főoldalra  
   
FÚRÁS 3.
   
   
Nos a fúrásról. Mert hát úgy van az, ha már Önöket arra bíztattam, hogy szavazzanak róla, folytatnák-e a fúrást vagy abbahagynák, hát illik tájékoztatni, mi is a végeredmény, pontosabban a döntés. Mert hát itt van a bibi. Hiszen mint majd látni fogják, az is lehet, hogy más lesz a végeredmény, mint amit a döntéstől várnak a képviselők. Bajban vagyok másban, abban is, bár figyeltem az ülésen, de arra sajnos nem mindig mikor volt éppen zárt és mikor nyilvános ülés, ezért előfordulhat, hogy időnként rébuszokban írok.

Először is, hogyan áll a dolog?
A kútfúrók levonultak a lyukban hagyva több száz méter csövet. Tehát így az sem tudni pontosan, hogy oda, ahova lejutottak, lefúrtak, van-e, és ha van, milyen mennyiségű és minőségű termálvíz. Egy biztos, annyi nincs, hogy kitolná a hatalmas súlyú bennragadt csövet.

Miért bontották le a fúrótornyot?
Azért mert ezzel a berendezéssel nem lehet tovább fúrni, sőt a mostani csövet kihúzni sem, mert a torony összeroppanna, ehhez egy másik, egy sokkal erősebb torony (berendezés kell). Hogy milyen? Arról azt pletykálják a szakemberek, hogy ilyen ennek a cégnek nincs, bérelnie kellene és százmilliós összegről beszélnek.

Hogyan áll a város?

Jogilag jól, köszönhetően a gyakran kukacossággal vádolt Radványi és keménységéről híressé vált Magyar Judit képviselőknek, és természetesen dr. Dóka Zsolt a közbeszerzést előkészítő városházi jogásznak, mert olyan szerződést készítettek, amely szerint a város csak akkor köteles fizetni, ha az ígért mélységben megfelelő hőmérsékletű és mennyiségű termálvíz van.
Ezért ajánlja most a fúró cég a próbaszűrő visszahúzása, a megszorult fúró és súlyosbítók kimentése helyett hogy folytassák a fúrást ferdítéssel tovább. Ha ezt választotta volna testület ferde irányban újrafúrtak volna a régi kút közelébe. Így nem kellett volna nagyon drágán a bennmaradt próbaszűrőt visszahúzni a megszorult fúró és súlyosbítókat kimenteni. De nem ezt választottuk, hanem az eredeti szerződésben foglaltak teljesítését.

Nos bajban a fúró cég:
Ha teljesíti a szerződésben foglaltakat százmilliós vesztesége lesz, mondják egyesek akik a fúrás körül korábban is állandóan ott sertepertéltek. Ha nem, hosszú pereskedés elé nézhet és a végén valószínűleg fizetnie kell.

Szentendre a termálvíz találásában érdekelt. Állítólag 2500 méteren tutira van termálvíz, csakhogy ilyen mélyre lefúrni nincs pénze a városnak. Hát bizik és arra számít hogy a cég folytatja a fúrást, új, nagyobb teljesítményű berendezéssel. De mi van ha a fúró cég nem vállalja a szerződés teljesítését és nem jön vissza nagyobb teljesítményű gépekkel, hanem a biztos pervesztést, de időnyerést jelentő pereskedésre játszik? Meglátjuk mi lesz? Reményeink szerint, termálvíz.

 

  a lap tetjére