főoldalra  
   
JÓ,JÓ DE INKÁBB SZENTENDRE
   
   
Londoni Royal Philharmonic Orchestra
A dolog úgy alakult, hogy barátaim, egy osztrák házaspár, - amolyan művészetrajongó félék,- meghívtak, hogy nézzek körül náluk, mert régóta ígérgetem, hogy egyszer ha lesz időm elemegyek. Évszázada volt, hogy összeismerkedtünk egy horvátországi fesztiválon, akkor, amikor még azt hittük lehet Szentendrén is horvát,osztrák, magyar együttműködéssel közös programot összehozni. Mostani meghívásuk arról szól, hogy elvisznek Ausztriában Németországban egy kicsit kultúrálódni, mert minden helyet és mindenkit ismernek aki odaát kultúra dolgában egyáltalán megmozdult már. Arról persze előzetesen szó sem esett, mert el sem tudják képzelni, hogy ez nekem időben és pénzben milyen áldozat, mennyibe lesz. Nekik ez csak annyi, mint nekem Ízbégre kiruccanni. No, de ne sírjon aki hülye, megérdemli. A programelőzeteseket böngészve ők is fanyalognak, -osztrák szemmel- most éppen Berlint irigylik, - most éppen fél Európa Berlint irigyli,- mert ott ismét fantasztikus a kulturális kínálat és a légkör utolérhetetlen.

Gondoltam, ha már vizslalnom kell az osztrák,német nyári kulturális programkínálatot, úgy is megvizsgálom, mivel és kikkel kellene városunknak versengenie, ha tudna és akarna. Nem lenne könnyű, mert odaát komoly a felhozatal színházból, (a passauiak a müncheniekkel kooperálnak) operából, komoly- és könnyűzenéből, népünnepélyekből. Még olyan városokban is, ahol a lakosság nagyobbik része ilyenkor Horvátországban, az olasz vagy francia riviérán, vagy Afrikában nyaral. De még ebben a helyzetben is igaz az az állítás, hogy az országon belüli turizmus az alap, erre építik a külföldieknek szóló, un. idegenforgalmi kulturáis kínálatot is.

Andrea Luccesini
Kiválasztottam egy, ha Szentendréhez nem is nagyon hasonló, de Duna menti városkát, Passaut. Megnéztem mit, mennyi és hogyan kínálnak. Az európai kulturális palettán nem a legnagyobb hagyománnyal bíró városkában a komolyzenére alapozzák kínálatukat. A program lelkét ez, a komolyzenei kínálat adja, de mellé széles érdeklődési kört kielégítő programsorozatot terveztek.Van itt minden, Elisabeth von Magnus, mezzoszoprán dalestje, vagy Herbert Thoma festményeinek és rajzainak kiállítása Norvégiai utazás címmel, egyszemélyes dráma Federico García Lorca feldolgozás a Ruhr-i Szinház és Tiennale produkciója, szintén Ruhr-i Színház táncosainak előadásában Horvát Ödönre a harmincas évek modern európai népszínműveinek alkotójára emlékezve. Gregor M. Schmid fotóiból és litográfiák von Robert Sterl-től (1867-1932) „Emberek a Volga mentén” címmel.(mint köztudott a Volga mellett jelentős létszámú német nemzetiségű közösségek éltek kitelepítésükig), a Londoni Royal Philharmonic Orchestra koncertje Schumann, Britten, Csajkovszkij, Christopher Gillet tenor közreműködésével, „A Fekete tengerig” címmel, környezetismereti hajókirándulás a Dunán. Friederike Mayröcker, Bécs és Ginka Steinwachs, Berlin írók felolvasó estje, „Berlin és Bécs” címmel. Gipsy Brass Band Fanfare Ciocărlia roma rézfúvós együttes koncertje, majd ünnepi istentisztelet a városi Evangelikus templomban az evangélikus kamarakórus közreműködésével, Andrea Luccesini zongorista Scarlatti,Schubert,Luciano Berio műveket játszik, a Moszkvai Art Trio tradicionális népzenei és klasszikus műveket ad elő, Előadások 4 estén át, sorozat-címmel és az Európai házban címmel Prof. Dr. Stephan M. Newerkla a Bécsi Egyetem tanárának előadása, Clown Buffo zenebohóc programja, a bajor és osztrák ORF rádiók közös programja Lyrik.7, nemzetközi rádiós est a költészetről, a Keller Quartett Bach és Kurtág műveket ad elő, Timna Brauer & Elias Meiri Ensemble a kelet-európai zsidó dalkincsből ad elő,Vadim Repin, a hegedű királya és a Vilniusi Fesztivál Zenekar közös koncertje a színlapon Mozart, Pendereckí, ©erkąnyte és Arvo Pärt művekkel. Barokk muzsika az európai udvarokban címmel Maria Mittermayr, Flauto traverso, Pierre Pitzl, Viola da gamba, Wolfgang Glüxam, Csembalo hangszereken ad elő ismert és kevéssé ismert barokk szerzőktől usw. usw.

De ennél sokkal érdekesebb és számunkra is tanulsággal szolgálhat, amit nem szoktak megnézni a programfüzetekben, hogy kik azok akik támogatták szponzorálták ezeket a programokat. Ime, a teljesség igénye nélkül a passau-i támogatók: Klinik Dr. Hellge, Passau, Hans Ponigl, Passau,OSTLER Druck, Passau,Paul, Läng & Leebmann GmbH und Co. KG, Autorisierter Mercedes-Benz Verkauf und Service, Ludwig Ortmeier GmbH, Passau,Carl Beutlhauser Baumaschinen GmbH, Paul, Läng & Leebmann GmbH und Co. KG , Autorisierter Mercedes-Benz Verkauf und Service, ZF Passau GmbH, Dresdner Bank AG, Passau,Kermi GmbH, Plattling, Dr. Kittl & Partner, Deggendorf-Passau, MAN DWE GmbH, Deggendorf, Schindler GmbH & Co. KG Fenster – Fassaden – Innenausbau, Roding, Unternehmensgruppe Karl, Innernzell, ZITEC Industrietechnik GmbH, Plattling, Fachhochschule Deggendorf, Stadt Deggendorf in Verbindung mit der Sparkasse Deggendorf, Augenoptik SOMMER Hörgeräte, Passau und Pocking, Freiherr von Poschinger Glasmanufaktur, Frauenau, Linhardt & Co. GmbH, Viechtach, Gemeinde Frauenau, Landkreis Regen in Verbindung mit der Sparkasse Regen-Viechtach, BAYERNAREAL Immobilien GmbH & Co. Bauträger KG, Passau, Öller GmbH, Malereibetrieb + Gerüstbau, Passau, Hartl EDV, Hard- und Software, Netzwerklösungen, Neßlbach, Gemeinde Winzer,:a:k:t: INFORMATIONSSYSTEME AG, Passau, eterna Mode AG, Johann Vogl Elektroanlagen GmbH, Passau,Seaquist Löffler, Freyung, Landkreis Freyung-Grafenau in Verbindung mit der Sparkasse Freyung-Grafenau, Stadt Freyung,ZF Sachs AG, Franz Ecker & Partner Mittelstandsberater, Bad Griesbach, Fritz Erbersdobler, Wirtschaftsprüfer, Steuerberater, Fürstenzell, Markt Fürstenzell, DOMA Autozubehör und Industriebedarf GmbH, Mariaposching, Haselbeck Formen- und Werkzeugbau GmbH, Deggendorf, Landkreis Deggendorf in Verbindung mit der Sparkasse Deggendorf ,Prof. Dr. Peter und Elke Kleinschmidt,Früchte Braun GmbH, Kößlarn, OWP Brillen GmbH, Passau, Deutsche Bank Stiftung, Knorr-Bremse Systeme für Nutzfahrzeuge GmbH.

Szóval ez nem Salzburg, ahol az Audi két milliárdot ad a nyári fesztiváltra. A másik érdekesség, hogy nincs a támogatók között a német NKA, ilyen, olyan minisztérium, megyei önkormányzat stb.

Valamit meg kell tanulnunk. Mégpedig valami olyasmit amit Bojár Gábor a Graphisoft alapítója mondott a minap. Amikor kezdtek nem volt megfelelő kapacitású gépünk, így szoftverünket kis teljesítményű gépre fejlesztették, később ez lett a fő erénye. Szentendre várhatóan a közeljövőben nem fog akkora pénzekkel, annyi támogatóval bírni, mint Passau, Salzburgot ne is említsük, az másik kategória. Mégis, ha ott akarunk lenni a közép-európai kulturális kínálati palettán, akkor jó ötletek, virtuóz megoldások és széleskörű együttműködés kell. De ennek most még csírája is alig látszik. Majd a jövőben!!!
Én meg a hét végén inkább megnézem itthon Eszenyit, mint ezt az Andrea Luccesini gyereket, aki barátaim szerint „az új zongoravirtuóz, és lesz még belőle valaki.”
 

  a lap tetjére