|
||||||||
BAGÓCA
ÉS A KULTÚRA
|
||||||||
|
||||||||
Nos ilyenkor, mint már szokásos, bagóca, vagy ismertebb nevén a csicseri borsó levest készítünk, kínálunk nem létező virtuális étlapunkról. Mivel, azonban ezeken a rendezvényeken nem szamárhegyeik (brdani) a vendégek, ezért, legtöbbször -legalább is tegnapi napig, ennek magyarosított változatát adtuk az asztalra. Kihagytuk az ízesítésből a fahéjat és szegfűszeget, azt gondolva, hogy ezek nélkül készített levesünk jobban fog ízleni, mint annak keleti fűszerekkel készített hagyományos változata. Tegnap a Napórás házba készülve elhatároztam lesz ami, lesz, a leves autentikusabb változatát készítem, a hagyományos ízesítésűt. Ráadásul, mivel éppen ez időben a MűvészetMalomban forgatott, meghívtam Lacát is, hogy jöjjön át egy bagóca levesre, ismerve főző szenvedélyét és gurmanságát. Nos, nem húzom tovább mondandóm, mint a rétestésztát, lényeg az, hogy a körülbelül harmincöt ember, akik ettek levesemből, egekbe dicsérték. Ennyit a bátortalanságról. Szöget ütött a fejemben. Ha van, márpedig van, nekem legalább is, úgy ötven helyi receptem. Olyan, amely eltérő, helyi -mondjuk, hogy csak Szentendrén fellelhető helyi specialitás, miért nem lehet ezt a városba látogató vendégeknek felkínálni a szentendrei vendéglőkben is. Tudtommal, egyedül Tucsányi Tamás kísérletezett ezzel, mint tőle tudom, nem túl nagy sikerrel. Úgy látom, talán azért, mert ezek az ételek túl egyszerűek, vagy nem lehet jól, vendéglői, nagyüzemi módon elkészíteni. De amikor nézem a BBC szakács műsorait, azt látom, hogy éppen az ilyen egyszerű ízeknek, ételeknek van mostanában keletje, divatja. No,
és itt már, el is jutottunk Szentendre és kultúra problémához. Mi kell,
mit kínáljunk nem csak gasztronómiában az idelátogatóknak és a helyieknek
és hogyan. Mert hát a kultúrán az egyetemes értékek kifejezőjét, de mindezek
mellett a specifikumok fontosságát is értjük, következésképpen azt, ami
egyedivé tesz, ami megkülönböztet. Valahogy úgy, hogy a fontos egyetemes
értékek és egyedi helyi specialitások ne legyenek minőség nélküli öncél.
Nos, mert ha a kultúrán - közös megegyezéssel -műveltséget, művelődést
értenénk, akkor van némi elmaradás a helyi értékek, az egyedi specialitások
megmutatásban, de van mit tenni abban is, hogy milyen egyetemes értékek
kerülnek kínálatunkba. |
a lap tetjére |