, egy, öt, tizenhét korsó sört, megnézték a Kovács Margit Kerámia Gyűjteményt, vizeltek a Duna parton és boldogan hazautaztak a Skálában vett vásárfiával.

Aztán jött a rendszerváltás, amikor alig akadt olyan nyugateurópai, akit ne fogott volna el a kíváncsiság, hogy megnézze – már csak kalandvágyból is –, milyen is volt az a bizonyos magyar legvidámabb barakk, ott túl a szögesdróton. Az elegendő volt arra, hogy megjósolják milyen is lesz a turisztikai szezon Szentendrén annyi, ha meglátták a tévében, hogy valamelyik nyugati állam kormányfője Szentendrén jár és Kovács Margit kerámiáit vizslatja, és valamelyik új, magyar méltósággal végigsétál a szentendrei Fő téren. Erre máris úgy döntött a nyugateurópai esztergályos, hogy a betervezett görögországi nyaralás ide, lekötött szállodafoglalás oda, ő márpedig Budapestre látogat és kiugrik Szentendrére is.

Nem csalódtak ők sem (nagyon), mert ettek itt, öt, tizenhét, százharmincöt márkáért az x, y, z vendéglőben jó, zsíros, ungarische gulascht, ittak rá, öt, tizenhét márkáért egy pohár sört, vagy ötvenért ménkű rossz magyar lőrét cigányzenével, táncosokkal, azaszép, azaszép folklórműsorral, megnézték a Kovács Margit Kerámia Gyűjteményt, vizeltek a Duna parton és boldogan hazautaztak a Bogdányi utcában vett echte ungarische népművészeti vásárfiával.

S ekkor még ide járt sok un. állandó vendég is, akiket az idegenforgalmi szakmában csak, mint a legfontosabb tényezőt emlegetnek. Mert hát ekkor Budapesten legendája volt a szentendrei Görög utcai fagylaltnak, a Görög kancsó vasipecsenyéjének, a Arany Sárkány izbégi pecsenyéjének és gödöllői, töltött csirkéjének, a Rab Ráby magyaros konyhájának és minthogy büfé is kaphatna Michelin-csillagot, Jakabék szentendrei, tejfölös-fokhagymás lángosának is. Ha hiszik, ha nem, akkor még jókat enni is kiugrott kétforintos benzinnel tankolt ©kodájával, vállalati Volgájával a budapesti középkáder, a televízió szerkesztőtől a gyári személyzetisig szinte mindenki.

Februári hétvége 2008.
Mostanában azt mondják, nehéz megmondani, hogy milyen is lesz a turisztikai szezon Szentendrén. Állítólag, ma már csak úgy tudják megjósolni mire is számíthat a boldogtalan szentendrei butikos és vendéglős, ha Bubla úr lovának citromát összekeverik a Susnyákon szedett leveli béka szárított porával és egy alsóizbégi szűz vizeletével, hozzáadnak egy kanál lemálló vakolatdarabot a Duna korzón lévő, rózsaszín ház földszinti, jobb ablak alatti darabkájával, ezt összevegyítik némi Duna vízzel, amelyet Nepomuki Szent János napjának hajnalán merítettek a Derecske forgónál, s felöntik mindezt egy pohár bogdányi ezüstnohával, jól összerázzák, egy éjszakát teliholddal megvilágíttatják …, és megitatják a jövendőmondóval. Állítólag, akkor az biztosan megjövendöli, hogy milyen is lesz az idei turisztikai szezon Szentendrén.

Mert az biztos, hogy a szentendrei vendéglők konyhájáért ma már aligha jönnek a városba túristák. AKovács Margit Kerámia Gyűjtemény is csak akkor lenne attrakció, ha Győzike lépne fel ott. Szentendrei hírű, minőségű fagylaltot Pesten is lehet kapni már, nem is egy helyen. De ami ennél is jobban otthon tartja a valamikori Szentendrére kijáró budapesti fiát, az az, hogy ma nem két forint a benzin, és a városi közlekedésről, a szentendrei parkolásról legendákat hallani a fővárosban, de ezek egy rémregényből való részletek.

 

 
2008. március 8.
RÓZA TÖRTÉNETE
 
 
A nemzetközi nőnap a történelmet alakító nők napja a köztudatban, amely azt a küzdelmet idézii fel, melyet a nők évszázadokon át azért vívtak, hogy a társadalomban egyenlő jogokkal és lehetőségekkel élhessenek. 1857. március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin, innen a március 8-i dátum.

Kevesen tudják, hogy élt városunkban egy hagyomány, amely ma már kétszázharmincnégy éves lenne, és amely a szentendrei nők önbecsülésének állít emléket, mintegy előzménye volt a jogaikért küzdő huszadik századi nőmozgalmaknak.
A Preobrazsenszka templom udvarában az ó-szerb feliratú sírkövek között van egy görög szövegű is. Ez áll rajta: "Itt van az Úr boldogult szolgája Róza, Theodorosz Martoisz háziasszonya. Élt 58 évet. Elhunyt 1774. augusztus 2-án." Ez Róza sírja, akit a világ csúfságára, nem a férje mellé, hanem külön sírba temettek, és sírkövére azt írták, háziasszony. Pedig Róza egy életen át hűséges asszonya, társa, szolgája volt Martoisznak. A történet szerint mivel nem voltak hivatalosan megesküdött házasok, ezért Rózát nem tartották arra érdemesnek, hogy férje mellé temessék. Ezt az asszonnyal szembeni méltánytalanságot a városi igazságtevő közemlékezet és női igazságérzet azzal egyenlítette ki, hogy szinte hősnővé, sírját kegyhellyé avatta. A sírkő évszázadokig a megesett szentendrei cselédlányok, elhagyott asszonyok zarándokhelye volt és még télen is friss virág volt sírnál. A szentendrei asszonyok ezzel fejezték ki szolidaritásukat, tiltakoztak a Rózával történt méltánytalanság ellen. Legalább is, nekem így mesélték el a szamárhegyi öregasszonyok.

Mostanság már nem szokott lenni a sírkövön virág, mert a szentenreiek már nem ismerik e régi történetet. De ma, amikor a hölgyeket ünnepeljük, kérem férfitársaimat emlékezzünk meg Rózáról is, akit két évszázadon át a szentendrei nők megőriztek emlékezetükben.
Sok boldogságot Róza, nyugodj békében és minden jót, sok boldogságot szentendrei hölgyek!

 

 
2008. március 7.
ZÖLD, ZÖLD
 
 
Érdekes beruházás, bio-építkezés helyszíne a szentendrei Sziget utca környéke. A harmincas években botrányos körülmények között lemondatott Starzsinszky László szentendrei polgármester, akit sikkasztással vádoltak meg, villája és kertje volt a terület. Itt később, a hetvenes években épült fel a vízügyi számítóközpont és kiállítás, és itt működik 1990 óta a REC, a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ, ahol a dolog történik. A REC éltre hívója az Európai Unió, az Amerikai Egyesült Államok Kormánya és a Magyar Kormány közösen, akik azzal a céllal termették meg, hogy támogassa a különböző környezetvédelemben érdekelt és abban szerepet játszó csoportokat, elősegítse együttműködésüket és a polgári társadalom fejlődését, részt vegyen a térség környezeti problémáinak feltárásában és megoldásában. Mai fő támogatói az Európai Bizottság, az USA, valamint Japán, Dánia, Hollandia, Nagy-Britannia, Kanada,
 
Finnország, Németország, Olaszország, Norvégia kormányai, illetve számos nemzetközi szervezet (pl.: UNDP, GEF) és magán-alapítvány. Nos itt van, pontosabban volt az a központi kiállítási épület, amelyben van a híres sokat látott konferencia terem is, ahol átadták az előző rendszer díszpolgári címeit 1975 decemberében az elsőket, többek között Barcsay Jenőnek és Czóbel Bélának, s amely most környezetbarát épületté újul meg, úgynevezett nullemissziós működtetésű épületté alakítják át. Miként a központ előtt az építésről infromácót nyújtó táblán olvasható, tervezője Kruppa Gábor és Federico Butera, kivitelezője az Unikulcs Kft. Az átalakítás befejezésének határideje 2008. májusa. S arról is hallani, hogy ezek után megkezdődik a hatalmas kert, nyilvános bio-parkká való átlakítása, remélhetőleg midannyiunk használatára és örömére.
 

 
2008. március 6.
KISTÉRSÉG OH!
 
 
DPÖMTKT, KEOP, KMOP és hasonló idegenül hangzó betűszavak repkedtek a február 28-i Dunakanyari és Pilisi Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulásának testületi-ülésén. Magyarán mondva a járási települések polgármestereinek tanácskozásán. Ha ekkkor véletlenül a környéken lakó érdeklődő betévedt volna a tárgyalás színhelyére, szentendrei városháza nagytermébe, bizonyosan csak a kötőszavakat értette volna meg abból a polémiából ami itt folyt, s amiről a teremben a polgármester urak beszéltek. Pedig, a téma, miként azt mondani szokták, húsba vágó, pontosabban mindannyiunk pénztárcáját érintő volt. Ugyanis, sok egyebek mellett, a szervezet 2008. évi költségvetéséről, és egy olyan szennyvíztisztítási és elvezetési programról is tárgyalt a tárasaság, amely ha jól előkészítve és időben elkészül, akár négy milliárd forintnyi pénzt hozhat a településeinknek.

De csak szép sorjában. A kistérségi szervezetnek erre az évre tervezett költségvetése 267 millió forint. Amire persze Önök azt is mondhatnák, hogy a két fős hivatal működtetésére, értendő ez alatt a kistérségi irodát, sok is, meg kevés is. Sok, ha onnan nézzük, hogy ez a településenként és személyenként 1000 forintnyi hozzájárulást, tagdíjat másra is lehetne költeni, Kevés, ha azt vizsgáljuk, hogy csak ennyi áll rendelkezésre, kistérségi projektek önrészére, mert pénz nélkül nem lehet fejlesztési forrásokat nyerni.

Ezt a költségvetést is, sokféle állami normatívával egészít ki a központi kassza, -ebben az évben 152 millióval-, hogy valahogy együttműködésre és közös fejlesztésekre ösztönözze a településeket. Így olyan feladatokhoz, amelyet közösen végeznek el, többlet pénzt juttat, s ezzel, mint a csacsi orra elé kötött illatos szénacsomóval vezetgetik polgármestereinket arra, hogy működjenek együtt.

A testületi ülés elején is éppen arról alakult ki vita, hogy kinek mennyi jutott vissza, magyarán mennyire érte meg az együttműködés. Előbb az elnöklő szentendrei polgármester dr. Dietz azt ismertette, hogy az ő számolása szerint a kis lélekszámú települések, mint Csobánka, Pilisszentlászló, Pócsmegyer jártak jobban, a nagyobb kistérségi városok, Pomáz és Szentendre ráfizettek erre. De kiderült ez csak bizonyos tételek figyelembevételével igaz állítás, mert másfajta normatív bevételekkel is számolva egészen más a kép, hisz akkor az egyik legjobban kedvezményezett Visegrád lesz. Mivel részletes adatok itt nem álltak rendelkezésre és a résztvevők sem tudtak végleges álláspontra jutni, úgy döntöttek, elfelejtik a szempontot és nem beszélnek arról ki járt jól./tovább/


 
2008. március 5.
PARKOLUNK, KÖZLEKEDÜNK
 
 
A legutóbbi rendkívüli testületi ülésen a polgármester úr rendre utasított (teheti) azzal, hogy most a parkolásról beszélünk, ne hozakodjak elő, kvázi ne húzzam az időt, hogy az óváros közlekedésével kapcsolatos dolgokról beszélek. Mielőtt valaki helyettem megsértődne, szeretném elmondani itt is, hogy joga van hozzá, hiszen neki kell mederben tartania az ülést, hogy ne folyjon szét, és mint később kiderült, azért is pánikolt, nehogy határozatképtelenné váljék a testület, mert a jobboldalról jócskán hiányoztak képviselők. Itt jegyzem meg, ha akartuk volna, jégre vihettük volna az ülést azzal, hogy jelen lévő balosok elmegyünk, vagy nem nyomjuk meg gombot, de eszünkbe sem jutott, bár időnként ilyenkor bennem is mocorog a kisördög, mert eszembe jut, mit megtettek velünk Miakich idejében a másik oldalon űlők. De hát az ne vállaljon képviselőséget aki túl érzékeny és az sem, aki nem tudja elviselni a vereséget.  
 

No de a lényegről. Letorkolt hozzászólásomban azt próbáltam bemutatni, hogy a fizető parkolás kiterjesztése esetenként kemény közlekedésszabályozást is jelent. Hiszen azok akik nem kívánnak fizetni, elfoglalják a mellékutcákat. A parkolás kiterjesztése hatására azt a példát hoztam fel, hogy ha bevezetik a fizető parkolást a Bogdányi utcának a Rév utca és Dézsma utca közötti szakaszán és Dézsma utcában is, mint azt Kun Csaba alpolgármester javasolta és a későbbiekre kilátásba helyezte, csak pénzért lehet majd parkolni, annak az lehet a következménye, hogy sokan majd az Angyal utcát vagy a Felsőhegy utcát veszik igénybe autójuknak, abból pedig káosz lesz, hiszen e két utcácska olyan keskeny, hogy nem lehet majd rajta közlekedni és akkor az egész Szamárhegy bedugulhat egy autó miatt.

 

Nos, valami hasonló történik napjainkban a Ferences Gimnázium és Könyvtár könyékén. A képek ma délelőtt készültek, és az egyiken az látszik, hogy az Áprily téren, ahol vagy az alma mater iránti lojalitásból vagy csak egyszerűen közlekedés-logikai meggondolásból nem kell a parkolásért fizetni, autók sora áll, nehezítve a Bükkös-patak felé az Aprily téren, Fulcó deák és Tiszteletes utcán az óváros egyik fő megközelítési útvonalán való közlekedést. Ugyanakkor a Martinovics utcában a szerb temető falánál, nyugis helyen lévő parkolók üresen állnak .

Végigjárva környéket, miközben a Bödecsék előtt is volt parkolóhely addig a reggel ful forgalmat bonyolító Arzén utcában autók parkoltak. Magyarán szólva, ott ahol nagy a forgalom, az egyébként is keskeny utakon, autók várakoztak, míg a nyugis, senkit sem akadályozó parkolók üresen álltak.


Ez így szerintem még nem jó megoldás, ráfér némi finomítás.

 

 
2008. március 4.
FOGARASI TANÁR ÚR
 
 
Öcsike telefonál . -Hallottad, meghalt Fogarasi úr! A hírtől kissé kábultan, ahogy beszélgetünk idézzük alakját, arra döbbenünk rá, hogy alig tudunk valamit a Tanárúrról. Pedig az utóbbi négy évben, sokat voltunk vele, hiszen együtt vittük a Gombaakadémiát. ( a gomba a Duna korzón lévő valamikori városi vécé, amelyet előbb kioszkká, majd büfévé alakítottak át) Volt olyan tavasz és nyár, hogy naponta két órát ültünk egy asztalnál. Hosszú langaléta ember, hajlott háttal, szája sarkában az elmaradhatatlan cigarettával, Tanárúr. Így neveztük egymás között a Gombaakadémián, ahol ő volt közöttünk a filosz- lelkű. Sütött a nap, iszogattuk borunkat, kavargattuk szellemi szódavizünket (azt a szófűzért, amelyet csak az érthet, aki végighallgatott már minden foxi maxit, látott és átélt már endékás határőr-packázást, akinek Bódy Gábor nem távolban élt nagy művész csupán, satöbbi, satöbbi, satöbbi..) és idéztük nosztalgia nélkül a hetvenes, nyolcvanas éveket. Nem vitatkoztunk, legfeljebb elejtettünk egy-egy történtet, tudva, hogy a körülöttünk lévő ifjak, úgy is azt mondják majd, hantáznak az öregek, túl erős a fantáziájuk.
Az egyik tavaszon valamelyik országos napilap fiatal újságírója beesett közénk, -bárki leülhetett az asztalhoz, szívesen láttuk- és marhájul lelkesedett hallva a Gombaakadémiáról, -Ilyen sehol sincs ebben az országban! ömlengett, s én, hogy tovább kábítsam őt, odaküldtem a Tanárúrhoz, kérdezze őt, ha igaz történeteket akar hallani Bódy Gáborról. Pechemre a Tanárúr éppen depóban volt, s elhajtotta a kis srácot, mint a macskát szarni, aki ettől még jobban felpörgött és két napig nem ment el Szentendréről, ott lebzselt körülöttünk, mint a Lacáért lelkesedő gimnazisták.
Éppen túl volt az x-edik váláson, rossz passzban, mert felszámolta vállalkozását, pontosabban átalakította, új tervekkel, elképzelésekkel volt tele. Nyáron lakást keresett magának, nyugisat, ahol dolgozhat. Ötvenszer megbeszéltük, hogy holnap nekiáll, megírja azt a bizonyos hetvenes, nyolcvanas éveket, a filmgyári történeteket, balázsbélás időket. Csak egy kis nyugi kell, már kész az én honlapom is, mondta, és reméltem, hogy az új média-lehetőség írásra kényszeríti majd.
 

Nem tudom mi van a dolgozattal. Egy idő múlva elmaradozott a gombából, azt mesélték betegeskedik. Én is hanyagoltam a korzót, mert portás lettem. Bélát megoperálták ő sem ját már annyit le mint régen, nem bírja cigifüstöt. Elmaradt közgazdasági sorozatom is, pedig tíz alkalommal ültünk le megbeszélésre, Viktor hirtelen meghalt, s most elment a Tanárúr is. A Gomba Akadémia már nem lesz olyan, mint volt, Viktor és Tanár úr nélkül. Már csak Öcsike és én maradtunk a volt állandóak közül. S hiába ugrik majd be Kraszna ,jön Laca lelkesedve sárospataki magányából, vagy Bendzsi hangosan hintve az igét, ez már nem a régi akadémia lesz. Csak olyan mint a város, Billencs, Százlábú, Dusán, Sirilla és Kövesgyuri nélkül, egy kicsit szürkébb, mint volt. De abban reménykedünk, hogy ezen a tavaszon is kivirágzik gomba melletti rószaszín fa.

 

 
2008. március 3.
FORRÁS
 

Kis forrás
(foto: Szöllősi Bence)

Többször elmondtam, leírtam már sokszor, nosztalgiáztam rajta, panaszkodtam, jópofásodtam vele, pityeregtem miatta, dühöngtem, de az eredmény, kudarc, fiaskó. Mármint annak, hogy megvédjük forrásainkat, kútjainkat. Úgy látszik, ezek nekünk nem értékek. Mert hát hatvanas években előbb pöcét csináltak a kertben lévő kutakból, ezekbe kötötték be szennyvizet, s amikor már erre sem voltak használhatóak, hát bedöntötték, betemették őket. Nem törődve azzal, micsoda kárt okoztak, micsoda értéket tettek tönkre. Úgy vagyunk ezekkel, mint a szamárhegyi pincékkel. Lefalazták, bedöntötték, legfeljebb az előterükben tároltak krumplit, brikettet. Értékükre, fontosságukra csak akkor figyeltek fel újra, amikor központi pénzeket lehetett kapni, -kapott is Szentendre vagy tíz évig úgynevezett pincepénzt Péccsel, Egerrel és más pincés városokkal együtt- arra, hogy betömjék, vagy kisebb részüket felújítsák.
Az a bizonyos Szanatórium kút
A legújabb eset a mostani a Kis forrás kinyírása. Mert hát vannak akik szeretik, örülnek neki és rendszeresen kitakarítják a környékét, de mint látszik megvédeni így sem tudják. Most éppen arra a kúpra építettek egy "modern" házat, amely alól a forrás tör a felszínre. Ugyanis arra senki sem gondolt, hogy ahhoz, hogy megmaradjon, a környezetét is meg kell védeni, magunktól. Kit kéne felelőségre vonni? Azt, aki megvette a telket és építeni akar rá és nem tudja mit csinál az építéssel? Azt, akinek csak térkép e táj és azt sem tudja, mi tesz azzal ha kiadja az építési, esetünkben e rombolási engedélyt, mert másik nyilvántartásban van a források katasztere? Vonjuk felelőségre azt, aki szarik az egészre, aki elfelejtkezett a dologról? Nem tudom. Egy biztos, nem csak a Bjela vodának annyi, nem csak a
Sztaravoda
Ferenc forrás apadt el, nem csak a Sztaravoda forrásából nem ajánlatos inni már, nem csak nem tudjuk mi van Mangold -féle fürdő artézi kútjával, kik lopták el az óvárosi stanglis kutak vasszerkezetét, most úgy néz ki a Kis forrásnak is annyi. Előbb csak néhány négyzetmétere szorítják majd vissza a közterületet, aztán majd, hogy ne zavarja szomszédot, hogy ismeretlenek ne jelenjenek meg ott időnként előbb az egyik éjjel bedöntik a forrást, aztán elkerítik az oda vezető utat, végül eldózerolják. És úgy járunk ezzel a forrással is, mint szanatórium-kúttal és a könyékén lévő öt forrással, amelyek közül már csak egy csörgedez kitartóan a csatornába, a többit sikerült „ügyesen” betömedékelnie a gondos szentendreieknek, akik szeretik, becsülik városukat.
 

 
2008. március 2.
TEATRUM HOTEL
 
 
Most, hogy a Rév utcai Teátrum Étterem épülete hamarosan véglegesen a sírba száll, rövid harmincnyolc éves tengődés és agónai után, lebontják, kerestem róla anyagot archívumomban. De csak néhány sort találtam arról, hogy Kerekes Pali bácsi, a fiúiskola nagyra becsült és általam is igencsak félt tanítója, akkor tanácstag, akit ma valószínűleg nyilvánosan ötven tévécsatornában száz riporter gyermekgyilkos jelzővel gyalázna a világ előtt, amiatt, mert háború előtti módon kezelte sárga csikót, a nádpálcát még a hatvanas években is. Aki úgy elpáholta nádpálcájával azt aki valami rossz fát tett tűzre, szemtelenkedett, a sorakozó közben beszélt, lökdösődött, verekedett vagy pacát ejtett, hogy piros hurkák jelezték a fenekén „ alapos munkája nyomát”. Nos Pali bácsi, mint a Szamárhegy egyik „örökös” tanácstagja, ezért szólalt fel az 1970 októberi tanácsülésen „ hogy a most nyílt Teátrum Étteremben a fogyasztói árak nagyon magasak, nem a dolgozó kispénzű embereknek épült az étterem!” Pali bácsiról tudni illik, hogy a sárga csikó virtuóz használatán kívül volt más szenvedélye is, többek között, nem vetette meg kisfröccsöt sem.

Szóval, a legközelebbi március 11-i önkormányzati testületi-ülésen elénk kerül egy előterjesztés, a „Teátrum Hotel megvalósítási lehetőségeiről” címmel a polgármester aláírásával. Amelynek határozati javaslatában az áll, minősítsük át a telket és épületet forgalomképessé, magyarán eladható, apportálható stb, vagyontárggyá, készíttessünk egy szakcéggel ingatlanforgalmi értékbecslést és valamiféle …. hasznosítási javaslatot majd a polgármester terjesszen egy későbbi testületi ülés elé.

Ezt megelőző előterjesztési részben pedig arról írt mondatok sorjáznak, hogy a város miközben támogatja a Teátrum Hotel projektet, saját részére 20 autóbusznyi parkoló megtartását is igényli, és arról is írnak, hogy milyen módon és formában lépne be projektcégbe, valamint, hogy három éven belül el kell kezdeni az építést. Tájékoztatnak bennünket a parkoló és épület bonyolult (egy része út, másik része parkoló stb.) jogi helyzetéről, az építési koncesszióról és a pályázati koncesszió lehetséges tartalmáról, s ebben, az általunk életre hívott Pro Szentendre Kft. szerepvállalásáról is.

Szóval, végül is ledózerolnák volt a Teátrum Étterem épületét és telek nagyobbik részén egy háromcsillagosnak megfelelő, száz szobás szálloda épülne fel, nem városi pénzből. Erről már beszélt nekünk Jaczkó úr ,aki tájékoztatott bennünket a februári testületi ülésen arról, hogy mit szeretnének. Mivel az ördög részletekben van, gondolom hosszú egyeztetés előzi meg még a tervezést és az előkészítést, amelyben reményeink szerint, minden olyan információt megkapunk, amely a körültekintő döntéshez szükséges majd.

Mert hát abban majd mindenki egyetért a városban, hogy ha a Szentendre önkormányzatának -általában az önkormányzatok finanszírozása, ilyen marad a jövőben is, mint amilyen manapság, hogy évi másfél milliárdot másnak juttatnak a szentendreiek adójából,(szegényebb önkormányzatoknak) akkor olyan adókból, mint amilyen a szállóvendégek után kapott visszatérítés lehet a városnak megélni és ehhez szállodára van szükség. Ha ezt a célt jól, színvonalasan és a város érdekeit is figyelembe véve szolgálja ez a projekt, hát akkor, támogatásra érdemes.

 

 
2008. március 1.
TESTVÉRVÁROSI DOLGAINK 2.
 
Balról, jobbra: Nyitrai Zsuzsa a Szentendrei Nemzetközi Kapcsolatok Egyesületének titkára, Mauricette Roussel a francia város testvérváros egyesületének elnökasszonya,
Rakó Edit a könyvár munkatársa.
Testérvárosok küldöttei érkeztek Szentendrére a mostani március elejei hétvégére, hogy az ez évi közös programot pontosítsák és jövő évi terveket megbeszéljék. Mint az bizonyára Önök által is ismert, Szentendrét kiterjedt testvérvárosi kapcsolatok fűzik nyugat, kelet és dél európai városokhoz. A kapcsolatok gerincét, a még dr. Szini tanácselnöksége idejében létrejött nyugat németországi (akkor még volt NSZK és NDK is) Wertheimmel való kapcsolat jelentette, erre épült rá a többiekkel való kontaktus. Előbb -10 éve múlt már- a francia Salon de Provance, majd az angliai Huntingdon és Godmanchester és sorra többi, Kézdivásárhely és Zilah (Erdély) Stari grad ( Horvátország), Barbizon testvérvárosi kapcsolatok nőttek hozzá az ősidőkből meglévő Krusevac (Szerbia Montenegró) az utóbbi években hanyagolt finn Uusikaupunkival és a bolgár Koprivsicával volt barátsághoz. A testvérvárosok legtöbbjében, miként az 2000. év óta Szentendrén is így van, nem csak az önkormányzatok, hanem civilekből álló testvérvárosi egyesületek is tevékenykednek, amelyek e kapcsolatok konjunktúramentességét, az emberi, jó baráti összekapcsolódások révén tartalmát is biztosítani képesek. Szombaton egész napos tanácskozáson véglegesítették az ősszel Szentendrén megrendezendő Kulturális és Ifjúsági Fesztivál programját, amelyet a művészet és kézművesség gondolat köré fonva rendeznek meg. A résztvevők úgy döntöttek, hogy a négy nagy, (Salon, Wertheim, Huntigdon, Szentendre mellé e fesztiválra meghívják Kézdivásárhely és Barbizon városainak képviselőit is. Abban is döntöttek a delegátusok, hogy 2009-ben a németek, 2010-ben Salon de Provance rendezi a fesztivált. A két város közötti kapcsolat tizedik évfordulója alkalmából 2008. május 15. 16. 17. 18-án Salon de Provance-ban ünnepséget rendeznek franciaországi testvérvárosunkban, amelyen a hivatalos delegátusokon kívül a Musica Beata kórus vesz majd részt Szentendréről. Bejelentették, hogy március 15-étől működik a testvérvárosok közös honlapja is. Mauricette Roussel a francia város testvérváros egyesületének elnökasszonya találkozott Rakó Edittel a Pest Megyei Könyvtár munkatársával, s arról váltottak szót, hogy szívesen leveleznének (e-maileznének) működnének együtt, cserélnének tapasztalatot a két városban működő könyvtár munkatársai. Mauricette vállalta, hogy ebben jószolgálati munkát végez, összehozza a feleket. Vasárnap szabadidős programon Révkomáromba és Komáromba kirándultak a résztvevők, a polgár- és alpolgármesterek, a testvérvárosi egyesületek küldöttei a Szentendrei Nemzetközi Kapcsolatok Egyesületének szervezésében, majd este batyubálon lazítottak, múlatták az időt a MűvészetMalomban.

 
2008. február 26.
TESTVÉRVÁROSI DOLGAINK
 
Az egyesület vezetősége ülésezik.
Michel Tonon Salone de Provance-i polgármester azzal a kéréssel fordult a szentendreiekhez, hogy ebben az évben, mivel náluk éppen önkormányzati választások vannak, vállaljuk át és most mi rendezzük meg a Nemzetközi Ifjúsági és Sport Fesztivált. (Ami ebben az évben kulturális fesztivál) A legutóbbi képviselő-testületi ülésen döntöttünk, kérésüket teljesítjük. Ez sok feladatot ró a városra, a hivatal apparátusára, de kellenek az önkéntes segítők is, már csak azért is, mert az új, megtisztogatott hivatalban már nincs olyan munkatárs, aki látott volna testvérvárosi embert testközelből. Bizonyosan emlékeznek rá, az oktatási irodát, e feladatokkal is foglalkozó városi szakosztályt „likvidálta” elsőként az új városvezetés, és hát azok a munkatársak, munkatársnők, akik itt dolgoztak és tudták mi fán terem egy, a testvérvárosokkal közösen szervezett sportfesztivál, már nincsenek a hivatalban, vagy valamilyen más beosztásba kerültek.

Michel Tonon

A hivatal szerencséjére azonban tőlük és főképpen segítőkészségüktől függetlenül is működik a Szentendrei Testvérvárosi Egyesület, amelyben volt polgármesterek és e kapcsolatok életre hívásában oroszlánrészt vállaló aktivisták önzetlenül dolgoznak, anélkül, hogy ez nekik valaki időnként megköszönné. Bár a Kriaszter Attila fémjelezte az Új Kulturális Kht-nak is van nemzetközi ügyekkel foglakozó munkatársa,- a városházi szmsz szerint az ő feldata volna e program megszervezése, irányítása- de ő eddig csak horvátországi dolgokkal foglalkozott, jószerivel azt sem tudja Salon de Provance-t, vagy Godmanchestert eszik vagy isszák.

/tovább/

 

 
2008. február 24.
TELT HÁZ
 
 
Vasárnap délután fél négy van. A Kőhegy felé jár már a nap, van ereje, már most februárban is. Egy órányi városi sétálás és bámészkodás után vagyok, már nagyon kívánkozik le rólam a télikabát. Jó érzés hazaérkezve a fogason tudni téli hűséges társamat. Lenn az óvárosban a Rákóczi iskolán túl még nyüzsög a nép, Szentendre megtelt. Felénk a Református Gimnázium környékén ennek már nyomait sem lehet érzékelni, talán annyit, hogy végeláthatatlan sorokban ömlik a gépkocsiáradat Budapest irányába.

Lenéztem ebéd után, hogyan is válik, vált be az új forgalmi rend, valóban bedőlt-e Szentendre, mint azt a múlt héten lenn-járva a városban hallhattam vendéglős ismerőseimtől. Hát mit is mondjak? Nyüzsi, ember és autó mindenütt. A volt Teátrum Étterem parkolójában 54 személyautót számolok meg, viszont autóbusz talán, ha kettő áll most itt. Egy gépkocsinyi parkolóhely sincs a Rév utcától a Fehér házig. A Görög utca a hetvenes éveket idézi, hosszú sor áll a fagylaltos előtt.

 
Felsétálok a Fő térre. Bubla Jánost, a hintóst kérdezem, -Ilyen volt tegnap is? Kissé óvatoskodva válaszol.- A tegnapi nap jobb volt, pedig jobban fújt a szél, mint most. Én tovább okoskodom, - Igen, hát a vasárnap délután mindig gyengébb. Mire ő. - Nem lehet ezt kiszámítani! zárja le a polémiát.

A Fő tér tele sétáló emberekkel és vendéglők is kiraktak néhány asztalt már. Valószínűleg a kuncsaft könyörögte ki. Igazuk van, minek üljön az ember benn az üveg mögött, amikor kinn szépen süt a nap és jólesik a kávét szürcsölve, napozgatni, bámulni a sétálgató kirándulókat a hangulatos téren. De nem mindig lesz ez így, mert néhány hónap és lesz majd keletje az árnyéknak is, amikor majd mediterrán módra perzsel a nap, úgy, hogy a bazalt kockakövek is égetik talpat./tovább/

 

 
2008. február 21.
HA NEM LÉPÜNK, BEDŐL SZENTENDRE
 
 
Sziráki Ferenc a huszadik század végi Szentendrét kitaláló, tervét elkészítő és kezdeti lépéseit megvalósító tanácselnök írását olvasom éppen.
„1966 őszén lehetett, maikor Garas Dezső színművész keresett fel egy fiatal rendező társaságában. Elnök úr- nem régen voltam a Dubrovniki Ünnepi Játékokon, azóta keresem idehaza azt a játékteret, ahol hasonló színházat lehetne létrehozni. Miután Szentendrén több filmforgatáson vettem részt, - ez a város lenne alkalmas elképzeléseink megvalósítására. A Fő tér például ilyen- a teret övező házak- maguk a díszletek. Nem kell más csak négyszáz „sámli” és kész a nézőtér... Székely Lajos művelődési osztálya megoldotta.
1967 őszén az Országos Idegenforgalmi Tanács biztosított hozzá egy millió forintot.”

 
 
Sziráki Ferenc: Helytörténeti visszaemlékezéseim szentendrei éveimről...(1957-1967)

Szóval itt van ez a Szentendre. Ez a mai város, amely most bajban van. Sőt egyesek szerint a baj olyan nagy, már akkora, hogy nem is lehet segíteni a dolgon és a folyamat visszafordíthatatlan. Ma már nem csak pletyka, hogy a Bogdányi utcában egyre kevesebb a vevő és a csoportok sorra mondják le, veszik ki utazási irodák kínálatukból a szentendrei kétórás sétát és egyre gyakrabban látni egy lélek sincs sétáló utcát. Ez pedig rossz üzenet.
Szakemberek csodálkoznak és kérdezik, - Ti hagyjátok ezt? Miért nincs a városnak elképzelése arra, mit is tegyen most. Nincs, mert csak papíron van turizmus-fejlesztési koncepció, Dumtsa terv, és úgy tesznek a városházán a vezetők, mintha az magától és örökké lenne, hogy sokan vannak a sétáló utcákon. Úgy viselkednek, mintha ma is Kállay vagy Miakich polgármestersége idejét élnénk amikor még lehetett azzal nyomulni, hogy többet fizessenek, kisebb helyen áruljanak a vállalkozók. Pedig 2006 szeptembere óta új időket élünk, recessziót él át a szentendrei turizmus. Egyesek szerint a forgalomcsökkenés 20 %-os./tovább/
 

 
2008. február 18.
A VIZITDÍJ ÉS AZ ANALFABETIZMUS
 
 
- Ne foglakozz te ilyenekkel! intett anyám, amikor megtudta miről akarok írni és érdemes hinni neki, már csak élettapasztalata miatt is. Hiszen megélt már majd nyolcvan évet. Volt zárdában éhezve bujkáló fiatal lány a budapesti ostrom idején, postás az ötvenes években, amikor apám nem kaphatott munkát, mert 1949-ben „nem viselkedett jól” kertészetünk államosításakor, és volt szövetkezeti bedolgozó is, akinek úgy adták a munkát, -Várjatok sorotokra, nektek úgy is jól megy, mert ti maszekok vagytok!
- Nem jó kikezdeni a doktorokkal! figyelmeztetett. De én nem akarok senkit sem bántani, csak eddig nem tudtam, hogy lehet, engem is egy analfabéta gyógyít. Nem, ez így durva és nem is igaz, mert aki gyógyít nem analfabéta, „csak” digitális anlafabéta. Mert hát kedves olvasó, attól, hogy valakinek kompjuter van az asztalán attól még sajnos digitálisan analfabéta lehet, s mint sok mai vezető esetében, és ezek szerint némely háziorvosnál is, legalábbis az az alábbi cikkből ez derül ki legfeljebb finomabban fogalmazva így,„mert nem igen barátkoztak meg a számítógéppel, a megváltozott világgal.” Nagy gond ez, de mint majd az írásból az is kiderül, nem a szentendrei háziorvosok, csak az Európai Unió szerint. Az meg ugye kevésbé fontos érv mostanában.

Részlet a Magyaroszág című lap „ Születésnapi mérleg az egyéves vizitdíjról”cikkéből:

„Szentendrén az agglomeráció ékkövében, kilenc háziorvos működik. Hasitz Ágnes megköszönte 2800 betegének a vizitdíjakból – amúgy őértük -vásárolt készülékeket, így az új EKG-t, s azt a CRP-műszert, amely egyetlen csepp újbegyből vett vérből ki tudja mutatni azt,hogy kór bakteriális avagy vírusos eredetű, azaz kell-e antibiotikumot felírni és szedetni a beteggel, vagy ez csak feleslegesen megterheli a szervezetet, a pénztárcát. Hasitz doktornő viszont a fizetett vizitdíjjal kapcsolatban valami más, szerinte legalább ennyire, ha nem még fontosabbra is felhívta a figyelmet. Bár mint fogalmazott azért lehet, hogy sok kolléga majd legszívesebben „megégetné” őt boszorkányként. Ez pedig a következő:minden egyes vizitdíj mögött orvos-beteg találkozás , receptírás van- a vizitdíj az övék marad teljesen, de jelentési kötelezettséggel tartoznak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak. A vizitdíj számítógépes ügyvitel – az egyes orvosok által csepült „óriási adminisztráció” - az orvosnő szerint – az áttekinthetőséget, s igen, az ellenőrzést is segíti. Akinek ez fáj ott baj van -mondta- mert bizony nem lehet csak úgy a piacon, az autó tetején receptet írni, mindennek nyoma kell legyen. Hasitz Ágnes szerint ez szabályozottabb működést inkább az idősebb háziorvosok sérelmezik, mert nem igen barátkoztak meg a számítógéppel, a megváltozott világgal....”/tovább/

 

 
2008. február 14.
CSERE-BERE FOGADOM
(avagy, mi lesz veled Ferenczy Gyűjtemény )
 
Amikor eltávolították a régi portálokat
„Pest Megyei Önkormányzattal kötendő ingatlancsere” címmel a múzeum további sorsáról szóló határozat került elénk a tegnapi önkormányzati ülésen. Ugyanis, a Pest Megyei Múzeum igazgatóságának épületét a Görög utcai szerencsétlen kinézetűre sikeredett múzeum iroda-épületet és a volt szerb iskola épületét ( Görög templom mellett a Bogdányi utcában) hamarosan át kell adni a Szerb Ortodox Egyháznak az egyházi kárpótlásról szóló törvény szerint. Ezért új helyet kell biztosítania a múzeum részére a tulajdonos Pest Megyei Önkormányzatnak, hogy tudjanak valahol működni a múzeumi irodák és ami ennél talán érdekesebb, új hely kell a Ferenczy Gyűjteménynek is. Erre nyújtott valamikor megoldási lehetőséget a Castrum program, amely nagyívű elképzelést annak idején, még a Kádár rendszerben a Szentendrei Tanács, később Pest megye eszdéeszes alpolgármestere Gulyás József szorgalmazott. Ennek volt része, az az ingatlancsere, amelynek egyik epizódja volt, hogy azt a két telket cserélte el a megyével a város, amelyen az Ulcisia Castra maradványai vannak. De mint ilyen esetekben lenni szokott, hiába, most a korábbi csere és az előkészítésre, tervezésre, feltárásra elköltött tízmilliók, nemzetközi tervpályázattal elkészített tervek az új múzeumi központra, a program mára bedőlt. A mostani megyei-városi közös javaslat arról szól, hogy cseréljük vissza a telkeket és adjuk át részükre a volt földhivatal épületét múzeumi központ és a Ferenczy Gyűjtemény céljára. Mielőtt ezen Önök nagyon felháborodnának, az az igazság, hogy a megyei önkormányzat vezetőinek asztalán ott fekszik Vác városának ajánlata, akik ingyenesen adnának egy a szentendreinél jóval nagyobb, jó állapotban lévő patinás épületet múzeumi központ és a Ferenczy anyag részére, ingyen.
Képtárból helytörténeti gyüjtemény lesz.
Meg aztán, hol van már a régi Szentendre elkötelezettség, a mai megyei vezetők jószerivel legfeljebb szoronganak egy kicsit, ha városunk nevét hallják. Így állunk most, a megyét pontosabban a múzeumot sürgeti az idő, mert a mostani irodaépületüket hamarosan át kell adni az egyháznak, ezért költözniük kell. Szentendre pedig kutyaszorítóban van, ugyanis a város vezetői, nem találtak más megoldást, jobb épületet, mint az üresen álló rossz állapotú volt földhivatalét múzeumi célra, amely a város szerint 250 milliót ér és amelyre, hogy használható legyen a hasra ütött becslések szerint is fél milliárd szükségeltetik legalább. A csereszerződés része, hogy a Pest megyei múzeum létesítene egy helytörténeti kiállítást a Fő téri kereskedőházban. Amely 150 négyzetméteren helyezkedne el „Ez az egyik legfőbb igény a városban” hisz „ a szentendreiek régóta szeretnének már egy helytörténeti gyűjteményt!” hangzott el és olvashattuk is a Szentendre és Vidékében. Ezekből egyértelműen úgy tűnik, polgármester úrék gondolkodásában ez előbbre való mint, hogy mi lesz a Ferenczy Gyűjteménnyel, hisz Kun alpolgármester úr is azért emelt szót a testületi ülésen, hogy dr. Katona Gyuláné vagy valamelyik „ismert helyi nagy tekintélyű szentendrei helytörténész” részt vehessen a leendő kiállítás megalkotásában. Hogy mi lesz a nagy hírű, Ferenczy Gyűjteménnyel? Hát vagy megy a földhivatal épületébe egy kortárs anyaggal együtt, vagy Vácra. Az előbbi talán valószínűbb, reménykedjünk.
 

 
2008. február 13.
KÖLTSÉGVETÉS MEGLEPETÉSSEL
(avagy, nem mese a rendelőintézetről)
 
 
A mondás, amit felidézek, nem minapi, akkorából való, amikor új gazdasági igazgató érkezett a rendelőintézet élére. Az új ember, hogy valahogy „talajt fogjon” magyarán befogadják,- tudni kell a szentendrei orvos, nővér közösségbe nem könnyű a beilleszkedés, csak lassan és sok próbát kibírva fogadja be a kollégát a közösség- eleinte számos dologgal próbálkozott, többek között azzal is, hogy bált rendezett azért, hogy a kollégákkal összemelegedjenek. Nos, éppen erről beszélgettünk az egyik testületi ülés szünetében, amikor nagy sóhajjal a következőt mondta, „- Ha egyszer nekem hetven millió önkormányzati pénzem lenne évente, én olyan szakorvosi rendelőt csinálnék itt, hogy még a kútvögyis budapestiek is megirigyelnék!
Nos az igazsághoz tartozik, nem lett neki évi hetven milliója, sőt mint később kiderült „hamar kiviselte magát,” és még a múlt évben is csak 64 millió önkormányzati támgoatásból gazdálkodott dr. Pázmány Annamária a rendelőintézetet vezető igazgató asszony. Mi önkormányzati képviselők meg közben folyamatosan arra biztattuk, agitáltuk őt is, hogy a kistérségi testület első emberével dr. Dietz polgármester úrral közösen valahogy nyerjék meg a környező községek, városok polgármestereit arra, hogy ne csak dumáljanak arról, hogy a rendelőintézet nem csak Szentendréé és hogy körzet 72 ezer emberének ellátására szolgál, de ezért illene, sőt több mint illene a közös intézmény fejlesztésébe, fenntartásába pénzzel is beszállniuk./tovább/


 
2008. február 7.
KÖZLEKEDÉSRŐL MÉG
 
 
Mi, miért van az új belvárosi közlekedési rendben? kérdezik sokan és számos dologra nem tudok válaszolni. Persze mielőtt még azt hinnék, hogy nem volt ilyen témájú tájékoztató előadás, konzultáció, bemutató, fórum, tévednek mert volt vagy tíz, legfeljebb én nem gondoltam arra, hogy majd amikor bevezetik az új közlekedési rendet, engem naponta tucatnyian kérdeznek majd meg- No és ez miért van így? Mert azt értem, hogy a Duna korzó forgalomcsökkentése a város, pontosabban a Duna part jobb gyalogos biciklis, használatát helyezi elsőnek, magyarán ne pöfögjenek a levesembe vagy hogy a gyerekkel nyugodtan lehessen sétálni okok miatt van így. Abban is van ráció, hogy ezt azzal érik el, hogy az autóforgalmat a PéterPál utcától Észak felé egyenirányúsítják, de az számomra is most derült csak ki, mibe is kerül ez. Mert ma és immáron a bevezetés óta minden reggel (vasárnapi napról nincsenek tapasztalataim) a legforgalmasabb reggeli fél nyolc körüli időben kocsisor áll a lakótelepi kereszteződéstől a Piroska panzióig, ugyanis mivel nem működik, pontosabban le van zárva a Duna-korzó a korábbi menekülő útvonal, a Dunakanyar körúton feltorlódik a forgalom. A Duna parti út le van zárva, de nem mindenkinek. Mert néhány ott lakó szerint semmit nem csökkent a forgalom mert vannak olyan autósok akik az egyirányú utcában szemben közlekednek a forgalommal.

 
Az Arzén utcaiak is panaszkodnak, hogy megnőtt az autók száma, a Dalmát, Iskola, Arzén, Pátriárka utcai forgalma, olyannyira, hogy ma már kockázatos az Arzén utcára reggel a kapun kifordulni. Sokak szerint nem sikeres megoldás a Dobozi utca kettévágása sem. Mert szinte senki sem tartja be a kissé bonyolultra sikeredett több táblás megoldást. Sajnos nem javult könyvtár előtti járda elfoglalás helyzete sem, sokan továbbra is a babakocsikat az úttestre kényszerítik, mert a járdát elfoglalják szabálytalanul parkoló autójukkal. Aztán nem tudom, hogy az új közlekedési rendnek köszönhető-e, de komoly ütközés volt a Református Gimnázium előtt a hétvégén, s mint Feri kollégám ma reggel panaszkodott, csak a negyedik lápára tudott befordulni a könyvtár felé. Úgyszintén nem tudni minek köszönhette a szerencsétlen a Szamos Cuki falán elhelyezett falikar, hogy egy valószínűleg magas rakományú autó majdnem letépte és most ott lóg, félig kiszakítva falból. Szóval áll a bál, szokták volt mondani az ilyen helyzetre. Tálúságok? Nem tudom biztosan, valószínűleg vannak olyan megoldási részletek amelyeken módosítani kell. Aztán vannak amelyek esetleges változtatásával még várni kell. Bizonyosan van olyan is, és itt a Duna-korzóra gondolok, amely esetében meg kell kísérelni kitartani az eredeti koncepció, szabályozás mellett. Van amikor szigorítani kell, esetleg fizikai akadályt, kényszerítés elhelyezni így szerzeni érvényt az új szabályozásnak. De egy dologban bizonyosan változtatnia kell, ez pedig a propaganda. Ökölszabály, ha valami megszokotton változtatni akarsz, unalomig mond, írd, rajzold, mert ami lehet, hogy neked már régen egyértelmű, ismert és már unod is, és ettől azt hiszed más is így van vele, az a közvéleménynek lehet hogy még újdonság.


 
2008. február 1.
ÚJ KÖZLEKEDÉS REND, KÁOSZ VAGY SEM?
 
Elsejétől megváltozott az óváros közlekedési rendje. Hogy jó-e, betartjuk-e, az a gyakorlatban fog kiderülni. Egy biztos, régóta érik és szeretné is az önkormányzat annak szabályozását, hogy a városban rendkívülivé lett gépkocsiforgalmat valahogy kordába lehessen tartani. Az óváros gépkocsiforgalom-mentésítése csökkentése is 1993 óta terv, de eddig még nem sikerült megvalósítani..

1. A Kanonok és a Bajcsy utca forgalmi iránya megváltozik (táblákkal jelezve)
2. A Duna-korzó egyirányú lesz északi irányban, a Péter-Pál utcától a Rév utcáig.
3. Megengedett lesz a Fulcó Deák utcáról a PMK parkoló felé a behajtás, tehát a jelenlegi ellentétes irányú forgalom megfordul.
4. Nem lehet behajtani majd kivéve engedéllyel, a Dumtsa Jenő utca, a Jókai utca a Duna-korzó és Péter Pál utca által határolt területre
5. Nem lehet behajtani majd, kivéve engedéllyel, a Bükköspart, Kucsera Ferenc utca, Kanonok utca által kijelölt területre.
6. Nem lehet behajtani majd, kivéve engedéllyel, a Rákóczi Ferenc utcába az Arany János utcától a Fő tér felé.

 
 

Tucatnyi fórumon, közmeghallgatáson, szakmai beszélgetésen és konferencián ismertette az elképzelést az illetékes önkormányzati bizottság vezetője és a város vezető tisztségviselői is bedobták magukat és ahol csak lehetett beszéltek róla. Mégis, szinte kódolva volt, hogy a gondok most fognak előjönni. Mert a szentendreiek olyanok- bizonyosan másutt is ilyen emberek élnek- hogy hiába volt fórum, újságcikk, szórólap, valamilyen rejtélyes ok miatt nem akaródzik az információ eljutni a fülükbe. Akkor vesznek tudomásul valamiről, ha szembesülnek vele. Nos mit is mondjak volt ma reggel rendes kavalkád. Behajtani tilos táblával védett helyen szembejövő forgalom, fordulás jobbra, balra fel le és mindenhova. Különösen azok voltak bajban akik nem ismerik részletesen Szentendrét keringtek össze vissza. Félelmetes volt a szamárhegyi közlekedés ma reggel, mert most nem csak Hold utcába gyermeküket szállítók özönlöttek a Dalmát, Iskola, Arzén valamint a Pátriárka utcán, hanem innen is onnan is előbukkant egy-egy eltévedt autó idegesen keresve a kijáratot a hegyről. Volt olyan aki a Ráby téri oszlopokat feszegette annak reményében hogy a Gőzhajó utcán valahogy csak kijut a Dunakanyar körútra.

Hogy milyen lesz a fogadtatás ma még szinte megjósolhatatlan. Mert abban majd mindenki egyetért, hogy az óváros forgalmát csökkenteni kell, de hogy éppen ő ne hajthasson be, parkolhasson, állhasson meg ott ahol eddig szokott, azzal nem. Mert hát van minden szabályozásnak sajátossága, ez pedig az, hogy ahhoz, hogy azért hogy hatékony lehessen a többségnek el kell fogadnia, egyet kell értenie vele, mert a kikényszerítéssel majd minden szabályozás kontra produktívvá válik.


2008. január 28.
ARTÉRIA
 
 
A történet egyszerű, az Art'éria Galéria megszünt, pontosabban az Art'éria Egyesület feladta az általa bérelt Városház tér 1. számú épületben a galéria működtetését. Ezek után az önkormányzat kicsit kifoltozta a külsőt -néhány helyen a málló falat kijavíttatta- majd meghirdette 160 ezer Ft/hó bérleti díjért, de a megadott határidőre egyetlen jelentkező sem akadt. Ennyi történt.

1986. március 12-én "heted-hét országra szóló" ünnepségen adta át dr. Szini István tancselnök a volt Állami Biztosító irodája helyén, a felújított épületben az Art'éria Galériát. A régi fényképeken látható, hogy lehettek vagy háromszázan a megnyitón, eltorlaszolva az épület előtt az akkor még közlekedésre használt Városház teret és Rákóczi utca elejét. Akkor, ott, még az is, aki ellendrukkere volt az artériásoknak is azt gondolta, hogy jó, fontos dolog történt, hogy Szentendrén megnyílt ez a galéria.

Ezért is ez a bezárás dolog annál sokkal bonyolultabb, mint hogy kijelentjük, egy szentendrei galéria becsukta ajtaját. Bonyolultabb, mert Szentendrén az nagyon rossz üzenet, ha egy galéria bezár. Rossz, mert ilyenkor a városból egy darab törik le. Rosszabb, mint amikor a várdomb támfala omlik, szakad le. Mert azt gondolom és azt hiszem és ezzel nem vagyok egyedül, a galériák a város lelkéhez, lényegéhez tartoznak a Vajda Múzeumtól a legkisebb a nem épp a legértékesebb képzőművészeti alkotásokat árusító napról, napra élő boltocskáig. Persze akadnak, akik ezt nem így gondolják, mert abban hisznek, hogy az is jó, ha multinacionális cégek szupermarketeinek képkerteket és függönyöket árusító részlegei veszik át a nem szuper kategóriás képek árusítását, mondván a piac szent, mindenható és mindent megold. /tovább/


 
2008. január 22.
ÚJ KHT IGAZGATÓ
 
 
Mint a kalapból a kisnyúl, úgy került elénk ma este a legújabb személyi javaslat arról, hogy ki legyen a Közművelődési és Kulturális Kht. igazgatója addig, amíg az önkormányzat dönt arról ki lesz Kriaszter Attila végleges utódja. A testület tagjaiban kimondottan jó benyomást keltő 34 éves fiatalember Závodszky Zoltán lépett a lelkileg és anyagilag meglehetősen szétzilált kulturális intézmény élére. A meglepően schlagfertig úr, és kiváló schlagfertigkeit ejtőernyős ugrással landolt ma este Szentendrén a Tíz Évszak Kft-ből. Csábító képet festett róla az a tény hogy a Margitszigeten, az Ybl Miklós által épített sok évig elhanyagoltan álló kaszinóból volt egyetemista társaival egy olyan étterem, bár, kertmozi, kortárs képzőművészeti kiállítóhelyet és sikeres vállalkozást működtetnek, amely anyagyilag is sikeres. Bukta Imre, fe Lugosi Laca, Szurcsik és sok más a városban is ismert művész neve akik galériájukban kiállítottak jó pedigré az új vezetőről. Az nem lehet véletlen, mondtuk többen, hogy az ő neve is felmerült, hiszen a képviselők érdeklődő kérdéseire oly lazán és felkészülten válaszolgatott, mint aki több hete tanulmányozza a szentendrei kulturális életet, a kht tevékenységét és konkrét elképzelésekkel van a hogyantovábbról. Ma már a többség bizalmatlan, ha távolról jött embert lát, mert hát elődjével alaposan megégettük magunkat.
 

  ">   

 
ÚJ VEZÉRIGAZGATÓ VSZZRT
 
 
Új vezérigazgató áll a mai naptól város szolgáltató vállalatának a VSZZRt. élén. Január 22-én 14 órától Horváth József 43 éves menedzser felel Szentendrén a szemétszállításért és fűtőmű működéséért. Ugyanis őt választotta a testület elsöprő többséggel a város szolgáltató vállalatának megüresedett igazgatói tisztségére. Közöttük volt Horváth Gusztáv korábbi VSZZRt. igazgató is. Az új első ember a Magyar Televízió részvénytársaságnál lévő munkahelyét váltja fel a szentendrei vállalat vezérigazatói székével. Pénzügyi Számviteli Főiskolát majd az agrártudományi egyetemen logisztikai képesítést szerzett menedzser a rendszerváltást követően három óriáscégnél is dolgozott, ahol különböző magas szintű menedzserképzésben vett részt. A kissé decens kinézetű úriember bemutatkozó beszéde alapján, tisztában van -már amennyire lehet egy külső pályázó - a vállalat szomorú helyzetével, már csak azért is, mert a pályázat elbírálása előtti napirendként tárgyalta a testület a parkolási renddel kapcsolatosan azt, hogy mennyibe fog kerülni chip kártya a szentendreieknek. S ennek kapcsán szó esett arról is, hogy a testület által meghatározott feladatokat, a parkolók felfestését, s egyéb más a rendeletben előírt munkákat a cég nem végezte el.
Szóval, a mai nappal nem csak a káháté élén történt változás, ahol Kriaszter Attila helyett mint arról dr. Túri Edit az önkormányzat ügyvédje hozzászólásában fogalmazott „az őrá bizott vagyon tekintetében nehogy nagyobb károkozás érje az önkormányzatot” választott a testület új embert, de új arc került a városgazdálkodási cég élére is.

 
RÉGI FALUSI TÖRTÉNET
 
 
- Mindenki fel lesz jelentve, te is! ordította magából kikelve Riasztó Béla, mert a pásztornak el kellett számolnia a rábízott állatokkal. Ettől az ingerült hangtól egyszerre csend lett, mindenki elhallgatott aki a helyiségben volt. A gazda üveges szemekkel nézett maga elé, ő nem háborodott fel az arcátlanságon, csak nem értette, hogyan juthattak el idáig. Hogyan mérgesedhetett el ennyire a viszony a gazdák között. Mert hát ők barátok voltak, barátok, akik valamikor együtt kondásodtak, őrizték a disznókat. Együtt nevetgéltek az idétlenkedő, ugribugri, kunkori farkú kismalacokon, nézegették a formás alakú japán csibéket, tanítgatták pulijaikat terelni, faragták botjukat csendes őszi délutánokon.

Magában visszaemlékezett azokra az időkre, amikor borongós estéken és párás reggeleken együtt rótták a falu utcáit, tele reménnyel, amikor arról győzködték a falubelieket, hogy a nagyböjti választáson, majd rá, a gazdára szavazzanak, mert ő tudja legjobban gondját viselni a községnek.

Amikor nyertek, a gazda tudta mivel tartozik Bélának, ő is akarta, hogy régi vágyát, azt, hogy a falu pásztora lehessen teljesítenie illik. Meggyőzte hát társait, az egy utcából valókat, sőt még falu végéről is egyet-egyet, arról, hogy Béla tudja legjobban makkoltatni a kondát, gondoskodni az anyadisznókról, ismeri a legdúsabb legelőket, rendszeresen körmölni fogja a birkákat, és neki vannak a legjobb kutyái a környéken, azokkal képes megvédeni az állatseregletet a legvérmesebb farkasfalkától is. /tovább/

 

2008. január 18.
PRÓBA SZÖVEG
 

A gyárban már csak huszonkilencen vagyunk már csak a valamikori ötszázból. Bennünket is átadtak egy munkaközvetítő cégnek, most tőle bérel bennünket a tulajdonos. Tulajdonképpen nem történt semmi, munka van, minden maradt a régiben, csak egy két papírt kellett aláírni. A fizetés is majdnem annyi mint volt, csak egy kicsivel kevesebb, de hát a megszorítások, meg a tébé, meg a nehéz gazdasági helyzet, hát megértettük, elfogadtuk ez van. Mi tehettünk? Józsiékat úgy kirakták, egyik napról a másikra, hogy csak úgy repültek. Hogy nem volt szerződésük, jó, de ha azt követelték volna mikor kezdtek, hogy legyen papír, fel sem veszik őket. Örülünk, hogy itt van mit hazavinni a borítékban hó végén. Szóval, már nem vagyunk gyári alkalmazásban. Mi az hogy jó trükk, hogy így a melósok bármikor kirakhatók anélkül, hogy rendes végkielégítést kellene fizetni a tulajdonosnak. Miért mit tehettünk volna ez ellen?

Pedig milyen nagy reményekkel indultunk annak idején. Meg akartuk venni az üzemet, mert hittünk saját munkánk értékében, magukban , sőt még akkori vezetőikben is. Azok is fiatalok voltak, ügyesen vezették az üzemet, nem szállt el az agyuk. De aztán jött ez a külföldi, ígért fűt, fát mindenfélét és pénzt -egyesek szerint a privatizációt intézőknek is- így öve lett a gyár. S akkor elkezdődött a lassú leépítés. Először a kultúrt vették el, „zavarták ki az idegeneket,” a gyári pingpongcsapatot is, mert szükség van a helyre, irodának raktárnak kell, mondták, mert hát jön valami új megrendelés és bővüléshez meg hely kell. Aztán az újabb megrendelés mégsem jött, a kultúrban pedig egy darabig raktároztak üres ládákat, a lényeg, oda azóta sem lehetett belépni, az a tulajdonosé, egyébként is, - miért maga megengedné, hogy saját lakásában mások azt csináljanak amit akarnak? Ez volt a szöveg akkor is. Egyébként meg, kit érdekelt a kultúr, ha többet fizettek volna. De nem fizettek többet, csak ígérték, hogy majd, mi meg reménykedtünk, hiszen megígérték.

A Szemét meg hitegetett, hogy ha majd itt lesz a tulajdonos, amikor Magyarországra jön, akkor tisztázzák ezt dolgot is. Ja, most éppen nem ért rá, de legközelebb, akkor bizonyosan, úgy egy hónap múlva, szombaton délután. Máskor nem ér rá, mert befektetőkkel, meg a minisztériummal kell tárgyalnia, fontos, de te úgyis ráérsz, legfeljebb nem mész az unokádhoz, egyszer megteheted. Azután elvették a focipályát is, mert kellet az is a bővítéshez, ami szintén nem valósult meg, de túl értékes ahhoz a telek itt, hogy focipálya legyen rajta. S szép lassan fogytak, fogyatkoztak a korábbi munkásjóléti dolgok. Előbb a volt vállalati üdülőt adták el, azután a még meglévő bérleti jogokat is, mert hát túl drága, meg egyébként is, a tévé is bemondta, hogy racionálisan kell gazdálkodni, a felesleges kiadásokat csökkenti kell. A Szemétnek meg megint új kocsija van, azzal szállítja a tulajt egyik gyárból a másikba. Megmondanám én neki de nem tudok angolul, ő meg nem azt fordítja ami mondunk, pedig le is írtam mi a panaszunk, itt van, láthatod, két ilyen kis kockás noteszt teleírtam. Miért? Te is voltál bizalmi, tudhatod nem könnyű, pláne most. Amikor annak idején arról volt szó hogy súlyzót vegyenek sportkörnek te sem intézted el. Pedig akkor te voltál a bizalmi, és mi mindannyian aláírtuk. Nem más, az is egy dolog volt, ez is egy ügy, na és engem is kirúghat, ki fog megvédeni, senki.


 
2008. január 14.
BUBÁNI KOLÓNIA
 
 
Sokan azt gondolják, a kommunák a hippizmus termékei és a hatvanas évek végéről származnak. Pedig sokkal régebbiek. Nemzedékemre nagy hatással voltak a hippik dániai és USA-ban lévő kommunái, ezek számunkra a szabadság szimbólumai voltak. A hippi elnevezést először az amerikai televízióban használták 1964. április 22-én a WNBC TV Channel 4-en, New York Cityben a New York World Fair megnyitásánál, ahol a vietnami háború ellen tiltakozó fiatalok csoportja ülősztrájkot tartott. A hippik közös jellemzője volt, hogy hajukat hosszúra növesztették, pólót és farmert viseltek, és szerették a Beatlest. Megkérdőjelezték a hagyományos nemi erkölcsöt. A hippik visszautasították az ötvenes évek amerikai fogyasztói társadalmának léha unalmát, miszerint egyforma külvárosokban kell lakni, kétszemélyes ágyakban aludni, ugyanolyan autókat vezetni, butító sorozatokat nézni a tévében.
A hippi mozgalmat olyan nevek fémjelzik mint Gary Snyder, Michael McClure, Lawren-ce Ferlinghetti és Allen Ginsberg költők, akik a mozgalom politikusai és „gurui” voltak. A mozgalom azt tartotta: csak úgy lehet objektíven szemlélni a társadalmat, ha az ember kilép belőle – csak akkor lehet látni, hogy mi a baj vele, és hogyan kellene megváltoztatni. Innen gyökeredzik az ökológiai mozgalom is
./tovább/

 
2008. január 6.
VÉGJÁTÉK
 
 
Van eset, amikor az ember látszólag felértékelődik, ha akarja, ha nem. Nos, így jártam én is most, hogy az Új kulturális központ vezetőjének inog a széke, mert Györgyi az iwiw-en azt mondja, pontosabban írja, hogy ha én nem szavazom meg annak idején Kriaszter Attilát, akkor biz a tatárhad többségű szentendrei önkormányzati jobboldal sem teszi ezt. Mit is mondjak erre, kétes dicsőség és siker ez számomra és nem kívánt felértékelődés, amiben most részem van. De már ritkán lepődöm meg. Mert hát az elmúlt tizenöt évben sok mindent átéltem. Voltam már ügynökgyanús és bolsevik, jobbra-húzó és népfrontos bratyizó, gyenge kezű és autokrata. Volt amikor a képembe vágták „Mit bohóckodsz ezzel a dalmátsággal” máskor meg „kisebbségi helyzeteddel visszaélő demagóg”jelzővel illettek, de mint mondani szokás„fehér ember”csak ritkán lehettem. Mint kiderült, most sem.

Amikor a földön fekszik a kiterített sörényes ellenfél, tobzódik a tor a halott oroszlán felett, nagyokat rúgnak bele az énmegmondtam emberek. Ők látták, ők tudták már annak idején. Lehet, sőt azt sem vitatom, hogy ilyen ember sok volt. De ennyien?
Mert abban ugye egyetértünk, hogy a mai napig nem sikerült senkinek sem megoldást találni arra a nem könnyű feladványra, hogy hogyan lehet Szentendre kulturális presztízsét fenntartani, amikor 1988-óta tizedére csökkent a pénze a kulturális eseményeket szervezőknek. Ez pedig nem semmi./tovább/

 

2008. január 3.
HADI SKANZEN
 
 
Szóval a dolog, kezd egy irányba haladni. Mert volt annak idején Szentendrén a Ferenczy Múzeum. „ A Marx tér 6. alatti iskolaépületet korábban kultúrotthon céljára akartuk felhasználni, Folyó évi január hó 18. napján a VKM és a Múzeumok Központja, valamint a Délszlávok Demokratikus Központja képviselőiből bizottság jelent meg városi tanácsnál, amely bizottság úgy döntött, hogy jelzett épületet múzeum részére fogják igénybe venni.” „ Döntéssel nem értünk egyet!” mondja ki a Tanács VB 1951. január 26-án majdnem pontosan 58 éve. A helyi pártbizottság és tanács vébé ide, közakarat oda, Ferenczy Múzeum lett a szerb iskolából, ha akarták, ha nem a szentendreiek. Aztán a hetvenes évektől létesültek sorra a múzeumok a Kovács Margit Gyűjteménnyel kezdődött és most már lassan két tucatnál tart a számuk. Van közöttük képzőművészeti kis múzeum de olyan hatalmas intézmény is, mint a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szentendre idegenforgalmának jelképes dicső motorvonata, a Skanzen-Turán.

A kilencvenes években Szentendrén bővült a múzeum kínálat. Ekkor létesült a Közlekedési Múzeum szebbnél szebb századelős villamosokkal, vagy a legutóbbi idők érdekessége a Rádió Múzeum és Korencsy tanító néni unokájának Károly nevével fémjelzett legújabb fő téri attrakció az óra múzeum. És íme következő, nem túl meglepő, de szerintem érdekes hír:
Dr. Isaszegi János, a Magyar Honvédség Központi Kiképző Bázisának parancsnoka december elején arról számolt be, hogy az elgondolás és tervezés szintjén megszületett egy haditechnikai park ötlete, de az alapterv még nem nyilvános, mert jóváhagyás előtt áll./tovább/


 
2008. január 1.
B.U.É.K
 
 
Hát itt van, mármint a 2008. év van itt, köszöntött be, jött át a kapun, lépett, léptetett be bennünket ha akartuk, ha nem, ezzel az éjjel az új esztendőbe. Most mindenki azon tűnődik, azzal foglalkozik vajh milyen év is lesz ez. Gondolatban ólmot öntünk és reménykedünk, hogy jó lesz, vagy legalább is jobb, mint amilyen évet magunk mögött hagytunk.

A kor és az új módi szerint, esemeseken, ememeseken és e-maileken ömlik a jókívánság mindenhonnan. Jót, kívánnak kedves, közeli és csak kapiskálom, hogy ki lehet az, ismeretlen ismerősök. Okosan, szellemesen, tréfálkozva, komolykodva, szomorúan, nevetősen, közömbösen és szerfelett vidáman, ügyesen és ügyetlenül, együgyű képekkel és mondatokkal, és versekkel is. Szavak, mondatok rohangálnak a dótokon és a levegőben, hubok osztják ezerfelé, terjednek, mint az összedőlő dominóépítmény, amelyeket többszázezer darabból hónapok alatt nagy csarnokokban épít fel, soktucat egyetemista.

Számomra feltűnt, lehet, hogy ez sokaknak piti ügy, de ilyenkor derül ki, hogy a magyar szereti nyelvét. Úgy látszik úgy döntött, ha már sokmindenben különbözünk, ebben egységesek leszünk. Mert nyíltan és belül, magában motyogva, hangosan üvöltve, bevallva és titkon, de szereti nyelvét, mint titkos szeretőt. Szereti még az is, aki rongálja, töri, fitymálja, alázza, mert nem tud mit kezdeni azzal, amikor legbelül egyszer csak felrímelnek sorok, mondatok, észrevétlenül. Ilyenkor megadja magát, saját magának. Mgéha kisiklik alóluk a gondolat, akkor is. Mert a szavak, mint a nem kívánt érzetek, feltűnnek, s aztán ott csengenek, dobognak, susognak csattannak, pattognak, suhannak, reppennek az agyad göröngyös felületén száguldva, mint a sci-fi filmekben az űrhajók. Mert a nyelv összerak ezernyi dolgot, ha akarod, ha nem. Hisz a szavak feltűnnek váratlanul, egymásra lelnek majd szétbomlanak, hogy új alakot és formákat öltve ismét pompázzanak, haragítsanak vagy csak magyarázzanak. Mondatok kerekednek vétlenül, és már azt sem tudod honnan köszöntöttek rád, a semmiből érkeztek, vagy a múltból zúdultak utánad./tovább/

 

2007. december 27.
KARÁCSONY 2007
ább
 
 Túl vagyunk a Karácsonyon, mint mindenki. Megvolt, jó volt, ünnepi volt. Kicsit elfáradtunk a sok sütésben, főzésben, készülődésben, takarításban és most nekiláthatunk kipihenni az ünnepet. Az unokák csodálatosak voltak, értük érdemes volt ennyit vesződni, törődni, mert egyetlen mosolyukkal, nevetésükkel megtérül minden áldozat. <
 

Petrának egyébként is ez volt az első igazi karácsonya. Már jól vette az adást, tudta mi történik körülötte, hiszen már két éves. Beszél is, persze csak a maga módján, saját halandzsa nyelvén, számunkra érthetetlen szavakkal, mondatokkal fejezi ki akaratát, gondolatait. S néha még indulatos is a drágám, ha nem értjük, pöröl velünk, hogy ő megmondta, világosan kifejezte, csak mi vagyunk annyira buták, hogy nem értjük, jön át a metakommunikációján. Babát kapott és nagyon örült neki. Azonnal mezítelenre vetkőztette, hogy aztán később órákig szöszmötöljön öltöztetésével. Persze mindezt akkor, amikor szüleivel már indultak volna haza és már mindenki fel volt öltözve, rajtuk a sapka, sál, kabát, csizma, szóval az ajtóban, indulóban. De hát ugyebár a babának is fel kell öltöznie, mert hát … ezt nem mondta, de logikus, megfázik mezítelenül. Egyébként is, ha másoknak fel kell ölteni az ancúgot, a babának is fel kell, mert kint hideg van. Logikus? Na ugye./tovább/

 
 
 
 
 
 
 
 
 


t
SZAMIZDAT KIADVÁNY
A szamizdat kifejezés orosz eredetű betűszó. A szamizdat (Goszlitizdat – Állami Irodalmi Kiadó), szamizdat (Politizdat – Politikai Kiadó) és más hasonló, hivatalos kiadások mintájára alkotta Nyikoláj Glazkov orosz költő az 1940-es években a szam (szam – ön-, saját) és az szamizdat (izdatelsztvo – kiadás) szavakból. A kifejezés arra utal, hogy a szerző saját maga adta ki az írását, vagyis nem kérte a cenzúrahatóság engedélyét
 
 
 
 
 
 
 
X