2004. augusztus 16.
 
 
Libretto
 
  Három borítékot is hozott a postás, bocsánat a küldönc, az elmúlt néhány napban, amelyben rendkívüli ülésre invitálnak. Miért pont most, immáron az x-edik rendkívüli ülésre, annak egyetlen magyarázata az önkormányzati jobboldali többség " szorgalma". Mert hát most nem a szemétszállítási anomáliák, a sorompó-rendszer nagy népi ellenállása, de még a kritikus városi költségvetési helyzet sem, ami miatt összehívnak bennünket, hanem egy libretto. Annak a darabnak librettója, (szövegkönyve), amelynek a címe talán az lehetne, miként lehet lejáratni a polgármestert.
Ugyanis az "egyoldalas bizottság" Wachsler Tamás, Fülöp Zsolt és dr. Bindorrfer Györgyi terjeszti elõ, annak a "kutyakomédiának " a dolgozatát, amelynek célja, hogy fegyelmi elé állítsa Miakich Gábort. A dolgozat természetesen titkos, hiszen személyiségi jogokat sértene nyilvánosságra hozatala. De ha mégis, hasonlattal kellene leírnom tartalmát, hát körülbelül olyan, mint az a vicc, amelyben a "van rajtad sapka, vagy nincs rajtad sapka, füstszûrõs-e cigarettád vagy sem?" kérdést aszerint teszik fel, hogy az a kérdezõnek kénye-kedve szerint való legyen, s amelyre a nyuszika soha sem tud jól megfelelni. Hát erre invitálnak bennünket, hogy jó hangulatunk legyen Szent István ünnepére, meg hogy lehessen mivel megtölteni az egyébként is a nyári szünet miatt téma nélkül tengõdõ helyi sajtónkat. Pedig ha vennék maguknak a fáradtságot és eljöttek volna készítõi a tegnapi vagy múlt hétvégi A SZÓSZEGÕ SZERELMESEK, AVAGY A LÓVÁTETT LOVAGOK (Lovak és lovagok nélkül) darabra a Duna Parti Mûvelõdési Ház udvarára, hát bizony láthatták volna magunkat a görbetükörben jól és élvezetesen. Mert hát az Shakespeare-i szöveg és nem is akármilyen elõadásban. De hát így vagyunk mi. Helyette készítünk librettót magunknak, amely ha nem is veretes, de legalább a miénk.
 
2004. augusztus 15.
 
Metro meg a kartell
 
  Sokan irigylik Budakalászt, hogy megcsípte a Metro-t, és így jelentõs iparûzési adó-bevételre tesz szert. De hát az úgy van, hogy a multik már régen kinézték maguknak az M0 melletti területeket, ide építik áruház-dobozaikat. Úgy, hogy hiába volt éveken keresztül csábítgatás, a racionalitás, a számok, mármint a várható forgalom alapján, számukra legjobb helyet választották ki. Mások félnek attól, hogy egy ilyen nagy bevásárlóközpont tovább terheli a 11-es út forgalmát, és így majd nem lehet csúcsidõben, reggel 8-tól 10 óráig bejutni Budapestre.
Hogy milyen lesz a közlekedés, azt csak gyakorlat dönti majd el. Azt, pedig csak remélni tudjuk, hogy e nagyok nem állnak össze árkartellbe, hogy kikerüljék a versenyt. Mert hát csak akkor jó az, hogy ennyien vannak itt e területen, ha a verseny, nekünk vásárlóknak fog kedvezni. Bár van már rossz tapaszalatunk. Mert hát azt aligha gondolta valaki is, hogy amikor eltörlik a behozatali vámokat, (2004. május 1.) a külhoni sajt ugyanolyan árú marad, mint az unióba lépés elõtt volt. Ez bizony figylemeztetõ jel.
   
2004. augusztus 15.
 
 
Jazz és Shakespeare
 
Éjjel még meleg nyár volt, de reggelre megjött az augusztusi esõ, amely már az õszt ígéri. A szabadtéri programok rendezõinek nincs rosszabb ilyenkor, mint várni, hogy vajon a mûsor kezdetére eláll-e az esõ, vagy elmarad a program. Ma szerencséjük volt a dunapartiaknak csak Fõ téri táncházat nem tudták megtartani, de mire a Barcsayban és a Duna-parti Mûvelõdési Ház udvarán megkezdõdött a mûsor már elállt. Így a programra érkezõknek azt kellett megvárniuk, míg letörölgetik a székeket.  
  Egyébként is, én is úgy voltam, hogy nem hagyom magam, és csak akkor indulok el, ha végignéztem a kard egyéni döntõt, mert azt nem lehetett kihagyni, még akkor, sem ha nem vagyok valami nagy sportrajongó. De hát nem sikerült a magyar fiú csak második lett. Az embernek olyan érzése volt azért mert ez a magyar átok, a mi kisebbségi érzésünk ezerszer bebizonyosodott valósága, ha a döntõ pillanatba jut valamelyik honfitársunk. Mikorra leértem a Barcsay elé már szép számmal gyülekezett a nép ŒCIERAÑSKI-JAKUBEK-D¥BRÓWKA-NAPIÓRKOWSKI QUARTET együttesre.
Az 1999-ben alapított és a világ egyik legjobb basszusgitárosaként számon tartott Krzysztof Œcierañski a magyar jazz rajongók által is jól ismert. A 80-as évek elején a világhírû alt-szaxofonos Zbigniew Namys³owski hívta meg híres Air Condition nevû formációjába és ezzel az együttessel megfordult Szentendrén is. Mostani formációjában Zbigniew Jakubek billentyûs az európai hírû Walk Away formációban lett ismertté. A dobos Micha³ D¹brówka, akirõl minden együttes és zenei producer álmodozik, a híres Woobie Doobie funk-jazz zenekar alapítója Lengyelországban a legjobb fiatal dobosnak számít és nemcsak a jazz zenében. Marek Napiórkowski Lengyelország elsõ számú jazz és funky gitárosa, a Funky Groove együttes alapítója, akit számos világsztár alkalmaz szívesen koncertjein, lemezein. Szóval adott volt a kiváló zene és ahogy elkezdték már nem emlékeztünk a félórája még mélabússágunkra a magyar kard második helyezés miatt.
Kitûnõ este lett a programból, és aki ott volt örülhetett, az egyébként is teltházas programon. Szinte a koncerttel egy idõben kezdõdött a SZÓSZEGÕ SZERELMESEK, AVAGY a LÓVÁTETT LOVAGOK. Mint "dunapemetei" igencsak otthon éreztem magam a kellemes komédiázás alatt. Hiába, a görbe tükör segíti az embert a lélegzésben, pláne ha az Shakespeare apropójából történik. Azután gomba, szerényen és visszafogottan az elõzõ esti hosszú bulizás miatt és haza, mert hiába az olimpiáról nem szabad lemaradni, csak az az egy tus, ne Nemcsiknél, hanem az olasz fiúnál lett volna.  
 
2004. augusztus 14.
 
ENERGIA ÉS ELLENÉRTÉK
 
  Kortárs képzõmûvészeti kiállítás nyílt ma este hét órakor a MûvészetMalomban ENERGIA ÉS ELLENÉRTÉK címmel. A szervezõk ez esetben csak nõ mûvészeket hívtak meg. S ha valaki azt gondolná, hogy valami mostanában divatos femin dologról van szó, hát nagyon téved. A közel másfélszáz alkotó nagyon érdekes, nagyon érzékeny kiállítást produkált. Pedig nem válogatás, csak értesítés meghívás alapján állt össze a meghívottak névsora. Számomra az derült ki átfutva az anyagot, hogy a mai hölgyek
valami olyat tudnak mai világunkról, amelyet mi férfiak kevésbé ismerünk . Ez pedig az õszinteség és a rendkívüli érzékenység. Valahogy a férfi mûvész rafináltabban fogalmaz, hajlamosabb a sumákolásra, jobban a manir bûnébe esik, ha a nagyközönség elõtt kell megmutatkoznia. Egy biztos, érdemes körülnézni a MûvészetMalomban, mert szerintem itt mindenki találhat magának valót. A kiállítás megnyitója elõtt néhány órával a fiatalok, kivonultak a Postás strandra, hogy Ágy címmel egy  
  performance és rögtönzött kiállításon mutassák meg magukat. Mint Halper Dávid, aki nem megnyitó, megnyitót mondott, eképpen fogalmazott " Az ágy életünk jelképe, ide születünk, itt halunk meg, itt szerelmeskedünk, szenvedünk és örülünk, pihenünk és álmodunk, tehát, élünk. Kivonulni, ez a mindenkori fiatalok jelképes tette a Függetlenek Szalonjának elsõ kiállítása óta. Másnak lenni, másképpen megmutatkozni ez a vágy fûti az újabb és újabb mûvészgenerációkat. Este gombában Tihamér fogalmazta meg, "Mi várjuk, hogy jöjjön az új generáció, pedig már régen itt vannak."
   
2004. augusztus 13.
 
 
Olcsó lakás fiataloknak
 
  Most kezdi a Jóléti Kht. az építését, azoknak a lakásoknak, amelyhez a telket térítésmentesen biztosítja Szentendre Önkormányzata. Az akció célja, hogy a szentendrei fiataloknak olcsó lakásokat tudjanak készítetni. De hát a fiataloknak vagy nincs elegendõ pénzük, hogy a 30% elõleget be tudják fizetni, vagy nem is olyan kedvezõ árúak ezek a lakások, mert most éppen a harmadik engedményt teszi a bíráló bizottság.
A legújabb, hogy mindazok pályázhatnak ilyen lakásra, akik legalább négy éve folyamatosan a városban dolgoznak. Kezdetben csak többgyermekes, és csak szentendrei fiatal házasok jöhettek szóba, de ahogy sorozatosan léptek vissza a fizetéskor a fiatal házasok, úgy könnyítette a bizottság a lakáshoz jutás feltételeit. Tanulságos a dolog, mert kiderült, nem úgy mûködik egy ilyen akció, ahogy mi a városatyák gondoltuk, mert hisz olyan, akinek szüksége lenne ezekre a lakásokra számos fiatal házas van, csak éppen vagy a belépõ összeget nem tudják megfizetni, vagy a törlesztõ részletet nem tudják vállalni. Így inkább vesznek egy vikendházat valahol Pismányban vagy a Szentendrei szigeten és azt téliesítik, így oldva meg lakásgondjukat. Vagy még rosszabb a helyzet mint én gondolom, és tulajdonképpen az a baj, hogy a szentendrei fiatal házasok nem is értesültek arról, hogy van ilyen lehetõség. A szentendrei hivatal kommunikációját ismerve még ezt is feltételezhetném.
 
 
2004. augusztus 12.
 
Új templom Szentendrén
 
Sokszor tévesen úgy látszik, mintha a város közössége csak politikai nézetei alapján lenne. Pedig azok a vallási közösségek, amelyek meghatározó lelki és kulturális identitást nyújtanak legalább ennyire, sõt a lényeget tekintve jobban a városközösség részei. Egyszerre a közösségi élet szinterei és a hagyományok ápolói, a közösségi identitás fenntartói is. Szentendre kis evangelikus közössége most ünnepre készül. Augusztus 21-én 11 órakor ünnepi istentisztelet keretében D. Szebik Imre, az Északi Egyházkerület püspöke ünnepi istentisztelet keretében szenteli fel a most épülõ szentendrei  
  templomot. Miközben ez természetesen az evangelikusok ünnepe, de ünnepe a városnak is. Mert egy szép épülettel, templommal, közösségi térrel és vallási centrummal is gazdagodik városunk. Bizonyosan sokan emlékeznek, hogy 2003. október 12-én volt az alapkõletétel és már áll a templom, amely eltökéltség, személyes és közösségi áldozatvállalásés ügyesség, eredeményeként épült meg. "Maga a templom (Bükkös part 2.) 120 férõhelyes, amelyhez egy 25-30 fõt befogadó karzat és a templommal összenyitható, a belsõ teret növelni tudó 45 fõs gyülekezeti terem tartozik majd. Az Isten házához csatlakozó két kétszintes épületrész egyikében a lelkészi hivatal, a teakonyha, a mellékhelyiségek, a másikban, pedig a 95
négyzetméteres parókia, illetve a garázs kap helyet." "A szentendrei presbiterek körében már több évvel ezelõtt felvetõdött az új templom, parókia és gyülekezeti központ építésének gondolata, ezért létrehozták a Rosa Lutheri Alapítványt. A 2001-re elkészült tervekbõl a szentendrei Kocsis József Ybl-díjas építész terveit fogadta el a gyülekezet. (Közben Szeverényi János, a Budai Egyházmegye eddigi esperese is szívügyének tekintette e maroknyi közösség sorsát.) Mivel az egyházközség csupán a tervezés stádiumáig tudta vállalni a költségeket,  
az Országos Egyház 100 millió forintot szavazott meg az új evangélikus központ felépítésére. A kivitelezõvel való egyeztetések után a komplexum megépítése várhatóan 80 millió forintba fog kerülni, így a hívek a fennmaradó 20 millió forintot a templombelsõ berendezésére fordítják." "A cselekedetek pedig, mivel azok nem érzõ dolgok, nem dicsõíthetik Istent, jóllehet: ha hittel együtt járnak, Isten dicsõségére történhetnek." Luther Márton: Értekezés a keresztyén ember szabadságáról (Prõhle Károly fordítása)
 
2004. augusztus 11 .
 
 
Energia és ellenérték
 
  Ha az Energia és ellenérték kiállításhoz kellene idézetet írnom, én biztos, hogy a Dada kiáltványt választanám. "hurlement des couleurs crispées, entrelacement des contraires et de toutes les contradictions, des grotesques, des inconséquences : LA VIE." "az összefodrozódott színek állandó ordítása, minden ellentét és ellentmondás, minden groteszk jelenség, minden következetlenség találkozása : AZ ÉLET." Tzara mondatai igazán illenek majd arra kiállításra, amelyet augusztus 13.-án 19 órakor a Szentendre MûvészetMalomban
(Bogdányi u. 32.) nyit meg Konkoly Gyula Munkácsy díjas festõmûvész, és amely augusztus 30.-ig tart nyitva. Mert hát kedves mindennapi szentendrei, ha arra készül, hogy "gyönyörködjék" bizony csalódni fog. De ha arra készül, hogy pukkasszák, élvezni fogja az elsõ pillantásra igencsak sokszínû alkotásokat. Ez a megnyitó nem az a mûfaj ahol, nyakkendõzünk, és illedelmesen végignézzük a képeket, halkan csevegve a társasággal. Itt minden pillanatban meghökkenteni, mellbe lõni, megbotránkoztatni akarnak, kik jól, kik gyengébben, mindenki tehetsége szerint. Itt a "lélek-fiatalok" állítanak ki, kis kaján mosollyal  
szájuk szegletében, figyelve nagyérdemût. Ilyenkor minden kódolt nyelven történik, mindennek jelentõsége van a jelmeznek éppúgy, amit a mûvész magára vesz, és gesztusoknak és hanghordozásnak is, amivel jelen van társai és a mûalkotások között. A "szorongóbajnok" éppúgy keménykedik ilyenkor, mint a "megbocsátóan bájos" és közlékeny alkotó. Egy a lényeg, együtt vannak, sõt együtt van egy halom mûalkotás is. Magyarázat helyett álljon itt Hans Arp Fekete tojások címû verse:
     
  A folyamok bakokként ugornak sátraikba.
Ezüstös habokba szegett ezüst.
Ostor pattog, és lejönnek a hegyrõl
a pásztorok rosszulfésült árnyai.
Fekete tojások és csörgõsipkák zuhognak a fákról.
Viharok teledobálják és trombiták teleugrálják a szamarak füleit.
Virágokat súrolva szárnyak suhannak.
Források mozdulnak a vaddisznó-szemekben.

 
Weöres Sándor fordítása
 
 
Római tábor a lábunk alatt
 
  Ahogy jövünk Budapest felõl, és elhagyjuk a Posta épületét a kanyarban látszik, hogy munkások dolgoznak a kerítés mögött, ásnak, talicskázzák a földet. A római tábor feltárása folyik, pontosabban Porta preatoria az északkeleti kapu kutatása, feltárása "Szintén a Duna jobb partján van azután Szentendre, amely egy római légió helyén épült, itt sok római sírfelirat marad fenn." írja Mátyás történetírója. A táborban, pontosabban az ásatáson beszélgetek Maróti Éva
régésszel, aki mutatja az egyik kutatóárokban,- Látja ott mennyivel más színû a föld a falmaradvány felett, ebbõl látszik régebben bizonyosan megkutatták már. Valószínûleg ez a harmincas években végzett Nagy Lajos nevéhez kötött ásatás lehet. Mutatja, itt is, ott is megásták már falakat, tornyok és kapuk helyét, de ennek ellenére jól regisztrált, és a tábor teljes területét átfogóan feltérképezõ ásatás a mai napig nem történt, pedig a lelõhely már 1955 óta régészeti védelem alatt áll.  
Az Ulcisia Castra római tábor feltárásának most egy újabb szakasza folyik a Pest Megyei Múzeum munkatársainak segítségével és tart remélhetõleg mindaddig, míg bemutatható állapotba nem jut. Persze ehhez rengeteg pénz szükségeltetne, de most a táborra elkészített program és a benyújtott megyei-városi pályázat kecsegtet azzal, hogy talán most sikerülni fog évtizedek után elõbbre jutni. Mert hát, lehetne (van csak a föld alatt leginkább) Szentendrének olyan látványossága, történelmi érdekessége, amely méltó a megvédésre és bemutatásra. Amely újabb érdekességgel bõvíthetné Szentendre turisztikai vonzerejét. De, hogy hol tart most a kutatás, arra elegendõ néhány sort idézni dr. Maróti Éva dolgozatából " a szentendrei tábor alaprajza még az eddig rekonstruáltnál is sokkal szabálytalanabb, jobban követte az alapjául szolgáló tömb vonulatát. … A tábor hiteles alaprajzának, a belsõ épületek elhelyezkedésének megállapítása, funkciójuk meghatározása a további kutatás faladata." Egy biztos, mi szentendreiek nem nagyon tudjuk, mi van lábunk alatt, amikor járjuk a várost, pedig lehet hogy szebb és értékesebb, mint amit ma látunk. S ha be is tartanánk megóvásukért elfogadott szabályokat, akkor nem történhetne meg még napjainkban is, hogy buldózerrel rombolják szét egy római fürdõ felét, mert bõvítenek egy panziót a belvárosban.
 
 


Térkép

Szentendre belvárosa forgalmi rendjének kialakításáról és parkolási rendszerének megvalósításáról.


Dodola bora