főoldalra  
   
TESTVÉRVÁROSI DOLGAINK
   
   

Nyitrai Zsuzsa
az egyesület titkára

Michel Tonon Salone de Provance-i polgármester azzal kéréssel fordult a szentendreiekhez, hogy ebben az évben, mivel náluk éppen önkormányzati választások vannak, vállaljuk át és most mi rendezzük meg a Nemzetközi Ifjúsági és Sport Fesztivált. (Ami ebben az évben kulturális fesztivál) A legutóbbi képviselő-testületi ülésen, döntöttünk, kérésüket elfogadjuk. Ez sok feladatot ró a városra, a hivatal apparátusára, de kellenek az önkéntes segítők is, már csak azért is, mert az új, megtisztogatott hivatalban már nincs olyan munkatárs, aki látott volna testvérvárosi embert testközelből. Bizonyosan emlékeznek rá, az oktatási irodát, e feladatokkal is foglalkozó városi szakosztályt „likvidálta” elsőként az új városvezetés, és hát azok a munkatársak, munkatársnők, akik itt dolgoztak és tudták mi fán terem egy, a testvérvárosokkal közösen szervezett sportfesztivál, már nincsenek a hivatalban, vagy valamilyen más beosztásba kerültek. A hivatal szerencséjére azonban tőlük és főképpen segítőkészségüktől függetlenül is működik a Szentendrei Testvérvárosi Egyesület, amelyben volt polgármesterek és e kapcsolatok életre hívásában oroszlánrészt vállaló aktivisták önzetlenül dolgoznak, anélkül, hogy ez nekik valaki időnként megköszönné. Bár a Kriaszter Attila fémjelezte az Új Kulturális Kht-nak is van nemzetközi ügyekkel foglakozó munkatársa,- a városházi szmsz szerint az ő feldata volna e program megszervezése, irányítása- de ő eddig csak horvátországi dolgokkal foglalkozott, jószerivel azt sem tudja Salon de Provance-t, vagy Godmanchestert eszik vagy isszák.

 
Arról, hogy milyen teendőink vannak a sportfesztivál rendezésében, értekezett a minap, a Szentendrei Nemzetközi Kapcsolatok Egyesület is. Munkájukat csak távolról ismerők, sokan még ma is úgy gondolják, hogy ez a civil szervezet valamiféle bennfentesek ingyen happy -utazgatása, pedig aki itt feladatot vállal és kap, nem csak szabadidejét áldozza az ügyért, de időnként mélyen a zsebébe is kell nyúlnia. Így lesz ez most is, amikor a testvérvárosok hivatalos és civil küldötteit látja vendégül három napra Szentendre. Ugyanis, minden évben más és más helyszínen -most éppen Szentendrére került sor- megbeszélik a városok képviselői, hogy milyennek értékelik az előző évi együttműködést, milyet programjaik vannak abban az évben és mit terveznek a jövőben. Érintve a két és háromoldalú kapcsolatokat éppúgy, mint azokat az akciókat, amelyekben minden fél részt vesz. Két csoportból verbuválódnak a tanácskozás résztvevői. Egyrészt az önkormányzatok, polgármesterei és más hivatalosságok, másrészt a majd minden városban működő testvérvárosi egyesületek képviselői. Ugyanis ők jelentik -mint ahogy most Szentendrén is- az állandóságot, az aranyszálat ezekben kapcsolatokban, amelyeket a politikai konjunktúrák könnyen összetörhetnének. Ezen a héten pénteken érkeznek a delegátusok városunkba, s mert sokan közöttük vannak olyanok akik már a tizedik alkalommal járnak Szentendrén, az egyesület azt találta ki, hogy most Kósa Klára programon vegyenek részt. A keramikus hölgy, nagy sikerrel festette meg tányérjait a múlt évben néhány szentendrei potentáttal, akik még ma is szívesen emlékeznek tányérfestő akciójukra. Majd este polgármesteri díszvacsora. Szombaton aztán egész napos tanácskozás, amelyen valószínűleg szóba kerül majd a szentendrei sport – ami ebben az évben kulturális témájú- találkozó. De minden olyan kérdés is napirenden lesz, ami a jövőt érinti. Vasárnap aztán magyar program, amelyet idén Révkomáromba és Komáromba szervezett a városi civil szervezet. Este az egyesület szervezésében a MűvészetMalomban batyus bálon lazítanak a meghívott szentendreiek és testvérvárosi külföldi vendégeik.

Szóval, nem lesz most itt Michel, mert ezerrel kampányol, nem ér rá. Drukkolunk neki, no nem csak azért, mert szocialista színekben hosszú idő után először nyertek Salone de Provance-ban, hanem a személyes kapcsolatok miatt is. Ezért, most azoknak, akik nem ismerik, de értik a francia nyelvet, idecsatoltam várospolitika beszédét, amelyet a kampány idejére időzítve tettek fel az egyik videomegosztó csatornára.
A dolog már csak azért is érdekes nekünk, mert mi, a szentendrei baloldal okulva a Dumtsa terv kudarcán és átabota jellegén, új programot készítünk és ebben a munkában számítunk külhoni bárátaink, közöttük a Salon de Provance-i Michel Tonon szakmai segítségére is. Reméljük újra polgármesterként köszönthetjük majd, amikor előadását megtartja számunkra.


http://blip.tv/file/get/O2zone-MichelTONONUnUrbanismeVolontaire734.flvbi

  a lap tetjére