Új-régi galéria a Fõ téren
 
  Ma délután öt órakor volt a megnyitója a Szentendrei Kortárs Galériának a Fõ téren. Olyan nyüzsis, hátbaveregetõs és az ellenségtõl utálkozva elfordulós társasági esemény volt, sok mûvésszel, kevés sznobbal és hivatalossággal a pogácsás kosár körül. Ott volt a céh, kicsik és nagyok. Zsezsegtünk, jópofiztunk pezsgõspohárral a kézben.
Képeket nézni azonban hely, és valódi érdeklõdés híján nem lehetett. Helyette inkább a mai világban közgyakorlattá vált "önfeledten beszélgettünk a mûvek élményétõl áthatva" imágo itt is. No jó, nem ilyen durván, mert legalább hét-nyolc mûalkotást meg szabad, sõt állítom, érdemes megnézni. Kiemelek ezek közül: az ablaknál Balogh Laci tévesen címzett Torlódó formák minimalista három méteresbe kívánkozó munkája megfogó.  
  A címével ugyan átver, mert torlódó a túrót, rend, patika-egyensúly, élvezetes kompozíció. Az öreg Balogh megint jó, legalább is nekem nagyon megy. Szemben, Vincze Ottó Kijelölés, selymesen konstruktív. Nagyon élveztem visszafogott színeit. A kiállításról: Majdnem egységes színvonal, valamiféle eseti, talán céh-elismertségi metodika alapján rendezve. Persze volt megnyitó beszéd a tömeg-melegben, készséges vendéglátók és nulla önkormányzati képviselõi-érdeklõdés jobbról.

 
 
 
Kerékbilincs a jóízlésen
 
Örömmel adtam hírt róla, hogy több éves üresen ásítozás után végre, nem áll már üresen Szent Flórián szobrának fülkéje. Az uniós csatlakozási és Flórián napi rendezvény alkalmából Pistyúr Imre jóvoltából ismét szobor van a Városház tér sarkán álló ház szoborfülkéjében. Most azonban a hatóság közbelépett. Jó érzékkel helyeztek ki egy KRESZ táblát a sarokra. Pontosan nem tudom mi volt a céljuk ezzel, de azt sejtem, valószínûleg az, hogy figyelmeztessék az autósokat, ne hajtsanak be a Fõ térre, mert akkor kerékbilincs lesz a következmény. Tették azt, hogy megóvják a felesleges autóktól Szentendre barokk fõterét.  
  Így hát a fenyegetést és a hatóság erélyes fellépését komolyan véve, nincs is autó Szentendre legszebb terén. Pontosabban csak egy, a szerv autója áll itt, takarja el a Képtár egyébként sem túlságosan felhívó bejáratát. De hát rajta a bûvös szó, katasztrófa elhárítás. Igen, hát ha katasztrófa van, akkor különleges szabályok érvényesek. Én meg azt gondolom, ezek az érzéketlenségek, az igazi katasztrófa.
 
 
 
 
Új igazgató az AGY Kétnyelvû Alapfokú Iskola élén
 
Valamikor a kilencvenes évek elején a Zaszlavik Jenõ alapította és nevével fémjelzett AGY Tanoda életében voltak évek, amikor könnyebben, máskor nehezebben vette az akadályokat. Története, az elsõ szentendrei alapítványi iskola érdekes kalandos története. Voltak ebben válságos napok, rendkívüli vezetõcserével és igazgatóváltással éppúgy, mint csendesen folydogáló jól menõ évek. Legtöbbször sokszoros túljelentkezés, máskor egyszámjegyû osztályok a felsõ tagozatban,  
és e miatti küzdelem a túlélésért, míg megint máskor fantasztikus fejlesztési elképzelések a megvalósítás küszöbén. Az alapító nyugdíjba vonulása után, most változás történt az iskola vezetésében is. A három évig az iskolát igazgató Szenthe Gyulát felmentette munkáltatója az igazgatói feladat alól és Takács Gábort a városban közismert korábban közéleti szerepet is vállaló (két évig volt Szentendre alpolgármestere a Kállay-ciklusban) szakembert bízta meg ideiglenesen az iskola igazgatói feladataival.
 
 
 
 
Sûrítik a komp-járatokat
 
 
Esti út Stari Grad felé
 
  A nyári szezonra sûrítik a komp-járatokat Split és Stari Grad között, adja hírül a testvérvárosunk internetes újságja. Június 20-tól, szeptember 12-ig, hétfõn kedden, szerdán és csütörttökön hajó indul a spliti kikötõbõl 8 óra 30 perckor, 14 órakor és este fél kilenckor. A Stari Gradi Kikötõbõl, 5 óra 30-kor, 11 órakor és fél hatkor megy hajó. Péntek, szombat és vasárnap Slpitbõl 8 óra 30 perckor,
10 óra 30-kor, 14 és 17 órakor és este fél kilenckor. Hétvégéken (péntek, szombat, vasárnap) Stari gradból 5 óra 30-kor, 11 és 13 órakor fél hatkor, és 20 óra 30-kor szálhatnak kompra, akik a szigetrõl akarnak eljönni.
 
 
 
 
Egy hangulatos este, megnyílt a Szentendrei Nyár
 
Röviden: megnyílt a Szentendrei Nyár a Városház udvaron. Hosszabban: megint volt egy olyan esemény a városban, amelyen érdemes volt ott lenni. No persze nem aMarica grófnõ operett vidéki elõadására gondoljon a tisztelt olvasó, kopott szubrettel és hangjament tenorral, inkább egy olyan borzongató estére, amelyen fiatal színinövendékek és tanáraik beleadtak mindent. Jordán Tamás és Lukács Andor osztálya a Színház és Filmmûvészeti Egyetem másodévesei fergeteges színpadi képességekrõl,  
  és kiváló mozgáskultúráról tettek le bizonyítékot ezen az estén.És arra is, itt van az új, a sokoldalúan képzett színész-generáció, oda kell figyelni rájuk. Azt gondolom Ladányi Andreáról mindenki tudja, korunk nagy magyar modern-balett dívája, de azt talán kevesebben tudják róla, hogy a nem balettes színinövendékeket "képes meghülyíteni" a mozgásnak, táncnak. Ez számomra is meglepetést okozott. Az elsõ darab egy duett volt, Töredék címmel, Katona Gábor és Fejes Kitty elõadásában, olyan volt
mint egy japán lakkdoboz a tizedik századból, amelyben a mester a csillogó kagylótöredékeket és lepkeszárnyakat helyezett díszítésül. Törékeny, drámai és csillogó. Majd jött a mester(nõ) Ladányi Anrea. Az "Elfelejtett álom" tánc-etûdben a szakma legfelsõbb régióit mutatta meg, Számomra olyan volt, mint Zichy arkangyala az Ember tragédiája illusztrációkból, finom, törékeny, szenzibilis és mesélõ. S az erõfeszítés látszata nélkül a legkitekertebb mozdulatokkal szemléltetõ. S végül a slusszpoen, az osztály.  
Az érthette meg a 44 FEET darabot, aki olvasott vagy látta a századforduló avatgarde-jának új szinpadi mozgását. Olyan hangulatom volt a fiatal testek dinamikus táncát látván, mintha az ezerkilencszázas évek elsõ évtizedében Párizs, vagy Szentpétervár valamelyik kísérleti színházában ültem volna, mellettem Picasso és Braque, meg a jóképû Modigliani és valamelyik nagy, orosz balettprimadonna. Az vot az érzetem most és itt formálják a modern mozgásmûvészetet. Ja, egyébként Miakich Gábor köszöntötte közönséget és Schneider Márta államtitkár pedig kedves szentendreszeretõ szavakkal a nyári eseménysorozatot. És még egy dolog. Aki tegnap este nem volt ott, az sajnálhatja.
 
 
 
Európa Szentendrén
 
 
  A pesti Duna szakaszon már vagy ötven éve állnak szálloda-hajók. Ez a forma tõlünk északnyugatra Európában elterjedt, sõt sokan laknak hajón Németországtól Hollandiáig számos országban. A hajó-szállodák alkalmazkodni képesek a változó igényekhez, leginkább a szezonban üzemelnek. Az biztos, nyáron egy ilyen vízi-szálloda kellemes és nyugalmas, amelyen manapság már minden szolgáltatás megtalálható.
S bár Szentendre a 18. században hatalmas vizi forgalmat bonyolított le, ez a forgalom, a Duna kihasználtsága az elmúlt évszázadban áru és személyszállítás folyamatosan csökkent, hiába kínálkozik a Duna, mint valami nyolcsávos autópálya. Az elmúlt száz évben nem tartózkodott szálloda-hajó a város partjainál. Most a hajóállomásnál (a Sziget utcai) köt ki és mûködik majd egy negyvenszobás szállodahajó, az Európa. Tegnap hajózott fel Szentendrére. Ittléte már csak az idegenforgalmi bevétel szempontjából sem mellékes a városnak.
 
 
 
 
"Új természetkép" címmel kiállítás nyílt
 
"Új természetkép, a tájábrázolás változása az 1930-as, 40-es években" címmel kiállítás nyílt ma, június 18-án délután 5 órakor a Képtárban. Barcsay, Ilosvay Varga és még vagy tucatnyi mester grafikáit nézheti meg az érdeklõdõ a Szentendre Fõ terére nyíló kiállító teremben. Mintegy hetven fõs, egymást is ismerõ törzsközönség elõtt Gulyás József a Pest Megyei Közgyûlés alelnöke mondott rövid köszöntõt. A vernissage-t Négyessy Katalin gordonka játéka tette hangulatosabbá. Hát igen, itt van a szezon, sorra nyílnak a kiállítások, de hol van már a hetvenes évek érdeklõdése, hiszen még a szentendrei önkormányzat képviselõi sem tudtak  

Gulyás József köszöntõt mond, a háttérben Verba Andrea a kiállítás egyik rendezõje.
 
idõt szakítani arra, hogy ott legyenek a megnyitón. Hát akkor, mibõl fogják megítélni, milyen is volt, ha nem látták. Bár bizonyosan számosan mondják majd erre, hogy nyitva van még, és majd ha nyugi lesz akkor aztán alaposan megnézik. Legyen így, mert érdemes, hiszen ínycsiklandós érdekességéket is találhatnak. Én a volt húsbolt-féle termet ajánlom, különösen az északi falon láthatókat.
 
 
 
 
Botrány a Megyegyûlésen
 
  A rendszerváltás óta eddig nem tapasztalt, és szokatlanul botrányos esemény zavarta meg ma, a megyei közgyûlés munkáját. Kossuth, Széchenyi, Táncsics és más nagy magyarok képeivel ékesített megyei díszteremben telt ház volt június 18-án. A rendkívüli érdeklõdés oka nem a várható botrány, hanem az , hogy ezen a napon adta át Szabó Imre a Megyei Közgyûlés elnöke az "Éjjel-nappal a parlagfû ellen" címmel meghírdetett gyermekrajz pályázat díjait.
A más alkalmakkor üres vendég- székeken most vagy félszázan ültek gyerekek és tanáraik. Miközben az elnök a megjelenteket és a testület tagjait köszöntötte, a terembe késve megérkezett az egyik FIDESZ-es képviselõ, a dunabogdányi illetõségû dr. Alvincz József. Kissé ingatag járással végigvonult a padsorok között, és folyamatosan félhangosan káromkodott. - K… anyátok ismételgette,  
általában megcélozva mindannyiunkat, legalább is ezt véltük felfedezni ok nélküli indulatos trágárságából. Majd a helyre érve, az elnök egyik másnak szóló mondatára eképpen reagált: - Hozzám szólsz, a te …., a te k…. anyád! Hozzátéve, - Mocskos kommunisták, a k…. anyátok! Frakciótársai megpróbálták csendre bírni, leültetni, de nem tudták meggyõzni arról, hogy hagyja abba botrányos viselkedését. Miként az ülésvezetés rendje elõírja, az elnök szünetet rendelt el. És csak ekkor tudta Venczel Ferenc és T. Mászáros András FIDESZ-es képviselõ, dr. Alvincz József frakcióvezetõje folytonos gyõzködés közepette karonfogva kikísérni a terembõl. E közjáték után folytatódott az ülés, de hiába volt a bocsánatkérés, a hangulatnak már lõttek, oda volt az ünnepélyesség. Ez az interrmezzó után rossz maradt a szánk íze, hiába tapsoltunk lelkesen a két kislánynak a gyermekrajz pályázat két nagykõrösi gyõztesének Róka Eszternek és Lázár Kittynek, akik egy szép biciklit kaptak ajándékba. Folytonosan az járt a fejünkben, mit is gondolhatnak a gyerekek akik eljöttek a megyegyûlésre, abba a terembe, ahol valamikor Kossuth és nemzet nagyjai is beszéltek. Vajon, most mit gondolhatnak a mai politikusokról?
 
 
 
 
Döntött a Bizottság
 
A mai napon, (június16-án) ülésezett a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság. Napirendjén szerepelt a gumikerekû kisvasút ügye is. A bizottság, mint az várható volt, nem változtatott korábbi álláspontján és nem adott engedélyt arra, hogy a turistaszállító bejöjjön a belvárosba. Továbbra is a Dunakanyar körút, Szataravoda útvonalat ajánlotta a vállalkozónak.  
Ehhez szerezze meg a hatóságok hozzájárulását, javasolták. Miközben újabb központi pénzekbõl bõvül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, félõ, hogy a látogatók majd elkerülik a belvárost. Ugyanakkor az meg Szentendrét járatná le, ha olyan megoldások születnének a látogatók szállítására, amelyek nem illenek a városképbe.
 
 
 
 
Gumikerekes, meg a kátyú
  A Hunyadi utcában a Katona Gyuláék volt házánál megnyílt a föld. No persze csak egy olyan 30 cm szer 40 cm-es darabon, de láthatóan mély lyuk tátong az utca közepén. Az is látszik, hogy vagy pince, vagy csõtörés okozta mély útbeszakadás. Lehet, hogy egy-két vödör beton kell csak, de lehet, hogy egyszer csak egy személyautó száll majd egy emelettel lejjebb. Szóval ez olyan dolog, amit szakembernek kell megnézni. Ezeket az utcákat nem gépkocsi forgalomra készítették több száz évvel ezelõtt.
Hát, már csak ezért sem értek egyet azzal a nyomulással, amelyet az egyik gumikerekû hófehérke-vonatot üzemeltetõ vállalkozó csinál mostanában Szentendrén. Néhány évvel korábban már sikerült egy ilyen infantilis turista-szállító közidétlenség vonatot üzemeltetõ vállalkozót elhajtani a városból. De mint hírlik, már megint itt sertepertél egy, fûzögeti a képviselõket, hátha a testület majd beadja a derekát és zöld utat ad a kisvonatnak.  
S bár igaz, mûködik ilyen a francia rivierán és Veresegyházán is, de ez nagyon kevés indok arra, hogy Szentendre belvárosában is járkáljon ilyen valami. Ha már nosztalgiázni akarunk, akkor miért nem inkább a Villamos Múzeum valamilyen valóban régi villamos kocsiját mûködtetjük a Duna korzón. No persze nem vezetékkel, hanem akkumlátorral, mondjuk a Postás strandtól a hajóállomásig, a (Sziget utcáig.) A Szamárhegyre, meg ha mindenképpen szállítójármû kell, hát javaslom, járjon csak csacsifogat. Ez ugyan nem valami gyors, de semmiképpen sem környezetszennyezõ.
 
 
 
 
Korrigálja-e jobboldal, az általa elkövetett hibát
 
Mindenki a maga módjánn
  Alább az önkormányzat ülésérõl a következõ hírt írom. "Valamilyen furcsa ok miatt, a városnak 6 millióba kerülõ (10% az önrész) és ezért 60 milliót a város pénztárcájába juttató pályázattól Fülöp Zsolt vezérletével a jobboldal elfordult és a projekt ellen szavazott. Mivel a többség a jobboldalon van, elutasítottuk a pályázaton való részvételt.
Tegnap levél érkezett a polgármestertõl, amelyben írja,

a döntést, "- az önkormányzat érdekeinek sértõnek tartom, és kezdeményezem a döntés ismételt megtárgyalását. Esetünkben Miakich Gábor él azon jogával, hogy
" A polgármester, ha a képviselõ-testület döntését, az önkormányzat érdekeit sértõnek tartja, ugyanazon ügyben egy alkalommal kezdeményezheti a döntés ismételt megtárgyalását…
Ez természetesen nem jelenti azt, hogy automatikusan más döntést hoz majd az önkormányzati testület, de kap még egy lehetõséget, hogy korrigálja jobboldal által elkövetett hibát. Június 22-i rendkívüli ülésen így az is kiderülhet, hogy a butasághoz való makacs ragaszkodás vagy a józan ész erõsebb-e a jobboldali képviselõk többségében.

 
 
Új szobor
 
  Szobrot állít IVAN DAN alkalmából a Daru piacra a Szentendrei Horvát Kisebbségi Önkormányzat, és ezért adakozást kezdeményez.
Aki Pistyúr Imre szobra felállítása érdekében adakozni kíván, az a Szentendrei Horvát Kisebbségi Önkormányzat számlájára fizethet be.
OTP Szentendrei Fiók
11742087-15395364-05500000 Kérjük, a befizetési csekkre írja rá: Dodola