Boldog új évet
nszentendreiek!
     
 
Sétálunk a Fõ tér felé. Elõttünk tomsawyer korú fiatalok mennek. Marokszámra szórják a pukkantókat. Az öreg szentendrei házak úgy visszhangozzák, mintha géppuskasorozatok lennének. Mellettem idõsebb néni jön, õ velem egyszerre húzza be nyakát minden nagyobb durranásra. Hiába, mi más korosztály vagyunk. Eszembe jut az '56 utáni kisiskolás idõ. Mi is durrogtattunk, ahol tudtunk. Zsebeink tele voltak tömve rövid meg hosszú makarónival, meg puskatöltényekkel. Robbantgattuk, hogy jó nagyot szóljon. Hiába volt az apai, tanári intelem, veréssel fenyegetés, valahonnan mindig elõkerültek robbanószerek. Emlékszem, a Rákóczi Iskola bejárati kapujában reggelente motozás volt, mert valamelyik "hülye" kölyök annyi lõszert dobott az öreg vaskályhába, hogy széjjelvetette. Most mégis nehezen viselem ezt a hangot, s bosszankodom miatta, aztán lassan leesik, - de jó, hogy õk petárdával és nem makarónival durrogtatnak. /Folytatás/
 
 
 
     
 
Wertheimin
Karácsony
     
 
Testvérvárosunkban Wertheimben nagy hagyománya van a karácsonyi ünnepi heteknek. Ebben az évben is gazdag program-sorozattal várták a helyieket és a turistákat. November 28-án kezdõdött az eseménysorozat, amelyet "Wertheimer Weihnacht 2003" címmel tartanak. A programok között karácsonyi vásár éppúgy szerepel, mint ahogy koncertek, kiállítások, gyermek és felnõtt programok. Miakich Gábor polgármester is pillanatképeket kaphatott arról, milyen is egy német adventi program, hiszen a "Gegenwart und Vergangenheit" - 75 Jahre Alte Künstlerkolonie Szentendre címmel a régi szentendrei mûvésztelep alkotóinak képeibõl rendezett kiállítás megnyitóján vett részt, egynapos wetheimi látogatásán. S amelyet, a Grafschaftsmuseumban 2004.január 11-ig láthatnak a látogatók.

Egy dolgot Szentendre polgármestere is megtapasztalhatott, ez pedig a precizitás, hiszen nem csak a város honlapján, de a programfüzetben is olvashatta, napra, órára és fellépõkre lebontva a következõ évi programot. Azt például, hogy 2004. december 18-án 19 órakor a Bornbachi Kolostorban Daniel Röhm fiatal zongorista ad koncertet, amelyen Beethoven, Liszt, Haydn és Brahms darabokat ad elõ, és jegyek 10 / 8 / 6 euróért vásárolhatóak majd. Hmmm.. és Szentendrén?

 
   
 
     
 
Bagóca leves
nés dalmát raffioli
     
 
 
 
December 28-án a szamárhegyi Dézsma házban összegyûlt a szentendrei dalmátság egy kisebb csoportja, hogy régi karácsonyi szokásokat elevenítsünk fel. A menü, bagóca leves és holdacska (dalmát raffioli) volt. Felbuzdúlva a Nemzetek Karácsonya rendezvény sikerén, ahol 50 adag leves szinte pillanatok alatt elfogyott, és mindenki dicsérte fõztünket, úgy gondoltuk sajátjainknak is felelvenítjük ezt a menüt. Valamikor, a bagóca, vagy csicseri borsó a szamárhegyiek, a szegények eledele volt, amelynek alapanyagául szolgáló növény, a bagóca, a szentendrei igénytelen talajon is megtermett. Ez volt a karácsonyi és újévi fõétel a szamárhegyi dalmátoknál. Tulajdonképpen a töltött káposzta helyett ették, hiszen nálunk nem volt annyira ismert és elterjedt a káposzta használata mint másutt pld. Erdélyben.
     
 
Marad a
npiac
     
 
Elterjedt a hír, hogy az önkormányzat bezárja a patakparti piacot. Ez annyira igaz, mint az a hír, amely arról szólt, hogy Moszkvában Zsigulikat osztogattak.... Nem tudom, kinek állhat érdekében rémhírek terjesztése, mindenesetre jól csinálja, ha legnagyobb hülyeségeket el tudja hitetni. Szóval, a Szentendrei Önkormányzat nem bezárni, hanem fejleszteni kívánja a patakparti piacot. A Városüzemeltetési Bizottság pályázatában a kultúrált mûködtetést ( tisztaságot, rendet...) várja el az új üzemeltetõtõl. Abban egységes álláspont alakult ki a testületben, hogy a kis piac gyümölcs-zöldség piac legyen továbbra is. A 2004. évi költségvetés megalkotásakor kiderül majd, milyen erõs az elszánásunk és mennyi pénzt tudunk az utca burkolatának és egyéb feltételek megteremtésére fordítani.
Egy biztos, ilyen óvárosi tereken Ausztriában, Németországban és még sok más országban mûködnek piacok. Hát akkor, miért ne lehetne tiszta, rendezett piacot mûködtetni Szentendrén is, mégha vannak akiknek nem tetszik ez a megoldás, és szeretnék a piacot másutt látni.
 
   
  Kajánul jegyzem meg, ezt már csak azért sem tehetné meg az Önkormányzat, mert a mai napig nem helyezte hatályon kívül azt az 1936-os rendeletét, amely szerint állatvásárokat Katolikus Kálvária mögötti réten, (a mostani millenniumi emlékmûnél), piacot a Bükkös patak partján és a Duna parton Görög utca végénél lehet és kell tartani.
     
 
Rendõrségrõln
így is, úgy is
     
 
 
Dr. Dragon Pál, aki a felelõse a Jogi Bizottságban a közbiztonsági ügyeknek
 
Készülõdés az ülésre, háttérben Püspöki János
 
   
Néhány évvel ezelõtt, még a karácsonyi és újévi tudósítások szóltak arról, hogy a Közlekedésbiztonsági Tanács, az Autóklub és más civil szervezetek megajándékozták az ünnepeken az utcán posztoló rendõröket. Mára ez a jó szokás mintha abbamaradt volna. Sajnálom, hogy a Jogi Bizottság mellett mûködõ Közbiztonsági Bizottságunk is elfelejtkezett errõl a jó szokásról.  
A Jogi Bizottság dicsérettel és köszönettel fogadta a Rendõrkapitányság tájékoztatóját, ennek ellenére mostanában inkább csak a panaszok jutnak el a kapitányságra. Mint hírlik, nem valami nagy örömmel fogadta Karácsony elõtt Börcsök kapitány úr Zakar képviselõ asszonyt, aki több járõr iránti igényét fogalmazta meg többünk által aláírt nyílt levelében. Több rendõrt az utcára, szól a kérés, amit a szentendreiek lépten-nyomon a képviselõknek elmondanak. Mert hát az elmúlt évtizedekben sokat változott a világ, ma már alig van felnõtt az utcákon, mindenki kocsijával rohan innen-oda, intézi halaszthatatlan ügyeit. S ma már jószerivel csak nyugdíjasok, gyerekek és kirándulók járnak gyalog. S ez a közbiztonságra is hatással van.
Ezért is igénylik többször és többen, hogy amit a köz elvégezni nem tud, azt a hivatalosság tegye meg. Most kaptam a hírt, hogy tolvajok járták végig a szentendrei tanyákat karácsonykor és lába kélt jónéhány lábas jószágnak. Ezért is van nagy szükség jól szervezett polgárõrségre és a rendõrség hatékony együttmûködésére. Reméljük erre is jó hatással lesz az, hogy a 2004. évben bõvítik és ezért átépítik a Rendõrkapitányság épületét.
     
 
Ünnepi programokn
Hvar szigetén
     
 
Sok vendéget várnak karácsonyra és szilveszterre Hvar szigetén, adja hírül weblapjuk. A fõ esemény a december 28-a és január 4-e között megrendezésre kerülõ újévi nemzetközi regatta (vitorlásverseny) lesz. De más karácsonyi és újévi programokra is várják a vendégeket. Mint barátunk, a stari gradi polgármester helyettes, a turisztikai szervezet vezetõje Jurica Duzevic írja, külön programmal készült a sziget az ünnepekre, és különösen gazdag a kínálat kulturális rendezvényekbõl. "Amfora", "Palace", "Slavija", "Delfin" és "Adriatic" szállodák is bekapcsolódnak a rendezvényekbe. Lesz program Hvar és Stari Grad város fõtéren éppúgy, mint a hvari ferences kolostorban. Komolyzenei koncert és népi énekesek is fellépnek, így az omisi "Puntari" klapa. Színházi produkciók és pop zenei rendezvények gazdagítják a programot. A stari gradi Szent István templom plébánosa nagy munkával készült Karácsonyra. Gyerekekkel közösen egy szigeti (Hvar szigeti) tipikus kis falu makettjét építették meg, ez adja a környezetét a betlehemi jászol jelentetnek. Mint hírlik, a regattára a szigetre látogat Horvátország köztársasági elnöke Stipe Mesic is.
   
       
 
Esti Hvar
 
Betlehemi jászol
     
 
Az ünnepn
árnyékos oldala
     
 
 
Van az ünnepeknek árnyékos oldala is. Ez az évente ismétlõdõ rengeteg szemét, csomagolóanyag, amelyet ilyenkor felhalmozunk a szemét-tárólók körül, s amely nem éppen ünnepi látványt nyújt. Pedig, ha a dobozokat, bélelõ anyagukat úgy dobnánk a tárolóba, hogy elõtte rátaposunk, összegyûrjük, esetleg összeaprítjuk, így a városnak és magunknak annyit spórolhatnánk meg, hogy a városi költségvetésben kétszer annyi juthatna sportra, mint ma. Azt nem is említve, hogy Szentendrének évente két új 100 négyzetméteres lakás árát kell arra költeni, hogy az eldobált, illegálisan lerakott szemetet összegyûjtesse, és a lerakóba elszállítassa. Lehet, hogy ezért is jut több tõlünk nyugatra lévõ városokban olyan célokra, amelyekrõl mi még álmodni sem merünk? Nem tudom. Egy biztos azonban, szemét ügyekben pazarlóan bánunk a pénzzel. A legfrissebb hír most arról szól, hogy a VSZ Rt. a holnapi napon is üríti a kukákat a Püspökmajor lakótelepen.
     
 
Pásztorok miséjen
Bozic-kor
     
 
Pásztorok miséje volt december 25-én reggel fél nyolctól a templomdombi Keresztelõ Szent János templomban. Most is összegyûlt a szentendrei dalmátság, hogy együtt ünnepeljük a Bozic-ot, Karácsony elsõ napját. Ilyenkor - mint minden évben -, a mise után, most is megvágtuk a karácsonyi kalácsot és egy kupica grappával köszöntöttük egymást. Örömünkre - tele volt a karzat, és szép számmal voltak a mise utáni köszönton is. Ötven ajándékcsomagot osztottunk ki a résztvevõknek a Szentendrei Horvát Kisebbségi Önkormányzat nevében. Ezután, a szamárhegyi dalmát temetõbe mentünk, hogy õseinkre is emlékezzünk egy-egy énekkel. Öröm volt látni, hogy eljöttek olyanok, fiatalabbak is, akik elsõ alkalommal vettek részt ezen a családias szertartáson. Közösségünk legközelebb vasárnap találkozik, hogy a Dézsma házban együtt fogyasszuk el, a ma már kevés családban ismert ünnepi ételt, a bagóca levest és ismét megvágjunk egy újabb ünnepi kalácsot.
 
   
       
   
     
 
Lesz-e hídn
a Dunán, Szentendrénél?
     
 
Valamikor, ha jól emlékezem 1997-ben, együttes ülést tartott a Szentendrei és Szigetmonostori Önkormányzat. A téma egy kisebb híd építése a Dunán. Javaslatok között szerepelt, hogy a Határcsárdánál, a Postás strandnál létesülne a híd. Akkor, én legalábbis erre emlékezem- hogy mi került a jegyzõkönyvbe nem néztem meg utána- abban állapodtunk meg, hogy a híd kerüljön a volt szovjet laktanya elé. Azután, jött a hír, hogy valahol, a mai honvédségi területeknél tervezik. Errõl jelent meg érdekes kommentár a Vízmûvektõl a minap.
A Fõvárosi Vízmûvek szerint veszélybe kerülhet Budapest és a fõvárosi agglomeráció ivóvízellátása, ha megépül a Szentendre és Szigetmonostor közötti híd. Az építkezés miatt a vízmûvek által végzett hatástanulmány szerint szennyezõdne a kutak egy része.
  A híd megépítése után nem lehetne a szigeten található mintegy 650 kútból 240-nek a vizét tisztítás nélkül használni.Jelenleg Budapest ivóvizének háromnegyedét biztosítják ezek a kutak.

Manapság kb. 700 ezer köbméter vizet termelnek ki, a hetvenes évek végi egymillióval szemben. Magyarán szólva, eladó vize van a Vízmûveknek kb. 200 300 ezer köbméter/ nap, legalábbis a Fõvárosi Környezetvédelmi Bizottság ülésén ezt az információt adták. Persze ez még nem ok arra, hogy bárki is veszélyeztesse a vízbázist, de hát nem is olyan drámai a helyzet, mint azt írásuk beállítja. Várjuk a fejleményeket.
Egy dolgot azonban jó volna elkerülni, hogy a szigeti községek autóforgalma továbbra is tahitótfalusi hídon, így Szentendrén keresztül bonyolódjék.
     
 
Kell a fenénekn
21 kilométer járda!
     
 
Hétfõn fórum volt Pannonia telepen, kedden visszavonta a döntésre szánt ügyet a polgármester a benzinkút építése ügyében. Mint azt sokan tudják, a VOLÁN pályaudvar egy részét eladta volna az önkormányzat az egyik olajtársaságnak, hogy az benzinkutat építsen. Így tetemes összeghez jutott volna a város. A vevõ vállalta, hogy a benzinkút létesítésének részeként, a lakossági igény szerinti, kiemelt, megvilágított gyalogátkelõt építenek a Telep utcai balesetveszélyes átkelõnél. A december 15-i lakossági fórumon, amelyen 65-en voltak, többségében közvetlenül nem érintettek, mégis sikerült olyan "zöld hangulatot" gerjeszteni a volt MIÉP-es polgármester-jelölt vezérletével, hogy szóba sem jöhetett a döntés az eladásról. Nem kell ide semmiféle gyalogátkelõ, elég volt a benzinkutakból, menjenek innen máshová, mintha jelszavak lettek volna, ismételgették egyes hozzászólók. Amikor a testületi ülésen Miakich polgármester december 16-án bejelentette, hogy visszavonja a megküldött javaslatot, és ezért nem döntünk a telek eladásáról, Zakar Ágnes, zöld ügyekben aktív városanya lelkesen örömét fejezte ki ezért. Teheti, csak azt nem értem, hogy miért kellett 21 kilométer járda (bicikli-út) megépítéshez szükséges pénzrõl lemondani Szentendrének. Pont most, amikor alig jut a költségvetésbõl ilyen célokra. Nekem különösen az fáj, hogy elvetették azt is, hogy a Toyota teleptõl a Rendõrségig új járdát, és a Pannónia telepen hat földutat megépítsenek a z olajtársaság többletfelajánlásaként.
 
 
 
Valahol itt benzinkút lenne
 
Zakar Ágnes
képviselõ asszony, aki szívén viseli a zöld ügyeket
 
Írás
     
 
2004-tõl ismét fizetni kelln
a szemét-díjat Szentendrén
     
 
Horváth Gusztáv a VSZ Rt. igazgatója, aki az elõzõ ciklusban, mint képviselõ, 14 alkalommal szólt a szemétdíj ismételt bevezetése mellett.
 
 
   
   
 
Még üres a terem, vihar elõtti nyugalom
December 16-án arról is döntött a Szentendrei Önkormányzat, bevezeti-e újra a szemétdíjat, vagy újabb adónem kivetésével kíván a szükséges többletbevételre szert tenni. S hiába érvelt ez utóbbi mellet hosszan a polgármester, mint ilyenkor lenni szokott, a testület többsége a könnyebb, de rosszabb utat választotta. A korábban Horvát Gusztáv által számtalanszor javasolt szemétdíj bevezetése mellett döntött. Ha az ingatlan adó mellett állt volna ki, az a kidolgozott rendelet-tervezet szerint, a 60-100 négyzetméteres házban lakóknak újabb fizetnivalót nem jelentett volna. De nem ez mellett döntött a „szociálisan érzékeny” többség. Így, a nyugdíjasok és kisjövedelmûek – hiszen többségük kisebb lakásokban lakik –, rosszabbul, a villákban lakók jobban járnak majd 2004-tõl. Hiába, tisztában kell lennünk azzal, nem a számok, hanem érzelmek alapján döntenek jónéhányan a szentendrei testületben. Az adó szótól sokan úgy rettegnek, hogy inkább választják a drágább, a többség számára kedvezõtlenebb megoldást. Hát ez van, most már döntés után vagyunk, ezt kell, ha nem is szeretni, de betartani mindenképp.
     
 
Megkezdõdtek an
választási elõkészületek
     
 
Mint tudják, a Választási Bizottság a szentendrei 2. számú választókerületben – mivel dr. Kiss Lászlót a Megyei Bíróság eltanácsolta a képviselõségtõl –, idõközi választást írt ki. Mint hírlik, a doktor úr ismét indulni kíván, de jelentkezett párttársa Filó András volt képviselõ is. Az úgynevezett kopogtató cédulák már a választóknál vannak. Január 9-ig kell azokat a jelölteknek leadniuk.  
   

Legújabb hír, hogy Bencze Imre vállalkozó is indul.
(
üveges mûhelye és Obsitos Vendéglõje a Telep utcában van)
1954-ben született Dombóváron. Itt járt általános és középiskolába, francia nyelv tagozaton jelesen érettségizett . Tizennyolc évig szolgált a hadseregben.

 
 

Leszerelése után hivatásszerûen üveges vállalkozó lett. Kilenc éve a Telep utcában családi házat épített és vendéglõt nyitott. Feleségével és három fiával élnek itt. Ismeri Szentendrét és környezetét, határozott kiállású, közvetlen ember.
Évtizedek óta a városi közélet aktív szereplõje. Baloldali szervezetek, a szentendrei szabaddemokraták és más civil szervezetek õt támogatják.