vissza az előző oldalra  
 
Módszerek
   
   

Az mára majd mindenki számára világos, hogy a város önkormányzata úgy tud hatékony lenni, ha a kultúra tereit biztosítja, tartalmi és szervezési koordinációt végez, egyes programokat támogat. Mert arra két évtizedes távon sincs mód, hogy a működtetésre szánt összegeket olyan mértékben növelje, hogy az arányaiban megközelítse a nyolcvanas évekét.

Salzburg

A közigazgatás átszervezése, (központi régió, kisérgió) előrevetíti, hogy a nyolcvanas évekre jellemző központi támogatásra nem számíthatunk a szentendrei programok finanszírozásában. Bár nőhet, az idegenforgalomból és helyi adókból a kulturára fordított összeg, de ennek mértéke aligha elgendő a régi típusú működésre.

Úgy is lehet fogalmazni, hogy Nyugat-európai szervezési típusú működtetési móddal (ahol jelentős összegeket juttatnak a profin megszervezett magas színvonaló kulturális programokra, Salzburgi nyárra 14 millárdot fordítanak állami és a sponzorok befizetéséből. ) Szentendrén működni aligha lehetséges a jövőben.

Pamplona

Helyette talán inkább a Dél-Európában szokásos működésre (ahol a lakosság aktív résztvevője szereplője a programoknak) nyílik lehetőség. Ez utóbbira példa, hogy Pamplomában többezer helyi öltözik jelmezbe és közreműködője a rendezvényeknek (a püspöktől, a polgármesterig mindenki vállaja saját szerepét) egy hét alatt 5 millió liter bort fogyasztanak el a rendezvényen résztvevők, s így gazdaságilag is rendkívül sikeres a rendezvény.

Ehhez viszont fontos, hogy a helyi, másutt fel nem lelhető sajátosságokat, értékeket kell legendáikkal, látványosan, színvonalasan felkínálni kulturális fogyasztásra. Kialakítani a helyiek érdekeltségét megtermető formákat is és ösztönözni, támogatni a lakosság öntevékenységét.

Mire lehet építeni?

Mindenek előtt az élő hagyományokra lehet építeni. Olyanok, mint az első ikonfestő iskola óta Szentendrén fellelhető képzőművészet kincs, a Teátrum, a Szentendrei Nyár rendezvényei amelyek ma már a város kultúrális sajátosságait. A játékra, kiálltásra alkalmas óvárosi környezet. A a Fő tér, Duna korzó, Daru piac, Czóbel park a Duna mint játszótér és számos kis tér, utca kínál szabadtéri játékra, ünnepi felvonulásra, kiállításra alkalmat. Fontos, hogy a helyszínek az exteriör is "játsszon", mint ahogy a legjobb (például a Pikko... Dundo Maroje, a templomtéri szabadtéri tárlat, a Dunakanyar c. darab a Nosztalgia Kávézóban stb.) előadásokban ez megvalsósult.
Hasonlóan a exteriör-höz jó lehetőséget kínálnak a belső terek is, olyanok mint a Városház-udvar, a MűvészetMalom, a Barcsay-, a Czóbel udvar, a templomtér a református templom kertje a Duna-parti Művelődési ház udvara és még számos kellemes enteriör.