|
|||||
SZŐLŐ ÉS BOR
|
|||||
|
|||||
A Kisalföld tájegység házaiban idézték a Márton napjához fűződő néphagyományokat. A gyermekek Lúdas Matyi történetében, krumpli puska- és tollsíp készítésében lelhették kedvüket. A borkészítésnek Szentendrén évszázados hagyománya volt. Ennek állít emléket a város legrégebbi emlékkeresztje is, a Dézsma utca és Ady Endre utca sarkán a kerítésben álló Szőlősgazdák keresztje. A török hódoltság után, rácok (szerbek, dalmátok, görögök) telepedtek le, akik a vörösbor készítését tették általánossá. Ekkor lett a Szamárhegy szinte egyetlen lugas. Az ide érkezők meghonosították a prést és más, addig ismeretlen borkészítési eljárásokat. Ez idő tájt a legjelentősebb borkereskedők is görög vallásúak (szerb, görög, macedón stb.) voltak. Akadnak a város múltjában olyan dolgok, amelyek magyarázatra szorulnak. Például az a tény, hogy volt időszak amikor a városban egyszerre negyvenkilenc kádárműhely működött. Gondoljunk csak bele, három kádárműhely el tud látni egy jelentős borvidéket hordóval, akkor vajh negyvenkilenc műhely hány hordót gyárthatott? A
magyarázat részben a szentendrei borkészítési eljárásban van, amely szerint
a” szent-endrei, úgy nevezett zsuppos
bor, melyet szalmán- illetőleg zsuppszalmán - töppesztett szőlőre töltött
ó-borral készítenek.” Tehát a saját bor mellé még
vásároltak is vörösbort, - mert Szentendrén nem tudtak annyi bort termelni,
mint amennyit értékesíteni tudtak- és ebből is készítettek zsuppszalmán
töppesztett szőlővel szentendrei aszút, szentendrei bort. Pesten, 1870-ben kiadott "Magyarország képekben.
Honismertető album." ezt írja a szentendrei borról: „Bogdány és Szent
Endre ismertebb s nagyobb községek. Mindkettő gazdag szőlőjéről s vörös
boráról nevezetes. Különösen kitűnő a szent-endrei, úgy nevezett zsuppos
bor, melyet szalmán- illetőleg zsuppszalmán - töppesztett szolore töltött
ó-borral készítenek.” A filoxéra pusztításáig, a város ennek minőségi
szőlő- és bortermelésnek köszönhette felvirágzását, gazdagságát. Az egykori
Buda környéki borvidék egyik jelentős részét adták a Szentendrei szőlők,
a Budai szőlők (óbudai, Sashegy környéki), Promontori szőlők, Tétényi
szőlők mellett. Európai hírre tett szert a Fekete kadarkából készített
szentendrei bor. Nos e tradíciót idézik meg november 30-án Szent András napján Szentendrén. Ezen a pénteki napon a Városháza dísztermében választják ki Szentendre 2007 évi borát. Este hét órától a MűvészetMalomban Szent András napi jótékonysági esten ünnepelnek Új Kulturális Központ szervezésében a szentendreiek és vendégeik. Öröm, hogy szinte egymáshoz kapcsolódva olyan rendezvény
lesz a városban és Skanzenban, amely háterében évszázados helyi tradíció,
tucatnyi szokás lelhető fel és amelyből ha a felek akarnák európa hírű
programot lehetne szervezni. Persze ehhez a lelkesedés és szakértelem
mellett szükséges lenne a városban lévő e témában érintett intézmények,
a Szabadtéri Néprajzi Múzeum , Pest Megyei Múzeum Igazgatóság a Szerb
Múzeum és az Új Kulturális Központ hatékony együttműködésére és a kisebbségi
önkormányzatok, civil szerveztek egyének együttműködésére is. Most csak egyetlen dolgot említek a sok minden közül, amely a szőlővel, borral kapcsolatos, Szűcs József szőlőnemesítő munkásságát, aki Szentendrén utolsóként kísérelte meg az ezerkilencszázhatvanas években a szentendrei szőlő világhírének visszaállítását. S hadd pironkodjak itt magam és szentendrei társaim nevében is, akik mindenféle jelentéktelen figuráknak, lerázhatatlan paprikajancsiknak helyet kínálunk szentendrei könyveinkben, azért mert nem ismerjük őket, vagy kényelemből, hogy meg ne sértsük a nyomuló nímandot, hát szabad utat engedünk magamutogatásának, de olyanoknak, sem emléktáblát, sem semmiféle megemlékezést nem szervezünk, akik valójában megkíséreltek valamit tenni Szentendréért. Szűcs József 1894. jan. 29-én Pomázon született szegényparaszt családban. Gyermekkorától dolgoznia kellett, ezért iskolából csak három elemit végzett. Volt pásztor és napszámos is Szentendrén. Kisebb szőlőültetvényt létesített majd saját elhatározására 1928 táján szőlőnemesítésbe kezdett. Csemegeszőlő-fajtákat telepített és oltványkészítéssel is foglalkozott. Annak ellenére, hogy autodidakta szőlőnemesítő volt, kitűnő eredményeket ért el. Földjét 1963-ban a Szőlészeti Kutató Intézet állományába vették, szőlőjét kísérleti teleppé nyilvánították. Az általa nemesített fajták, a Mócsai Mariska, Izbégi muskotály, Izbégi Piroska, Kőhegyi láng, Kőhegyi zamatos, Kőhegy gyöngye. Nemesítői munkássága, sikerei elismerésként a hetvenes években Kossuth díjra terjesztették fel. Bár számos rendkívüli szőlő-fajtát hagyott az utókorra, saját korában elismerés csak szakmai körökben és a város lakossága által övezte. Harmincnégy éve, 1973. dec. 8-án hunyt el. 1991-ben a város utcát nevezett el róla. Ha azonban valaki a szentendrei piacon Mócsai Mariska, Izbégi muskotály, Izbégi Piroska, Kőhegyi láng, Kőhegyi zamatos, Kőhegy gyöngye csemegeszőlőt keres csak véletlenül találhat. |
a lap tetjére |