Most már akár nyugodtan csoki utcának
is hívhatnánk a Dumtsa Jenõ utcát.
Rövid, alig száz méteres szakaszon kínálja
ínycsiklandó portékáit a Lola fagyizó,
Szabó Marcipán Múzeum és Cukrászda,
az ez évben nyitott fantasztikus árukínálatú
Édeni édesség csoki üzlet és
a most megnyílt Szamos Marcipán Múzeum Cukrászda.
S ha még a Mûvész fagyi-árusítását
is ide vesszük, e rövid utca-szakaszon öt üzletben
kaphatunk, nyelvújítási szót használva,
édes nyalányt, mai szóval, fagyit. Kis túlzással
majd focipálya nagyságú területen ülhet
le a szentendrei és az idelátogató, hogy
édes emlékekkel térjen haza.
Az hogy pénteken nyílt hivatalosan a Szamos Marcipán
Múzeum Cukrászda, jó alkalom ez arra, hogy
a régi szentendrei cukrászokra, cukrászdákra
emlékezzünk. Hiszen, már a huszadik század
fordulója táján, amikor kezdték felfedezni
e szép, akkor még álmos kisvárost,
számosan kirándultak Szentendrére azért,
hogy valamilyen édességgel megörvendeztessék
magukat és családjukat. Az új Szamos cukival
éppen átellenben a mai Mûvész helyén
volt a Beslics cukrászda, amit késõbb Pávaiék
vezettek. A festett paravánokkal berendezett Ali Csorbadzsi
a hatvanas években változott igencsak rideg kerámiaburkolatúvá
és váltott a Mûvész névre. Nem
tudom miért lett ez a neve, talán, mert akkor még
valóban a festõk és még számos
más szentendrei kedvelt délelõtti találkahelye
volt. De hadd emlékezzek egy mondatban korábbi idõre
is, képviselõtársam dr.Bindorffer Györgyi
egyik õsére, Ottinger mézeskalácsosra,
aki mint az édességek megbecsült mesterét
õrzi a szentendrei emlékezet, s aki a gyertyaöntõ
mesterséget is gyakorolta.
A jó és patinás cukrászda, étterem
a város vonzását növeli. Hogy e tételt
bizonyítsam, két várost említek meg
csak, Samobor-t és Bécset. E városok nevének
említése hallatán, bizonyosan eszünkbe
jut, a pillekönnyû krémes és a Sacher-torta.
Mint ahogy, mindenki tudta a monarchiában, hogy valódi
presso-kávét, csak Triesztben lehet inni. De mert
kevesen tudunk arról, hogy már 1698-ban mûködött
a városban szerb kávés. A mai szentendrei
cukrászdák, vendéglõk nem, hogy nem
használják fel a hely története által
nyújtotta patinát, de úgynevezett táj-jelegû
szentendrei étket is csak elvétve találni
a városi éttermekben. Gesztenye, piszke, szentendrei
cseresznye van olyan híres, de mindenképpen jobb,
mint a vezúvi, csak hát utóbbiból
az olaszok hírnevet, és jó üzletet tudtak
csinálni. Hogy a velencei (dalmát) bagóca
levest és más helyi specilitást, például
a dalmát raffiolit ne is említsem. Kevesen tudják,
hogy Húsvétkor a Szamárhegyen általános
volt a kecskegida sütés, és késõbb
a gidapörkölt. Pedig tõlünk nyugatra, sokat
számít, kinek mióta mûködik vendéglõje,
mennyire patinás az étterme, cukrászdája,
van-e helyi specialitása. Nem lehet véletlen, hogy
még Monte Carló is pályázatot írt
ki szakácsai számára, hogy legyen valamiféle
specialitása a városkának, mert megirigyelték
a nizzaiak sikerét salátájukkal. Tántoríthatatlanul
hiszem ma is azt, hogy Varga és Surányi cukrászmestereknek
nagyobb érdemük van a szentendrei idegenforgalom fellendítésben,
mint a korábbi és mai utazási irodáknak,
idegenforgalmi hivataloknak és mindenféle más
fennkölt intézménynek. Mert az ötvenes
évek végétõl, a Görög utcai
cukrászda évtizedeken keresztül, mágnesként
vonzotta a hazai, de legfõképp fõvárosi
közönséget Szentendrére. Remélem
és hiszem, hogy a város új csoki utcája
is vonzó és ismert lesz hamarosan. S ha mi, a szentendrei
önkormányzat képviselõi nem leszünk
továbbra is túlságosan elfoglalva a mesterséges
politikai csetepatékkal, jut idõnk és figyelmünk
arra is, hogy kiebrudaljuk a felesleges pöfögõket
az utcából és gondunk lesz, hogy az utca
méltó legyen boltjaihoz és Szentendre híres
polgármesterének nevéhez.