Szentendre elutasította, hogy kapjon 60 millió forintot
 
Születnek ott is irracionális döntések, ahol a legjobb szándék és elképzelés vezérli a képviselõket. Ott azonban, ahol a politikai nézetek megosztják a testületet és a kölcsönös fondor bizalmatlanság hat át minden mozdulatot, ott ilyen gyakrabban fordul elõ. Ez történt a Szentendrei Képviselõ testület június 8-i, éjjel egy óráig tartó ülésén is. Történt pedig, hogy a polgármester beterjesztett egy javaslatot, hogy csatlakozzunk ahhoz a közös pályázathoz, amelyet Pest megye nagyobb városai együtt nyújtanának be számítástechnikai fejlesztésre. A program az úgynevezett e-önkormányzat felállítását segítené, és az építésügyi, telek nyilvántartási és még vagy tízféle feladatra készül és kaphatna Szentendre városa is különbözõ szoftvereket és 25 millióért számítógépeket.  
Fülöp Zsolt
Valamilyen furcsa ok miatt, a városnak 6 millióba kerülõ (10% az önrész) és ezért 60 milliót a város pénztárcájába juttató pályázattól Fülöp Zsolt vezérletével a jobboldal elfordult és a projekt ellen szavazott. Mivel a többség a jobboldalon van, elutasítottuk a pályázaton való részvételt. Így nagy valószínûséggel Szentendre lesz az egyetlen olyan jelentõsebb Pest megyei város, amely elutasította azt, hogy kapjon 60 millió forintot. Az biztos, hogy váci, gödöllõi és többi kollégáim ugratásának céltáblája leszek a júniusi megyei gyûlésen, " A nagyokos szentendreiek" hallgathatom, és érvem sajnos nem lesz ellene, hiszen ilyen döntésre nincs éppeszû magyarázat.
 
 
 
 
Rövid idõre feloldják a városban az építési tilalmat?
 
Tilalom-pártiak
  Az egyik jobboldali képviselõ bokaficama játszott abban döntõ szerepet, hogy most a testület feloldotta a városban az építési tilalmat június 30-ától. Történt ugyanis, hogy a június 8-i ülésen, napirenden volt a változtatási tilalom további fenntartásáról szóló döntés. Mivel azonban Wachsler Tamásnak a napokban kificamodott a bokája, és nem tudta megvárni a késõ éjszakába nyúló testületi ülést, (érthetõ) így nem volt ott a döntésnél amikor a változtatási tilalom további fenntartásáról
döntött a Szentendrei Önkormányzat. A tizedik igenlõ szavazatot így nem tudták produkálni. Így most a véletlen is hozzájárult ahhoz, hogy a baloldalnak lett igaza, és a testület feloldotta az építési tilalmat a városban. Ha tehát valaki azokban a városrészekben, ahol eddig fennállt a változtatási tilalom miatti tiltás, most beadja építési engedély-kérelmét és addig másként nem dönt a testület, a hivatal köteles lesz kiadni. Így Csehula is végre elkezdhetné az építkezést, és nem kellene tovább várnia. Bár neki, mint mesélte dr. Kiss azt ígérte hamarosan megoldódik problémája. De ezek szerint a képviselõ úr nem erre gondolhatott, mert a változtatási tilalom fenntartása mellett szavazott. De senki ne reménykedjen, mert mint Zakar Ágnes FIDESZES képviselõtársam kijelentette a döntés után, a következõ ülésen, június 20-án ismét tilalmat rendeltetnek el.
 
 
 
 
Az elsõ nyári nap a Duna-korzón
 
Az elsõ nyári nap a Duna-korzón. Ez mindig esemény, mert elõrevetíti, hogy hamarosan itt vannak a simogatóan langyos nyári esték, és egy kávé, sör mellett lehet megint hajnalig dumcsizni, korzózni. Hiába, ilyenkor jó Szentendrén lakni. Este, amikor már elmentek a városból a tamagucsik és a burkusok is, összejön az a kisebb száz fõs társaság, a centuria, a korzósok, hogy együtt fogyasszák el szellemi szódavizüket. No ez az, ilyenkor kit érdekel a politika, meg a sokféle semmire sem jó dolog, ilyenkor lehet és kell filozofálni az élet fontos dolgairól, vagy csak egyszerûen üldögélni a gomba alatt.  
 
 
 
 
 
Irány Budapest
 
  Azt mondják, hogy a szentendrei hivatal apparátusának már kezd elege lenni a politikai hajcihõkbõl, az éjfélig tartó ülésezésekbõl, a fenekedõ indulatokból, amely mostanában jellemzi a Szentendrei Önkormányzatot. Bizonyosan igazuk lehet. De hogy vállalkozó szellemû emberek a hivatal munkatársai, az is biztos. Legalább is ez derül ki a képbõl, hiszen saját egészségükért, meg jókedvbõl vállalkoztak arra, hogy Szentendrérõl Budapestre
gyalogolnak a szombati AVON sétán. S hogy Miakich Gábor polgármester is velük tartott az meg, azt gondolom jó dolog, még akkor is, ha az egyik oldalán nem a Polgári koalíció frakciója, a másikon meg a Szentendréért frakció tagjai rótták a kilométereket. Pedig mennyivel érdekesebb és egészségesebb dolog volt ez, mint irogatni azt a dolgozatot, amellyel majd június 8-i testületi ülésen elõrukkolnak egyes jobbosok. De hát így van ez, van aki a testét, s van aki csak ülepét erõsíti a számítógép elõtt ülve a pihenõnapokon.
 
 
 
 
Gerschwin-est a Városházán
 
Június 5-én este nagysikerû Gerschwin-estet rendezett Cit-Car cég a szentendrei Városházán. A mintegy háromszáz fõ részvételével megtartott koncerten ott voltak a város vezetõi éppúgy, mint a város érdeklõdõ zeneszeretõ közönsége. Szakcsi Lakatos Béla magas színvonalú Rapsody in Blue címû zenekari mûve átdolgozásának zongorajátéka mellett a kiváló fiatal operaénekesek is hatalmas sikert arattak Porgy és Bess operájnak részleteivel.  
  Az est a Városházudvaron Miakich Gábor pohárköszöntõjével kezdõdött, hogy aztán a közönség önfeledten élvezze az ismert dalalmokat a nagyteremben. Igazi meglepetést volt, az ilyen road show-óktól idegen magas színvonalú elõadás, amely valódi élményt adott mindazoknak, akik elmentek a koncertre. Pedig az elsõ sorban vagy tizenöt szék most is üres volt, azoké, akik mint vip-potentáltak (önkormányzati képviselõk is) ingyenes belépõt kaptak.
Tanulsága az ilyen rendezvényeknek, hogy miközben magas színvonalú elõadásokat, koncerteket tartanak Szentendrén, van egy kis csoport, akinek "dög unalmas ez a város", mégis ha van valami érdeklõdésre érdemes, õk természetesen nincsenek ott, csak a lebecsülõ kritikájuk a rendezvény után. Miként a 2003-as Szentendrei Nyár opera-elõadása után is, amelyen a legkiválóbb magyar fiatal operaénekeseket hallhatta volna az is, aki szerint az elõadás nem volt méltó a MûvészetMalomhoz. Mondhatjuk, ez valódi szentendrei skizofrénia.
 
 
 
Esõ Stari Gradban is
  Annak a Földközi tengeri ciklonnak, amely a múlt héten hazánkban is az esõzést okozta, a középpontja éppen Stari Grad térségében volt. Bár valamivel melegebb volt Hvar szigetén, mint Szentendrén, de esõbõl -ami náluk ilyenkor szokatlan természeti jelenség- kijutott a sziget városaira is rendesen. A foto a napokban, egy kiadós zápor alkalmával készült. Hirtelen olyan mennyiségû esõ hullott le,
hogy a rakpart szinte vízben áll. Aképen a kishajók úgy látszanak, mintha a házak elé lennének kikötve. A páratartalom 94%-os volt, ami nem éppen mediterránra jellemzõ idõjárás. Az elõrejelzések javulást prognosztizálnak. Várhatóan csütörtökrenáluk már napsütéses idõ lesz , és eléri majd a hõmérséklet a máskor ilyentájt szokásos 28-30 fokot.
 
 
 
 
Pedagógusnap 2004.
 
A Dózsa György úti szebb napokat látott Helyõrségi Mûvelõdési Házban tartotta Szentendre önkormányzata pedagógusnapi ünnepségét június 4-én délután. A szép számú résztvevõt -majdnem mindenki pedagógus, iskolai dolgozó és családtag - Fekete János a Közoktatási és Közmûvelõdési Iroda vezetõje üdvözölte, majd Radványi G. Levente alpolgármester mondott köszöntõ beszédet. Miakich Gábor városunk polgármestere adta át Szentendre Pedagógiai Díját Szikra Dezsõnének.  
  A polgármester egy-egy csokor virággal köszöntötte a nyugdíjba vonuló pedagógusokat és iskolai munkatársakat is. Számos önkormányzati képviselõ, így a Mûvelõdési és Kisebbségi Bizottság vezetõje dr. Bindorffer Györgyi sem tudta megoldani, hogy e délutánra szabaddá tegye magát, így távol maradtak. Pedig ilyenkor talán jogosan elvárnák a "nemzet napszámosai",
ha már mással nem, legalább jelenlétükkel tisztelnék meg ünnepüket a sorsukról döntõ grémium tagjai. Kijutott a dicsérõ és köszöntõ szavakból az immáron huszonöt éves Barcsay Iskola igazgatójának és munkatársainak. A rendezvényt Fehér Juli és a Ghimes Együttes fellépése tette hangulatosabbá. Ezt követõen fogadáson látták vendégül az ünnepelteket, ölelgették a nyugdíjba vonulókat, barcsaysokat és a kitüntetettet, a városban ismert, közmegbecsülést élvezõ pedagógust, Szikra Dezsõnét.
 
 
 
 
Ülésezett a jogi bizottság
 
Tegnap délután három órától ülésezett a Jogi-Igazgatási és Ügyrendi Bizottság a Városházán. E bizottság ez egyik legfegyelmezettebb tagságú grémiuma az önkormányzatnak, amely mindig megtárgyalja a rájuk kirótt napirendeket és munkájukat magas színvonalú szakmaiság jellemez. Dr. Dietz Ferenc vezetésével igazán hatékony munkát végeznek. Sõt abban is példamutatóak, hogy náluk nincs probléma azzal sem, hogy éppen akkor nem érnek rá a képviselõk, amikor dolgozni kell. Pedig nekik szinte minden elõterjesztést meg kell tárgyalniuk, és jogi szempontokból véleményezniük, de így is távol tudják  
 
Balról-jobbra: dr. Dietz Ferenc elnök, dr. Bertalan Ferenc, Eszes Sándor, Hankó László
tartani magukat a más bizottságokban jellemzõ politikai hajcihõktõl. Tegnap is megtárgyalták szinte az összes elõterjesztést, közöttük olyan fontos szerzõdést is, mint a már két éve készülõ testvérvárosi megállapodás tervezetét Stari Grad horvát várossal. De mint máskor is, nem érdemi ügyek vitték el a legtöbb idõt, hiszen most is olyan probléma megvitatására kellett fordítaniuk feleslegesen sokat, mint a bizottság hatáskörébe utalt interpelláció. Ezúttal dr. Pázmány Annamária interpellációjára adott választ vizsgálták, mert a képviselõ asszony késõbb kapta meg, mint azt a törvényes határidõben kellett volna. No ezt nem tudta megemészteni az interpelláló, ezért ültette a testületet több mint egy órán keresztül igényelve szigorú elégtételt az õt ért törvénytelenség miatt. Mint hírlik, képviselõtársai segítségére lesznek és a következõ ülésen fegyelmit kezdeményeznek Miakich Gábor polgármester ellen. Mint egyik ismerõsöm mondta a hírre, "Folytatódik jobboldali kutyakomédia". Szerintem csak most kezdõdik.
 
 
 
 
mainFrame  
Testvérvárosunkban jártak
 
A Stari Grad news-ban testvérvárosunk internetes újságjában "Magyarok ismerkedtek Paros szépségeivel" címmel ad tudósítást a néhány napja hazatért 62 fõs hivatali csoport stari gradi kirándulásáról.
tovább
 
 
 
Az ÁSZ elnöke Szentendrén
 
  Május 27-én az Állami Számvevõszék elnökét dr. Kovács Árpádot beszélgetésre hívta egy szentendrei civil szervezet. A kép Miakich Gábor polgármesterrel való találkozását mutatja. A kép alapján a polgármester az is mutathatná, hogy íme, mennyi gondunk van az utakkal és itt az újabb probléma, a kis híd a Dunán. Már csak azért is, hiszen,dr. Kovács 1971-ben az UVATERV Autópálya Irodánál kezdte mérnöki pályafutását,és késõbb a Közlekedési és Postaügyi Minisztériumban fõmérnöke is volt.
Tehát õ nem csak a pénzügyi ellenõrzéshez ért. Kovács úr azonban ma már magas tisztségben van, nem foglakozik ilyen látszólag kis ügyekkel az õ asztalán a nagy ügyek, autópálya építések, és még számtalan országos ügy ellenõrzése van. Egy biztos, az Állami Számvevõszék vezetõje ez egyik legnagyobb közmegbecsülést bíró közjogi méltóság e hazában.
 
Szigetmonostori golden gate
 
Szilágyi Lajos Szigetmonostor polgármestere
  Valami bibi lehet Szilágyi Lajos úr Szigetmonostor polgármesterének a május 25-i szentendrei testületi ülésen elmondott azon mondatában, hogy Szigetmonostoron egyöntetûen támogatják a kis híd építését. A múlt évi falugyûlésen is számosan hangot adtak véleményüknek, hogy nekik csak olyan híd kell, amin bicigli tud átmenni. Másik javaslatuk, ha már híd épül azon HÉV, vagy vonat járjon a szigetre, mert féltik a falu nyugalmát a megnövekedõ autóforgalomtól.
Mint Huba Csaba tanár úr Szigetmonostor Árpád utcai lakos nyilatkozta, õk egyáltalán nem híd pártiak, más véleményen vannak. Számukra sziget nyugalma, tiszta levegõje és zajmentes környezete a legfontosabb. Állítja, bizonyosan van olyan csoport, akiknek érdeke lehet a dunai kis híd, de ez nem a lakosság többsége. Akkor meg vajon miért e makacs ragaszkodás a dunai kis hídhoz, amely Szentendre egyik legértékesebb zöldterületét venné igénybe.. Pedig most úgy néz ki, a kis híd ügye, meg az M0-ás hídjának dolga bilincsbe kapcsolták egymást, pontosabban a Szigetmonostori Önkormányzat tagjaiés a hivatal munkatársai tették zsebre  


Huba Csaba tanár úr félti a környezetet

azt a kulcsot, amely által e bilincset kinyithatnánk. Így már érthetõ a polgármester úr azon mondata is, hogy a szigetiek véleményének dolga a szigetiek ügye, azzal ne foglakozzanak a szentendrei képviselõk.
Szentendrén múlik lesz-e M0-ás híd
 
Balról-jobbra: Szilágyi Lajos polgármester, Mihályi Miklós GK Minisztérium,
Szilágyi András Autópálya Rt.
  Azért, hogy gerince hajlékonyságát kipróbálja hídba ment le a testület május 25-én délután. Pontosabban arról kellett állás foglalnia, hogy a Postás strandnál felépülhet-e a kis bejáró híd a Szentendrei szigetre. A dolog azért bonyolult, mert a Kállay-éra alatt már ebben a kérdésben döntött a szentendrei képviselõtestület, azt, hogy a volt orosz laktanyánál építsék meg a kis Duna-hidat, de valamilyen rejtélyes ok miatt az elmúlt ciklusban a minisztériumban csak a Postás strandi helyszín
került be az engedélyezhetõk körébe, és így a beruházás tervlapján is, csak ez a hely szerepel. A minisztérium képviselõje Mihályi Miklós, valamint Szilágyi András az Autópálya Rt. képviseletében, és Szilágyi Lajos szigetmonostor polgármestere is eljött a Szentendrei Önkormányzat május 25-i ülésére. A kérdést úgy interpretálták, akarja-e Szentendre városa, hogy legyen M0-ás híd, vagy sem. Mert ha akarja, akkor meg kell szavaznia a testületnek, hogy a Postás strandnál legyen a dunai kis híd. Ez zsarolás, mondták sokan a testület tagjai közül, és valószínûleg igazuk lehet. Szigetmonostor Önkormányzata adja ki az engedélyt arra, hogy lesz-e M0-ás híd. Õk pedig, ragaszkodnak ahhoz, hogy a kis híd épüljön meg a Postás strandnál. Róka fogta csuka. Most minden rajtunk múlik. Legalább is, ezt sugallta az elõadók többsége. Ha mi nem járulunk hozzá a dunai kis híd felépítéshez, akkor öt évre elcsúszik az M0-ás híd építésének ügye is. Még van majd egy hónap, hogy a Szentendrei Önkormányzata kimondja a végsõ verdiktet. Ha nem is egyöntetûen, de abban mintha megállapodtunk volna, nem csinálunk palávert, összegyûjtjük az ellene, mellette lévõ érveket és a lakosság vélményének meghismerése után végleges döntést hoz a testület.
 
 
Új szobor
 
  Szobrot állít az IVAN DAN alkalmából a Daru piacra a Szentendrei Horvát Kisebbségi Önkormányzat, és ezért adakozást kezdeményez.
Aki Pistyúr Imre szobra felállítása érdekében adakozni kíván, az a Szentendrei Horvát Kisebbségi Önkormányzat számlájára fizethet be.
OTP Szentendrei Fiók
11742087-15395364-05500000 Kérjük, a befizetési csekkre írja rá: Dodola