főoldalra  
   
KÖLTSÉGVETÉS MEGLEPETÉSSEL
   
   
Új büfé, igazán jó ötlet volt
A mondás ami felidézek, nem minapi, akkorából való, amikor új gazdasági igazgató érkezett a rendelőintézet élére. Az új ember, hogy valahogy „talajt fogjon” magyarán befogadják,- tudni kell a szentendrei orvos, nővér közösségbe nem könnyű a beilleszkedés, csak lassan és sok próbát kibírva fogadja be a kollégát a közösség- eleinte számos dologgal próbálkozott, többek között azzal is, hogy bált rendezett azért, hogy a kollégákkal összemelegedjenek. Nos, éppen erről beszélgettünk az egyik testületi ülés szünetében, amikor nagy sóhajjal a következőt mondta, „- Ha egyszer nekem hetven millió önkormányzati támogatásom lenne évente, én olyan szakorvosi rendelőt csinálnék itt, hogy még a kútvögyis budapestiek is megirigyelnék!”
Nos az igazsághoz tartozik, nem lett neki évi hetven milliója, sőt mint később kiderült „hamar kiviselte magát,” és még a múlt évben is csak 64 millióból önkormányzati támogatással gazdálkodott dr. Pázmány Annamária a rendelőintézetet vezető igazgató asszonya. Mi önkormányzati képviselők meg közben folyamatosan arra biztattuk, agitáltuk őt is, hogy a kistérségi testület első emberével dr. Dietz polgármester úrral közösen valahogy nyerjék meg a környező községek, városok polgármestereit arra, hogy ne csak dumáljanak arról, hogy a rendelőintézet nem csak Szentendréé és hogy körzet 72 ezer emberének ellátására szolgál, de ezért illene, sőt több mint illene a közös intézmény fejlesztésébe, fenntartásába pénzzel is beszállniuk.
Új készülék atáadása megyei alelnökkel
A napokban, készhez kapva a testületi anyagot, benne a város 2008-as költségvetését meglepődve látom, hogy a számok szerint erre az évre 96 millió áll a rendelőintézet rubrikájában. Mellette lakonikus szöveg arról, hogy két intézménynek a tűzoltóságnak és rendelőintézetnek nőtt a pénze. Jó azt megértettem, hogy semmi hurrá arról, hogy 50%-al több önkormányzati támogatással gazdálkodhatnak, mert hát dr. Pázmány mégis csak a FIDESZ egyik helyi prominense, s mint ilyen, nem fog öröm-ömlengésekbe esni, különösen nem a népszavazás előtt néhány héttel, de arra gondoltam, hogy polgármester esetleg expozéjában megemlíti. Mert azt hittem ő is tudja, hogy ekkora elkölthető pénz-növekmény a rendelőintézetnél 1949-óta nem volt. De nem ez történt, sőt inkább panaszos szomorkás hangvétele volt a város első emberének és leginkább arról szólt, hogy mi bezzeg nem kapunk annyit mint x meg y városok, igaz ekkora összegű költségből még soha nem gazdálkodhatott Szentendre, várossá válása óta. Ezt viszont nem fűzte mellé, ezt is csak én írom le.
Szóval, a testületi ülésen feltett kérdésemre adott válaszból kiderült, amelyet úgy adtak elő válaszadóim, mint a kisgyerek, akinek be kell vallania, hogy rossz fát tett a tűzre, vagy megette krétát, hogy bíz ez az évi 32 milliós növekmény abból az átkos, elutált, bolsevik trükkös vizitdíjból keletkezik. Azt nem, hogy végre először normális pénzből gazdálkodhat az intézmény és talán az is lehet, hogy ezért nem kell majd órákat ülni a sebészet előtti váróban és jut majd pénz néhány olyan dologra is, amiről eddig csak álmodoztak a kedves doktor bácsik és nénik. No meg mi is.
 
a lap tetejére